Mityba pagal amžių

Mityba pagal amžių

Vyresniame amžiuje dažnas nusprendžia, kad pagaliau gali sau leisti atsipalaiduoti ir pradėti valgyti tai, kas patinka. Juk gyvenimas toks trumpas – kada dar juo pasimėgausime?
 
Tada, kai, mūsų nuomone, nebereikia nei kalorijų skaičiuoti, nei dėl figūros galvos sukti, sveikos mitybos taisyklėms paskelbiame boikotą.
 
Ir, pasirodo, blogai darome. Net vyresnių žmonių mityba turi savų niuansų, ir juos būtina žinoti, kad gyventume ilgai ir liktume sveiki.
 
Pagrindinius sveikos mitybos principus žinome visi: valgyti kuo mažiau kepto maisto ir miltinių patiekalų, sumažinti „greitųjų“ angliavandenių kiekį ir būtinai per parą gauti organizmui reikalingą baltymų normą. Tačiau pagyvenusiems žmonėms dera kreipti dėmesį ir į kitus aspektus. Štai kokias mitybos po 60-ies taisykles rekomenduoja ekspertai.
 
Pirmoji taisyklė: atsargiau su druska!
 
Vyresniame amžiuje druskos vartojimą derėtų riboti. Problema ta, kad su amžiumi daugelis žmonių praranda jautrumą karčiam ir sūriam skoniams, todėl dažnokai persūdo maistą. O druskos perteklius gali lemti ne tik tinimus, bet ir hipertenziją bei kitas rimtas komplikacijas – net insultą ir per didelį krūvį inkstams.
 
Kad išvengtumėte nemalonumų, patiekalus geriau gardinkite prieskoniais – visokiomis žolelėmis ir aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių ir sėmenų.
 
Antroji taisyklė: tinkami pusryčiai ir papildai
 
Bėgant metams virškinimo procesas lėtėja, taigi išsiskiria ir mažiau seilių bei skrandžio sulčių. Dėl viso to organizmui gali pradėti stigti tam tikrų vitaminų (pavyzdžiui, B12 arba B6) bei folio rūgšties. Pasikonsultuokite su gydytoju, kokius maisto papildus jis pasiūlytų vartoti, taip pat pasirūpinkite, kad valgiaraštyje atsirastų daugiau maistinių skaidulų (jų itin daug daržovėse, javuose). Vasarą ant jūsų stalo turi būti kuo daugiau žalumynų – ypač jeigu jie pačių užauginti ir tiesiai iš lysvės.

2 psl. »

Komentarai