Naudingiausi produktai širdžiai

Naudingiausi produktai širdžiai

Apie širdies sutrikimus įspėja bendras silpnumas, staigūs kraujospūdžio pokyčiai, sutrikęs širdies ritmas, skausmas krūtinėje.

Pasak sveikatos priežiūros specialistų, numoti ranka į tokius signalus negalima, nes jie visuomet apie kažką įspėja. „Kartais tie patys ar panašūs simptomai gali reikšti skirtingus dalykus ir signalizuoti apie skirtingas problemas. Jeigu žmogus jaučia didelius skausmus širdies plote, o ypač tirpimą, pereinantį į kairę ranką, tuomet nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytoją ar netgi kviesti greitąją, nes tai panašu į priešinfarktinę būseną“, - sako rūpestinga „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Erika Miliauskytė.

Norite, kad jūsų širdis būtų sveika? Tyrimai rodo, kad kai kurie produktai padeda įgyvendinti šią svajonę!

Jogurtas. Mokslininkai tikina, kad kad šis produktas užkerta kelią dantenų ligoms, o nuo jų būklės priklauso ir širdies sveikata. Japonijoje buvo atlikti tyrimai, kuriuose dalyvavo beveik 1000 žmonių. Paanalizavus tiriamųjų mitybą, paaiškėjo, kad tų, kurie vartojo daug jogurto, dantenos buvo sveikiausios. Specialistai spėjo, kad su „nedraugiškomis“ bakterijomis burnos ertmėje gali padėti kovoti probiotikai (gyvosios kultūros, naudojamos rauginant pieno produktus). Taip pat pažymėtina, kad probiotikai gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.
 
Pilno grūdo produktai. Tie, kurie vartoja pilnų grūdų produktus, paprastai būna lieknesni ir rečiau serga širdies bei kraujagyslių ligomis. Tikėtina, kad taip yra dėl to, jog tokiuose grūduose yra antioksidantų, fitoestrogenų ir fitosterolių, saugančių nuo išeminės širdies ligos.
 
Razinos. Jose esantys antioksidantai taip pat užkerta kelią bakterijų, galinčių sukelti dantenų uždegimą ir ligas, augimą. Na, o žmonės, kurių dantenos nesveikos, dukart dažniau serga širdies ligomis.
 
Pupos. Jei norite išvengti širdies ligų, neatsisakykite ir šio produkto. Pupos mažina cholesterolio lygį kraujyje, turi daugybę mūsų organizmui naudingų medžiagų (įskaitant flavonoidus, neleidžiančius susidaryti trombams ir taip sumažinančius širdies smūgio bei insulto riziką).
 
Riebi žuvis. Jei kas savaitę suvartosite bent po 2 žuvies porcijas, 30 % sumažinsite išeminės širdies ligos riziką. Riebi žuvis (pavyzdžiui, tunas ir lašiša) turi Omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių trigliceridų lygį kraujyje ir kraujospūdį. Omega-3 riebalų rūgščių taip pat gausu linų sėmenų aliejuje ir graikiniuose riešutuose.

Komentarai

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas