Stebuklingas vaistas kepenims – kava, ir valgymo įpročiai, kurie joms kenkia

Stebuklingas vaistas kepenims – kava, ir valgymo įpročiai, kurie joms kenkia

Kepenys yra tikrai apdovanojimo vertas organas, kuris kiekvieną dieną virškina riebalus, perdirba kraujo ląsteles, kaupia energiją būsimam naudojimui ir filtruoja kraują, patenkantį iš virškinamojo trakto, apsaugodamos žmogų nuo įvairių pavojingų toksinų. Tačiau žmonės dažnai negalvoja apie savo kepenis ir nesuvokia, kad tai, ką jie valgo, gali paveikti jų gebėjimą sklandžiai funkcionuoti – kartais visam laikui. Tiesą sakant, kai kurie maisto produktai gali sukelti kepenų ligas, randus ar net kepenų nepakankamumą, jei yra valgomi per dažnai.

 

Jūsų mityboje gausu nesveikų riebalų, cukraus ir gyvūninių baltymų

 

Remiantis Amerikos kepenų fondo duomenimis, manoma, kad iki 25 proc. visų JAV gyventojų turi nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą (hepatosteatozę), kuomet riebalų perteklius įsiskverbia į kepenis, paveikdamas jų gebėjimą veikti. Ankstyviausia stadija, vadinama nealkoholiniu kepenų suriebėjimu (steatoze), kai maždaug 5-10 proc. kepenų sudaro riebalai. Šioje stadijoje dažnai nejaučiami dar jokie simptomai. Liga dažniau pasitaiko žmonėms, turintiems antsvorio arba nutukusiems, ar sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu.

 

Atlikti tyrimai parodė, kad antsvorio turintiems žmonėms, vartojantiems daug gyvūninių baltymų, yra didesnė rizika susirgti kepenų suriebėjimu, nei tiems, kurie yra normalaus svorio. Dieta, kurioje yra daug nesveikų riebalų, taip pat gali sukelti steatozę. Taigi maisto produktų, kuriuose gausu transriebalų ir sočiųjų riebalų, pavyzdžiui – bulvių traškučių, valgymas, tikrai paspartins kepenų riebėjimą.

 

Ryšys tarp kepenų ligų ir konkrečių maisto produktų nėra dar pakankamai suprantamas. Tyrimai parodė, kad ne tik greitas maistas gali sukelti kepenų riebėjimą, bet ir daug fruktozės turintys saldūs gėrimai, vitamino E, vitamino D ir sveikų riebalų trūkumas, taip pat gali turėti įtakos. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti sveikuosius riebalus: riešutus, žuvį, alyvuogių aliejų, vaisius ir daržoves, taip pat sveikus angliavandenius, siekiant užkirsti kelią kepenų ligoms. Svarbu atsižvelgti ir į bendrą suvartojamų kalorijų kiekį – jų neturi būti per daug ar per mažai.

 

Vartojate per daug alkoholio

 

Besaikis alkoholio vartojimas – tai akivaizdžiausias ir žinomiausias kepenų pažeidimo veiksnys. Paprastai kepenys per valandą apdoroja vieną standartinį gėrimą (10–15 gramų alkoholio). Tačiau jei suvartosite daugiau alkoholio ir tai darysite pakankamai dažnai, laikui bėgant, jūsų kepenims gresia riebalų kaupimasis, galite susirgti alkoholine riebiųjų kepenų liga. Liga atsiranda, kai riebalai kaupiasi kepenų ląstelėse, kurių jos nebegali metabolizuoti, nes kepenys nespėja vienu metu šalinti alkoholyje esančius toksinus ir tinkamai atlikti kitas funkcijas. Iš pradžių riebėjančios kepenys gali nesukelti akivaizdžių simptomų: tik gydytojas gali tai pamatyti, atlikęs kraujo tyrimus ar kepenų biopsiją.

 

Alkoholio vartojimas gali paspartinti jau esamos kepenų ligos progresavimą, nes padidina riebalų rūgščių kaupimąsi kepenyse. Jei ir toliau alkoholio vartojama per daug, galima susirgti alkoholiniu hepatitu – kepenų uždegimu, kuomet atsiranda lengvi randai. Ilgainiui, negydant ligos ir neatsisakant alkoholio vartojimo, galite susirgti alkoholine ciroze – negrįžtamu kepenų audinio surandėjimu.

 

Vartojate per daug druskos

 

Žmonėms, sergantiems kepenų ligomis, natrio perteklius gali sukelti skysčių susilaikymą ir pilvo uždegimą. Tai sutrikimai, kurie gali stipriai pakenkti kepenims.

 

Laikytis dietos, kurioje mažai natrio, gali būti sudėtinga, tačiau žmonėms, turintiems kepenų randų, tai būtina. Specialistai rekomenduoja ir sveikiems žmonėms vartoti kuo mažiau druskos – taip užkirsite kelią sunkioms komplikacijoms, atsirandančioms dėl skysčių kaupimosi organizme (įskaitant ir kepenų funkcijų sutrikimą).

 

Kava – gydo kepenis?

 

Kavos mėgėjai gali pradėti džiūgauti, mat kasdieninis saikingas kavos vartojimas, pasirodo, gali būti naudingas kepenims. Jau 2014 m. atliktų tyrimų metu mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kuriems yra padidėjusi kepenų sutrikimų rizika ir kurie gėrė kavą, sumažino tikimybę, kad toliau didės kepenų fermentų kiekis (kas yra kepenų pažeidimo požymis). Be to, kavos gėrimas buvo susijęs su geresniu atsaku į gydymą hepatitu C sergantiems žmonėms, taip pat sumažino riziką sirgti kepenų vėžiu ir sulėtino cirozės progresavimą.

Komentarai