Viskas, ką reikia žinoti apie sėlenas

Viskas, ką reikia žinoti apie sėlenas

Sėlenos – tai luobelės, kurios lieka sumalus grūdus, nesuvirškinamas išorinis kviečių ar kitų grūdų apvalkalas. Anksčiau malant grūdus didžioji sėlenų dalis būdavo išmetama, kol 7-ąjame praėjusio amžiaus dešimtmetį britų gydytojas Dennis p. Burkitt paskelbė keletą mokslinių pranešimų, kuriuose teigė, kad sėlenos ir kitos skaidulos gali apsaugoti nuo širdies priepuolių, žarnyno sutrikimų, storosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžio.

Šiandien dietologai sutinka, kad sėlenos – tai itin vertingas mums būtinos ląstelienos šaltinis. Jos stimuliuoja ir valo virškinimo sistemą, padeda be didelių pastangų sumažinti svorį ir pagražinti odą.
 
Kokiomis dar savybėmis pasižymi sėlenos ir kodėl jas vertėtų įtraukti į savo racioną?
 
Sėlenų privalumai
 

  • Gydytojai rekomenduoja sėlenas vartoti žmonėms, kurių cholesterolio lygis yra per didelis, taip pat turintiems antsvorio ir sergantiems cukriniu diabetu.
  • Ruginės sėlenos pasižymi didele mineralinių medžiagų, t.y. koncentracija. Su šiuo produktu gausite magnio, kalio, fosforo, geležies, vario, cinko, folio rūgšties, vitaminų A, E, B1, B2, B6, pantoteno rūgšties.
  • Sėlenos reguliuoja natūralius organizmo procesus, yra nepakeičiamos kenčiantiems dėl vidurių užkietėjimo.
  • Sėlenos mažina insulino perteklių kraujyje.
  • Reguliarius sėlenų vartojimas padeda sustiprinti imunitetą.
  • Dauguma dietologų išskiria sėlenas kaip vieną pagrindinių sveikos mitybos ingredientų, kuris leidžia efektyviai lieknėti. Sėlenos gerai išbrinksta ir užpildo skrandį, malšina alkio jausmą ir padeda ilgiau išlikti sotiems bei suvartoti mažiau kalorijų.
  • Sėlenos pasižymi detoksikaciniu poveikiu: jos suriša ir padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus, radionuklidus, medžiagų apykaitos produktus.

 
Sėlenų trūkumai
 
Gaila, tačiau universalių priemonių nėra, todėl net ir toks vertinamas dalykas kaip sėlenos tinka ne visiems. Jos turi savų trūkumų:
 

  • Gydytojai draudžia vartoti šį produktą viduriuojant, sergant gastritu, skrandžio ar žarnyno opalige – priešingu atveju sėlenų vartojimas gali sukelti itin nemalonius simptomus.
  • Jei sėlenas valgysite reguliariai, tačiau neišgersite dviejų ar daugiau litrų vandens, organizmui gali imti trūkti skysčių, prasidės dehidratacija.
  • Sėlenos blogina kalcio įsisavinimą.
  • Sėlenas reikia vartoti saikingai. Jų perteklius yra tokia pat blogybė, kaip ir trūkumas – maistas šalinamas per greitai, tad organizmas nespėja įsisavinti būtinų maisto medžiagų. Taip sutrikdoma normali žarnyno veikla, todėl būtina sekti nurodymus ant pakuotės, žinoti, kiek sėlenų galima suvalgyti per dieną. Tikslios „dozės“ turėtų būti aptariamos su gydytoju.

 
Skirtingos sėlenų rūšys
 
Pagal grūdus išskiriamos kelios sėmenų rūšys. Parduotuvių lentynose galima rasti ryžių, miežių, rugių, grikių, kukurūzų ir kviečių sėlenų. Pagal tai, kaip grūdai sumalami, sėlenos gali būti stambaus arba smulkaus malimo.
 
Kaip išsirinkti ir saugoti
 
Nežinote, kaip turi atrodyti geros ir tinkamos naudoti sėlenos? Jeigu sėlenų turite namie ir senokai jų nenaudojote, visų pirma jas pauostykite ir apžiūrėkite ar nėra įsimetusio pelėsio. Antra – paragaukite, ar jos tinkamos valgyti. Ir atkreipkite dėmesį į spalvą – ji turėtų būti pilkai ruda.
 
Jei sėlenų ieškote parduotuvėje, greičiausiai jos bus supakuotos taip, kad nė vieno iš minėtų kriterijų patikrinti negalėsite. Susiraskite produkto galiojimo datą – jeigu ji nepasenusi, sėlenas galite drąsiai naudoti.
 
Turėkite omenyje, kad sėlenas reikėtų laikyti sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Kad neįsimestų kandys, geriausia nupirktą produktą perpilti į stiklinį indą ir sandariai uždaryti.
 
Kaip vartoti
 
Sėlenų vartojimo taisyklės yra labai nesudėtingos.
 

  • Užpilkite sėlenas pasirinktu skysčiu ir palaikykite 15-20 minučių. Skystis gali būti bet koks: kisielius, kefyras, daržovių ir vaisių sultys, arbata arba paprasčiausias vanduo. Svarbiausiai, nepamiršti, kad per dieną nerekomenduojama suvartoti daugiau kaip 40 g sėlenų.
  • Taip pat sėlenas galima naudoti įvairiuose plikomuose patiekaluose (3-4 šaukštams sėlenų reikės 0,5 stiklinės skysčio). Gautą košę galite naudoti kepiniuose (pavyzdžiui, į blynų, duonos, bandelių ar pyragų tešlą), antruose patiekaluose ar garnyruose.
  • Tiesiog įmaišykite sėlenų į varškę, berkite jų į mėgstamas salotas ir košes.

 
Receptai
 
Košė su sėlenomis. Į savo mėgstamą grūdų košę įberkite 2–3 šaukštus sėlenų. Užpilkite reikiamą kiekį vandens ir palaikykite termose, kol išbrinks. Taip papildysite košę maistinėmis skaidulomis, mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais.
 
Sėlenos su burokėliais. Jums reikės 1 virto burokėlio, šaukšto alyvuogių aliejaus, stiklinės rugių sėlenų. Sutarkuokite burokėlį, įpilkite truputį aliejaus ir sumaišykite su sėlenomis. Palaukite 10–15 min., kol sėlenos išbrinks, ir patiekite.
 
Vaisių ir sėlenų kokteiliai.  Jums reikės 100 ml jogurto, 100 ml pieno, 1 banano, braškių, juodųjų serbentų, mėlynių ar kitų uogų, 2 valgomųjų šaukštų sėlenų, šaukštelio medaus. Užpilkite sėlenas jogurtu ir pienu, išmaišykite ir palikite 10–15 min. išbrinkti. Tuomet išplakite su likusiomis sudedamosiomis dalimis.

Komentarai (1)

Violeta 2016-12-07 14:30
Aš geriu seleno papildus jau antri metai, kartais padarydama pertraukas, bet nusprendžiau gerti juos ilgai, nes labai naudingi organizmui. Kai pradėjau gerti Bio-Selenium, atsistetė imunitetas, pagerėjo bendra organizmo savijauta.Žinau, kad jis apsaugo nuo laisvųjų radikalų ląsteles.

Ar žinote, kad...

Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..

Kitas faktas