Topinambai - nepelnytai pamiršta gamtos dovana

Topinambai - nepelnytai pamiršta gamtos dovana

Topinambų tėvynė – Centrinė Amerika. Į Europą jie atkeliavo XVI amžiuje, čia labai greitai išplito, buvo gaminami pačiais originaliausiais ir, beje, paprasčiausiais būdais, pavyzdžiui: juos virdavo vyne su sviestu ir pridėdavo artišokų ir pan.

Topinambuose yra cukraus, vitaminų C, B1, baltymų, karotino, geležies, fosforo ir inulino. Jie labai naudingi sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, o diabetikams – tiesiog nepakeičiami. Bėda tik ta, kad, priešingai nei bulvės, jie saugomi daug trumpiau – dėl šios priežasties jų populiarumas bėgant laikui sumažėjo.

Sergantiems cukriniu diabetu rekomenduojama gaminti topinambų šakniavaisių antpilą. Imami 3–4 šaukštai sutarkuotų šakniavaisių, užpilami litru verdančio vandens ir laikomi 2–3 valandas. Geriama vietoje arbatos arba vandens (be cukraus). Galima vartoti grynas topinambų sultis. Žmogaus organizmas puikiai įsisavina augalinį insuliną.

Keptų topinambų skonis primena saldžiąsias bulves. Iš jų per 15–20 minučių galima pasigaminti vertingos košės – nuvalykite žievelę, išvirkite šakniavaisius vandenyje su trupučiu sviesto. Salotos taip pat bus salsvo skonio, todėl ruošiamos jos su kukurūzais.

Iš topinambų galima pasigaminti labai skanią vegetarišką sriubą: stiebagumbiai nuskutami tokiomis pat proporcijomis, kaip ir bulvės, supjaustomi riekelėmis, apkepami su svogūnais augaliniame aliejuje, viskas sudedama į verdantį daržovių sultinį. Litrui daržovių sultinio reikia maždaug 2–3 topinambų. Sriuba verdama uždengus dangtį 15 minučių (nuo užvirimo) – galite paskaninti ją grietinėle ir mėgstamais žalumynais.

Komentarai (13)

ona 2018-05-01 20:39
Norėčiau kad visos jūsų mums taip reikalingos informacijos būtų spausdinamos didesniu šriftu nes tos informacijos daugiausiai reikalingos pensininkams kurių regėjimai sublogėję.
sodininkas 2016-02-08 17:48
supjaustyti plonais grezineliais ir isdziovinti kaip obuolius skanu
Liucija 2015-02-02 21:51
Puikiai išsilaiko visà žiemà užrištame tamsiame plastmasiniame maišelyje neplauti, ir su trupučiu žemiù. Tai pagrindinis vitaminù šaltinis veganam,vegetarams,..diabetikams.
Al. mazonaite, 2014-11-22 17:59
Is Antakalnio ziedo 18- 38 autobusu atvaziuokite iki Kairenu stoteles. Islipe, eini pirmyn ligi Botanikos sodo vartu. Kaireje pievoje daugybe topinambu. Nereikes pirkti. Sekmes.
algirdas 2014-11-14 14:23
As topinambus valgau paprastai nuplaunu,nuskutu peiliuku ir po 2 gabaliukus suvalgau 1 ryte ,o kita pavakary, skonis man neblogas,saldokas.
Gal zinote kaip laikiti gumbus ziemai?
eimantas 2014-03-28 18:43
labai skanus blynai.stikline miltu kiausinis 3 topinabai,tarkuoti,sauksteli cukraus druskos ispausti citrinos.
ausvidas 2014-03-05 17:08
daugeli metu augo patvoryja sitos ziemines bulves pakol nesuzinojau kad jos valgomos tiesiog zalios skonis kaip riesuto tik sultingesnes mmmm kaip skanu kiek viena pavasari knisu kaip sernas
Rita 2013-08-02 12:29
Labai puiki daržovė! Gaminu salotas - tarkuoju topinambus, morkas, obuolį, smulkiai supjaustau svogūną ir pagardinu majonezu arba grietine.
Taip pat labai gražiai žydi - kaip saulėgrąžos, pamerkus ilgokai išsilaiko. Rekomenduoju, kas nepabandė :)
rozalija 2012-12-13 11:59
auga ir pas mane patvory:)) niekaip neissikasu, o gal reiketu?:))
Mare Marta 2012-11-19 18:37
tai tikrai puiki darzove . gaminu salotas .Sutarkoju su burokinia tarka kartu su obuoliu pagardinu alijumi alyvogiu. KARTAIS TROŠKINU. tikrai padaeda