Šviežios žuvies nauda: kokią pasirinkti?

Šviežios žuvies nauda: kokią pasirinkti?
@ Shutterstock

Žuvyje yra daug maistinių medžiagų, tokių kaip: B grupės vitaminai, baltymai, cinkas ir geležis. Taip pat ji - baltymų, šaltinis. Žuvyje yra mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų nei mėsoje. Skirtingos žuvys teikia skirtinga naudą, taigi, kokios jos? 

 

Lašiša. Visų rūšių lašišose yra omega-3 riebalų rūgščių, naudingų širdies sveikatai. Lašišoje gausu seleno. Selenas yra mineralas, kuris palaiko skydliaukės darbą ir stiprina imuninės sistemos būklę. Jis taip pat veikia kaip antioksidantas, naikindamas laisvuosius radikalus - kenksmingas chemines medžiagas, kurias kūnas gamina reaguodamas į senėjimą, taršą ir kitus aplinkos teršalus Žuvyje gausu vitamino D ir kalcio, stiprinančio kaulus. Norint gauti didesnį maistinių medžiagų kiekį, vertėtų rinktis laukinę, ne fermose užaugintą lašišą. 

 

Tunas. Tunas - baltymų šaltinis. Jame yra visos nepakeičiamos aminorūgštys, kurių organizmui reikia raumens audinio stiprinimui ir augimui. Tuną sudaro omega-3 riebalų rūgštys, padedančios palaikyti kraujagyslių veiklą, mažindamos cholesterolio kiekį arterijose. Taip pat tune gausu mangano, cinko, vitamino C ir seleno, kurie padeda stiprinti imuninę kovodami su laisvaisiais radikalais - šalutiniais metabolizmo procesais ląstelėse. Tunas stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo tokių ligų, kaip vėžys. 

 

Vaivorykštinis upėtakis. Tai liesesnė žuvis negu tunas arba lašiša, tačiau savyje turinti ne ką mažiau omega-3 riebalų rūgščių. Vaivorykštinis upėtakis praturtintas fosforu, kuris daro teigiamą poveikį smegenų būklei. Manoma, kad ši žuvis apsaugo nuo demencijos ir Alzhaimerio ligos vystymosi. Taip pat polinesočiosios rūgštys padeda atsikratyti toksinų organizme, dėl ko suvalgius šios žuvies pagerėja nuotaika. 

 

Skumbrė. Joje gausu omega-3 rūgščių, taip pat daugybė mineralų ir vitaminų. Vienas iš tokių – vitaminas B12, kuris padeda palaikyti sveiką nervų ir imuninę sistemą. Selenas, magnis, cinkas palaiko sveikus plaukus, nagus ir kaulus. 

 

Menkė. Be daugelio vitaminų, menkėje yra keletas svarbių mineralų, įskaitant fosforą ir seleną. Menkės sudėtyje esantys B grupės vitaminai atlieka daugelį svarbių organizmo funkcijų – B12 padeda formuoti raudonuosius kraujo kūnelius ir DNR, vitaminas B6 ir niacinas yra būtini šimtams reikšmingų cheminių reakcijų organizme.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas