Pavojingi maisto deriniai, galintys lemti prastą savijautą

Pavojingi maisto deriniai, galintys lemti prastą savijautą

Ar pastebėjote, kad kartu suvalgę tam tikrus maisto produktus, vėliau jaučiatės prastai? Iš tiesų egzistuoja tam tikri maisto deriniai, kuriuos dietologai ir mitybos specialistai vadina tiesiog nuodingais. Taip yra todėl, kad jie sunkiai virškinami arba tam tikros produktų sudedamosios dalys tiesiog ilgai skaidosi organizme, apsunkina skrandžio, kepenų ir žarnyno veiklą.

 

Pica + gaivieji gėrimai

 

Picoje gausu sočiųjų riebalų, druskos, angliavandenių, tuo tarpu gaiviuosiuose gėrimuose paprastai daugybė cukraus. Vartojant šiuos du maisto produktus drauge, keliate didelį stresą savo virškinamajam traktui – organizmas gauna tikrą angliavandenių bombą, sulėtėja virškinimas, druska sulaiko skysčius organizme, gali išbrinkti rankos ir pėdos.

 

Mėsa + sūris

 

Nors daugelis šeimininkių mėgsta ant mėsytės ištirpinti sūrio, vis dėlto, tai nėra tinkamiausias duetas. Tikėtina, kad sočiai pavalgius, jau kitą rytą jausitės pavargę ir apsunkę.

 

Batonas + uogienė

 

Nors riekelė batono su uogiene gali būti greitas ir paprastas pusryčių užkandis, tai tikrai nėra sveikas pasirinkimas. Tai blogas maisto derinys, nes jame mažai baltymų ir riebalų, tačiau labai daug paprastųjų angliavandenių.

 

Uogienėje esantis cukrus suteiks jums energijos maždaug valandai. Tačiau kai jis bus suvirškintas, greitai vėl būsite alkani. Tuo tarpu batonas gaminamas iš labai gerai apdorotų miltų, kurie yra nepalankūs virškinimo sistemai. Virškinamas batonas virsta cukrumi ir sukuria tik laikiną sotumo jausmą ir energijos antplūdį.

 

Kad šis maisto derinys būtų geresnis, pakeiskite uogienę į baltymų turtingą riešutų sviestą, kuris taip pat suteikia sotumo ir sveikų riebalų. Batoną pakeiskite skaidulų turinčia pilno grūdo duona.

 

Melionas + arbūzas.

 

Labai gardūs vaisiai, prisotinti vitaminais ir naudingomis medžiagomis. Deja, jų dviejų valgyti nederėtų, nes būtent toks duetas gali sutrikdyti virškinimo sistemą ir net sukelti pykinimą.

 

Geležies turintys produktai + kava

 

Įprasta pusryčiams valgyti geležies turtingą maistą, pavyzdžiui, špinatų omletą, kartu su puodeliu kavos ar arbatos. Deja, arbatoje esantys polifenoliai ir taninai bei kavoje esanti chlorogeno rūgštis gali sumažinti geležies pasisavinimą.

 

Citrusiniai vaisiai + pienas

 

Pienas ir apelsinų sultys – įprasti pusryčių stalo elementai. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai puikus būdas pradėti dieną, tačiau iš tikrųjų citrusinių vaisių ir pieno vartojimas drauge – bloga mintis.

 

Jei norite, kad organizmas pasisavintų visas naudingąsias šių maisto produktų medžiagas, vartokite pieną ir citrusinius vaisius tarp valgymų padarydami bent 20 minučių pertrauką.

Komentarai