Rauginti kopūstai – ir maistas, ir vaistas

Rauginti kopūstai – ir maistas, ir vaistas

Ar žinojote, kad rauginti kopūstai – ne tik skanu, bet ir naudinga? Dar garsusis keliautojas ir atradėjas Džeimsas Kukas sakė: „Rauginti kopūstai išvaro iš kūno visas ligas. Jie gelbsti mano jūrininkų gyvybes.“ Tai kaipgi veikia šis vaistas ir kokias ligas juo geriausia gydyti?
 
Žarnyno sanitarai
 
Taip rauginti kopūstai vadinami dėl to, kad juose yra ir pieno, ir acto rūgšties, slopinančių puvimą sukeliančių bakterijų dauginimąsi. Be to, sūrymas, išlaikantis visas vertingąsias kopūstų savybes, neturi stambiųjų maistinių skaidulų, kartais sukeliančių skrandžio skausmus ir pilvo pūtimą.
 
Raugintų kopūstų sultys naudojamos apetitui pagerinti ir virškinimo procesams suaktyvinti pacientams, kurių skrandžio rūgštingumas sumažėjęs, pasireiškus žarnyno parezei po chirurginių operacijų, neurologiniams ligoniams, ilgai gulėjusiems ligos patale, dirbantiesiems sėdimą darbą ir gyvenantiesiems sėslų gyvenimą.
 
Kokteilis iš pusės stiklinės kopūstų sūrymo ir tokio pat kiekio šviežių pomidorų sulčių pagelbės sergantiesiems kepenų ligomis. Gerti jį reikia 3–4 kartus per dieną po valgio – ir kuo ilgiau, tuo geriau.
 
Reguliariai įtraukiamos į valgiaraštį salotos iš raugintų kopūstų, svogūnų ir česnakų sušvelnina bronchų astmos priepuolius. Tokios pat salotos rekomenduojamos ir esant avitaminozei.
 
Ypač sveika rytais tuščiu skrandžiu išgerti raugintų kopūstų sulčių.
 
Jei jau valgysite raugintus kopūstus dėl vitaminų, kad vitaminas C nepražūtų, kopūstus iš sūrymo dera išgriebti prieš pat valgį ir apšlakstyti aliejumi. Ir dar: pas mus retai kas raugina kopūstus gūžėmis, tačiau būtent taip vitaminas C juose išsilaiko geriausiai.

2 psl. »

Komentarai