Svarbiausios medžiagos vyrų vaisingumui

Svarbiausios medžiagos vyrų vaisingumui
@ Shutterstock

Dažnas stipriosios lyties atstovas skundžiasi sutrikusia lytine funkcija ar tuo, kad negali susilaukti vaikų. Šių problemų priežastys dažniausiai labai paprastos: žalingi įpročiai, stresas, įtampa, vėlyvas amžius...  Ne paskutinę vietą šiame sąraše užima ir mityba.

Norint susidaryti vaisingumą gerinantį meniu pirmiausiai reiktų apžvelgti medžiagas, skatinančias lytinę funkciją. Tai:
 

  • antioksidantai, užtikrinantys genetinės medžiagos kokybę ir DNR stabilumą;
  • L – argininas, būtinas prostatos atsistatymui bei normaliai erektinių audinių kraujotakai;
  • hormonai: testosteronas, atsakingas už spermatogenezę, spermatozoidų kiekį ir kokybę, bei liutenizuojantis hormonas, stimuliuojantis testosterono gamybą bei jo išsiskyrimą iš lytinių liaukų.

Antioksidantai

Antioksidantai – tai medžiagos, kurios slopina laisvųjų radikalų, nenormalių, pakitusių molekulių veiklą, atiduodamos joms elektroną. Jeigu organizme antioksidantų nepakanka (dalį jų jis gamina pats, dalį gauna su maistu), laisvieji radikalai jį žaloja, pasiimdami jiems reikiamus elektronus. Laisvieji radikalai gali pakenkti ir vyrų vaisingumui – pažeisti spermatozoiduose saugomą genetinę informaciją, ir taip kliudyti apvaisinimui bei normaliam vaisiaus vystymosi procesui.
 
Žemiau pateiktoje lentelėje rasite kelių rūšių antioksidantų pavadinimus, savybes ir jų šaltinius:
 

Antioksidanto pavadinimas

Savybės

Šaltiniai

 

 

 

Karotenoidai

Neutralizuoja laisvųjų radikalų daromą žalą, pagerina gynybines ląstelės funkcijas, turi senėjimą ir vėžinius susirgimus stabdančių junginių, stiprina imuninę sistemą.

Ryškios spalvos vaisiai ir daržovės (morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, lapiniai kopūstai, pomidorai).

Flavonoidai

Palaiko gynybines ląstelės funkcijas, gerina smegenų veiklą, daro teigiamą įtaką širdies sveikatai, regai bei šlapimo takams.

Obuoliai, abrikosai, mėlynės, kriaušės, avietės, braškės, kopūstai, svogūnai, petražolės, salierai, citrusiniai vaisiai, alyvuogės, tamsiosios vynuogės, pilno grūdo kviečių produktai.

Izotiocianatai

Mažina krūties ir prostatos vėžio riziką, stiprina nepageidaujamų junginių detoksikaciją ir neutralizuoja kancerogenus.

Brokoliai, žiediniai, briuseliniai, pekininiai ir lapiniai kopūstai, ropės, ridikėliai, rėžiukai.

Resveratroliai

Saugo kraujagysles, užkerta kelią uždegimams, mažina kraujo krešėjimą bei blogojo cholesterolio kiekį.

Vynuogės, žemės riešutai, mėlynės, spanguolės.

Taninai

Pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis ir antiparazitinėmis savybėmis, mažina vėžinių susirgimų riziką.

Granatai, persimonai, riešutai, lęšiai, žalioji arbata.

 

2 psl. »

Komentarai