Užauginta namuose: kokius prieskonius verta auginti?

Užauginta namuose: kokius prieskonius verta auginti?

Tik įsivaizduokite: gaminate vakarienę šeimai ar draugams, o ją pagardinate savo pačių užaugintais prieskoniais, kurie visuomet švieži ir turi tikrai daugiau tiek maistinių vertybių, tiek paties skonio nei pirktiniai. Ir geriausia žinia ta, kad jums tikrai nebūtina turėti darželio šalia savo namų. Svarbiausius prieskonius galite užsiauginti tiesiog vazonėliuose, kurie papuoš virtuvės palanges.

Bazilikas

Šis nuostabaus aromato prieskonis yra tiesiog nepakeičiamas Viduržemio pajūrio kraštų virtuvės elementas. Jis puikiai tinka salotų, makaronų, padažų ar net mėsos bei žuvies gardinimui. Ar kada nors ragavote tikrų Itališkų patiekalų? Be baziliko dauguma italų tiesiog neįsivaizduoja savo kasdienybės. Ir tai visai nestebina, nes bazilikas ne tik suteikia savotišką skonį bei kvapą, bet ir gerina virškinimą. O tai labai svarbu sočiai ir skaniai pavalgyti mėgstantiems italams.

Petražolės

Šį prieskonį žino kiekvienas lietuvis, juk petražolė – vienas iš vertingiausių prieskoninių augalų, tinkanti mėsos, žuvies, padažų, daržovių, grybų ir net sumuštinių gardinimui. Pertražolėse gausu vitaminų  ir mineralinių druskų, o apie jų gydomasias savybes tikriausiai parašytume visą knygą. Gaila, tačiau dauguma žmonių petražolės neįvertina ir naudoja ją tik kaip puošybos elementą.

Rozmarinas

Tai dar vienas Viduržemio pajūrio regione pamėgtas prieskonis, savo skoninėmis savybėmis sužavėjęs ir ne vieno lietuvio širdį. Juk lietuviai – skanių kepsniukų mylėtojai, o rozmarinas – vienas iš dažniausiai naudojamų mėsos prieskonių. Ypatingai rozmariną pamėgę veršienos gerbėjai. Be to, šį prieskonį galima sudžiovinti.

Kalendra

2 psl. »

Komentarai (3)

smalsute ;) 2013-07-24 14:15
kokia zeme reikia nusipirkti, norint pasisodinti bazilika ar kitas prieskonines zoleles?:)
limonadas 2012-02-01 18:01
Skaiva, bet juk bazilikas toks skanus prieskonis :) jį galima naudoti pačiuose įvairiausiuose patiekaluose :)
Skaiva 2012-02-01 17:57
Aš namuose auginu baziliką. Dievinu jo kvapą, todėl jei ir nepanaudoju patiekaluose, tai bent pasimėgauju aromatu :)

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas