Šventinis persivalgymas: kaip jo išvengti ir kaip sau padėti?

Šventinis persivalgymas: kaip jo išvengti ir kaip sau padėti?

Visi žino posakį: „valgyk tam, kad gyventum, o ne gyvenk tam, kad valgytum“. Deja, kartais nutinka taip, kad šiuo patarimu sekti neišeina. Kaip išvengti persivalgymo? Ką daryti, jeigu sau leidote per daug?
 
Persivalgymo priežastys
 
Psichologai ir dietologai padarė išvadą, kad polinkį persivalgyti mes paveldėjome iš savo protėvių – šiems maisto susirasti buvo sudėtingiau, jie negalėjo valgyti tiek, kiek nori, ir kada nori. Toks persivalgymo instinktas išliko iki mūsų dienų.
 
Gausiai vaišėmis, skaniais, kvapniais patiekalais nukrautas stalas, žinoma, yra didelė pagunda visko paragauti, tačiau praradus saiką – galima ir nukentėti. Ir dėl persivalgymo toli gražu ne visada kaltos tik išorinės aplinkybės – daug kas priklauso nuo mūsų susiformavusių mitybos įpročių, valios, požiūrio į save. Pavyzdžiui, labai dažnai persivalgymai liudija padidėjusį žmogaus nerimastingumą, baimę, nesaugumą, menką ir savivertę.
 
O gal jūs save per daug ribojate? Mūsų organizmas nemėgsta būti apgaudinėjamas – per daug ribojant maistą išsiskiria hormonai, kurie vėliau sukelia didelį alkio jausmą, todėl ir persivalgoma. Ilgainiui, dėl nuolatinės dietos ir persivalgymų, sutrinka alkio ir sotumo pojūčiai, sunku pačiam susigaudyti, kada esi sotus, kada – alkanas. Reguliarus, subalansuotas maitinimasis be maisto ribojimo yra pirmas ir pagrindinis žingsnis gydant persivalgymo sutrikimą. Reguliariai maitinantis galima išvengti persivalgymų, o tuomet pradės mažėti svoris, gerės nuotaika ir savijauta.
 
Nustatyta, kad 98 % maistą ribojančių žmonių būna persivalgymo priepuolių. Beje, tokių priepuolių būna ir gyvūnams, jei kurį laiką jie negauna tiek maisto, kiek reikia. Pavyzdžiu, tiriamoms laboratorinėms žiurkėms kurį laiką buvo duodama dvigubai mažiau maisto, nei jos įprastai gaudavo, o paskui jos vėl galėjo ėsti tiek, kiek norėjo. Pasirodė, kad žiurkės pradėdavo ėsti daug daugiau maisto, nei suėsdavo iki eksperimento. Ir taip elgėsi gana ilgai. Taigi dieta ar maisto ribojimas netgi, atrodytų, nekaltais ir visuomenės garbinamais pavidalais (pavyzdžiui, nevalgyti po 18 val., valgyti tik salotas ir pan.) gali turėti ilgalaikių padarinių – išprovokuoti persivalgymus.
 
Persivalgymo pavojai
 
Specialistai sutinka, kad persivalgymas ne tik sukelia nemalonių pojūčių, bet yra ir žalingas mūsų sveikatai.
 

  • Dietologų teigimu, persivalgius labai apkraunamas mūsų organizmas. Kuo daugiau suvalgome – tuo daugiau reikia virškinimo fermentų maistui suvirškinti. Skrandis, kasa, kepenys ir tulžies pūslė priversti dirbti intensyviau, kad susidorotų su padidėjusiu krūviu. Jeigu jie yra silpnesni arba apie tai, kad jie negaluoja, dar nežinome, per didelis maisto arba gėrimų kiekis gali sukelti negalavimą.
  • Persivalgant labai ištampomas skrandis. Jaučiame sunkumą pilve ar po duobute, šleikštulį, kartais net vemiame, būname silpni, pavargę ir mieguisti. Tai kliudo produktyviai dirbti.
  • Net ir kartą persivalgius (ypač jei vienu metu maišomas riebus maistas ir alkoholis), gali kilti kasos uždegimas (pankreatitas).

 
Vienkartinis persivalgymas ne toks žalingas, kaip nuolatinis. Po sotaus pokylio kartais užtenka pagulėti, pailsėti ir viskas praeina. Žinoma, persivalgymo žala priklauso ir nuo maisto rūšies. Pankreatitas pirmiausiai gresia tiems, kurie mėgsta riebų maistą užsigerti alkoholiu.
 
Kaip išvengti persivalgymo?
 

