Sūris ir jogurtas mažina antrojo tipo diabeto riziką

Sūris ir jogurtas mažina antrojo tipo diabeto riziką

Jei mėgstate sūrį ir jogurtą, turbūt apsidžiaugsite sužinoję, kad šie produktai padeda sumažinti antrojo tipo diabeto riziką. Tyrimas publikuotas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.

Tyrimo autorių teigimu, du gabaliukai sūrio (55 gramai) per dieną sumažina antrojo tipo cukrinio diabeto tikimybę 12 %. Lygiai tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir jogurtas.

Tokią išvadą padarė Danijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkai, išanalizavę europiečių mitybą. Kaip teigiama pranešime, 16 800 iš jų pirminės apžiūros metu buvo sveiki, 12 400 sirgo antrojo tipo diabetu.

Mokslininkų gauti rezultatai prieštarauja daugeliui šiuolaikinių dietų, rekomenduojančių diabetikams sumažinti arba visiškai atsisakyti produktų, turinčių daug riebalų. Autoriai tikina, kad ne visi sotieji riabalai didina šios ligos riziką. Greičiausiai rūgštaus pieno produktuose yra medžiagų, užkertančių kelią diabetui.

Pirmoji hipotezė buvo tokia: jogurte esančios bakterijos sumažina cholesterolio lygį kraujyje ir padeda organizmui gaminti vitaminus, reikalingus įveikti ligą. Antroji teigė, kad diabetui kelią užkerta jogurte esantis vitaminas D, kalcis ir magnis.

Vis dėlto, kad ir kokie naudingi būtų pieno produktai, labai svarbu jų nepadauginti. Subalansuota dieta ir toliau vaidina svarbiausią vaidmenį. Mokslininkai rekomenduoja žmonėms valgyti daugiau vaisių ir daržovių, apriboti suvartojamos druskos ir riebalų kiekį.

Komentarai