Perspėja nėščiąsias: šios medžiagos trūkumas didina persileidimo riziką

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Perspėja nėščiąsias: šios medžiagos trūkumas didina persileidimo riziką
@ Shutterstock

Geležis – mineralinė medžiaga, viena svarbiausių kraujo sudėtinių dalių, kuri atsakinga už daugybę gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų. Ji būtina normaliai energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, normaliam deguonies pernešimui organizme

 

Vis dėlto, geležies stoka organizme – dažnas negalavimas, pasireiškiantis tokiais simptomais, kaip nuolatinis nuovargis, širdies permušimai, galvos skausmas, spengimas ausyse ar oro trūkumas, ypač fizinio krūvio metu. 

 

Ilgai esant geležies trūkumui, gali išsivystyti geležies stokos anemija – didelis geležies trūkumas, kurį atpažįstamas iš tokių simptomų, kaip akių voko gleivinės, liežuvio, nagų guolio, delnų blyškumas, lūpų kampučių skilinėjimas, sausumas burnoje, liežuvio atrofija, ploni ir lūžinėjantys nagai. 

 

Rizikos grupė – nėščios moterys

 

Ypač dažnai geležies stokos anemija diagnozuojama nėščioms moterims – net apie 50 proc. Taip nutinka dėl nėštumo metu kiekvienos moters organizme padidėjusių medžiagų sąnaudų, kadangi organizmas pradeda dalintis medžiagomis su vaisiumi.

 

Ilgainiui pirmieji geležies stokos simptomai, kaip silpnumas, mieguistumas, plaukų slinkimas, lūžinėjantys nagai nėščioms moterims gali peraugti į kur kas rimtesnes, specifines geležies stokos anemijos komplikacijas, kurios pasireiškia:

 

  • Didesniu motinų mirštamumu;
  • Dažnesniais persileidimais;
  • Didesniu neišnešiotų naujagimių skaičiumi;
  • Didesniu kūdikių mirštamumu;
  • Motinų, sergančių geležies trūkumu ar geležies stokos anemija, kūdikiams būdingu didesniu geležies poreikiu.

 

Maistas, turintis geležies

 

Patikimiausias būdas užkirsti kelią geležies trūkumui ir jo komplikacijoms yra visavertė mityba. Geležies galima gauti tiek iš gyvulinės, tiek iš augalinės kilmės produktų, tačiau verta akcentuoti, kad organizmas lengviau įsisavina gyvulinės kilmės geležį. 

 

Daugiausiai geležies turintis maistas

 

  1. Gyvulinės kilmės produktai: jautiena, kiauliena, kiaulių, veršių ir jaučių kepenys, kiaulių ir jaučių liežuviai, viščiukų kepenėlės, aviena, žąsiena, stirniena, viščiukų širdelės, kalakutiena.
  2. Riešutai ir sėklos: migdolai, moliūgų ir sezamų sėklos, graikiniai, anakardžių, lazdynų riešutai, saulėgrąžos, pistacijos. 
  3. Ankštinės daržovės ir kruopos: lęšiai, pupelės, žirniai, grikiai, sorų kruopos, perlinės kruopos. 
  4. Daržovės ir vaisiai: špinatai, burokėliai, granatai, džiovinti abrikosai, kokosų drožlės, džiovintos slyvos ir figos, razinos, briuseliniai kopūstai, šparaginės pupelės.

 

Kokį kiekį geležies turi kiekvienas maisto produktas, galite rasti čia.

 

Ar pakanka tik maisto?

 

Nors visavertė mityba gali padėti organizmą aprūpinti geležimi, tačiau esant dideliam jos trūkumui reikalingos ir papildomos priemonės, pavyzdžiui, geležies preparatai.

 

Rekomenduojamas geležies profilaktinis paros kiekis moterims yra 15 mg, tačiau po gimdymo, žindymo metu ar kada organizme yra išeikvotos geležies atsargos gydytojai dažnai skiria gerokai didesnes geležies dozes. Kadangi geležies stokai ar anemijai gydyti vien geležimi praturtintos mitybos nepakanka, vartojami geriamieji geležies preparatai, kuriuos paprastai skiria gydytojas. 

 

Vienas iš gerai pasisavinamų geležies produktų yra tecnoFER Plus kapsulės (maisto papildas), kurios yra veiksmingos, gerai toleruojamos ir neturinčios poveikio virškinimo traktui. 

 

Taigi, į savo mityba įtraukiant maisto produktus, turinčius didelį kiekį geležies ir vartojant geležies preparatus, nėštumo metu galima apsaugoti save ir vaisių nuo pavojingų komplikacijų ir pasirūpinti gera savijauta. 

 

Daugiau informacijos apie geležies preparatą galite rasti čia.

Komentarai