  • Nemaišykite skirtingo maisto. Iš pradžių reikėtų valgyti baltyminį maistą, t. y. mėsą, žuvį, paskui – vaisius, daržoves. Tada ir desertas ne taip kenks.
  • Jei pajutote sotumą, vadinasi, laikas sau nustoti valgyti.
  • Alkoholis kepenims visada yra didelis krūvis, o jei dar maišote su maistu – jis dar didesnis. Jei norite šiek tiek daugiau pasmaguriauti, bet neapsunkinti kepenims „gyvenimo“, tada bent jau rinkitės silpnesnius alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, baltą vyną, ir juos dar skieskite gausiai gurkšnodama vandens. Lengvai atsipalaiduosite, bet neapgirsite, ir kepenims bus kur kas mažiau vargo.
  • Niekada nesėskite prie šventinio stalo labai išalkę. Dieną prieš šventę valgykite nekaloringus produktus mažomis porcijomis. Tada bus gerokai lengviau neprisikimšti itin kaloringų užkandžių vos prisėdus prie stalo. Prieš vakarėlį suvalgykite lėkštę sriubos ar indelį jogurto.
  • Valgykite neskubėdami ir mažomis porcijomis. Jei patiekalų labai daug ir kone visko norite paragauti, kiekvieno įsidėkite tik po mažą gabalėlį.
  • Net ir sėdint prie stalo, galima šiek tiek pajudėti. Paprastai niekam nepatinka vaikščioti į virtuvę pakeisti lėkščių, papildyti duonos lėkštutę, atnešti puodelius ir lėkštutes desertui. Visgi daugiau judėdami suvalgysite mažiau, be to, sudeginsite kalorijų.

 
Jeigu jau vis dėlto persivalgėte...
 
Ką daryti, jei beragaudami visų patiekalų, pamiršote, kas yra saikas?
 

  • Dažniausiai rekomenduojama ramiai pagulėti. Bent 3-4 valandas, kol maistas iškeliaus iš skrandžio.
  • Persivalgę nepulkite sportuoti, nes tuo metu daugiau kraujo susitelkia žarnyne, o mažiau kituose organuose. Gali įvykti kraujagyslių ir širdies sistemos komplikacijos, gal net miokardo infarktas, jei esate rizikos grupėje.
  • Vaistinėse galima nusipirkti preparatų su virškinimo fermentais. Jie labai tinka, tačiau reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kokius iš preparatų gausybės pasirinkti.
  • Jei kyla skrandžio ir virškinimo bėdų, visada verta prisiminti imbierą ir citriną. Tačiau jei jaučiate stipresnius skausmus, trinka kraujospūdis, kamuoja vėmimas ar viduriavimas, neverta juokauti, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju – tai gali būti ir rimtesnių ligų paūmėjimas.

 
Kitos dvi dienos po persivalgymo turėtų būti iškrovos dienomis. Ir per jas nebadaukite! Iškrovos dienomis paprastai valgomas vienos rūšies, neriebus, mažai kaloringas maistas ir geriama daug skysčių.
 
Štai keli iškrovos dienų pavyzdžiai:
 

  • Per dieną suvalgykite iki 1 kilogramo daržovių, bet be majonezo, aliejaus ar užpilų. Būtinai išgerkite 2 litrus skysčių. Geriausiai tinka paprastas vanduo.
  • Išgerkite iki 2 litrų kefyro, tada papildomai skysčių nereikia.
  • Suvalgykite iki 600 gramų liesos varškės ir išgerkite 2 litrus skysčių.

 
Dar keli mitybos patarimai:
 

  • Rinkitės ryžius. Jie (ypač laukiniai) gerai valo organizmą.
  • Morkos puikiai mažina organizmo intoksikaciją, padeda pašalinti teršalus. Burokėliai naudingi kepenims, o tai labai svarbu po švenčių.
  • Valgykite produktų, kuriuose gausu skaidulų. Taip greičiau išvalysite organizmą. Įvairių grūdų košės, troškintos daržovės – tokiu atveju puikiausias maistas. Sriubas stenkitės virti vegetariškas, o košes – be pieno. Tačiau nevenkite raugintų pieno produktų: kefyro, pasukų.
  • Kelias dienas stenkitės atsisakyti riebaus ir kepto maisto, pusgaminių, mėsos, saldumynų.

 
Kaip grįžti prie kasdienio režimo?
 

  • Kuo greitesnė jūsų medžiagų apykaita, tuo lengviau atsigausite po persivalgymo. Geras būdas paspartinti  šį procesą – padidinti fizinį aktyvumą. Tačiau tai daryti galima  tik tuščiu skrandžiu, t. y. geriausiai kitą dieną po šventės. Ėjimas, bėgimas, plaukimas padės greičiau grįžti į kasdienybę, geriau pasijusti, pagerins nuotaiką.
  • Pirtis skatina iš organizmo greičiau šalintis toksinams. Tik nepamirškite, kad į pirtį negalima eiti prisivalgius ir jokiu būdu apsvaigus. Pirtyje širdžiai tenka didesnis krūvis, o prisivalgius jis dar padidėja.
  • Grynas oras padės ne tik geriau pasijusti fiziškai, bet ir atgauti gerą nuotaiką.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas