Mityba be gliuteno: štai ką turėtumėte žinoti

Mityba be gliuteno: štai ką turėtumėte žinoti
@ Shutterstock

Pastaraisiais dešimtmečiais mitybos be gliuteno populiarumas sparčiai didėja, parduotuvių lentynose vis daugiau atsiranda produktų, su užrašu „be gliuteno“, tad dažnam kyla klausimas, ar tai tikrai sveikesnis pasirinkimas, tinkantis kiekvienam?

 

Gliutenas – triukšmas dėl nieko?

 

Gliutenas – baltymas, randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir kai kuriuose apdorotuose maisto produktuose. Tai – medžiaga, kuri tam tikriems maisto produktams suteikia formą ir tekstūrą. Paprastai, gliutenas yra tarsi klijai, kurie suklijuoja tešlą ir padaro ją purią. Taip pat gliutenas naudojamas kaip tirštiklis sriubose ir padažuose.

 

Žmonės, netoleruojantys gliuteno, valgant jo turinčių maisto produktų pradeda jausti tokiu simptomus, kaip skrandžio skausmas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, melagingas noras tuštintis, pykinimas, nuovargis, odos bėrimas. Kiti galimi simptomai: plaukų slinkimas, anemija, sąnarių skausmas, svorio kritimas, galvos skausmas, nerimas, depresija, kaulų problemos (osteoporozė). 

 

Išnykę celiakijos požymiai – tik atsisakius gliuteno 

 

Celiakija – lėtinė, autoimuninė plonosios žarnos gleivinės liga, kurią sukelia vieno iš baltymų – gliadino, esančio gliuteno sudėtyje, netoleravimas. Jei ši liga nėra gydoma, ilgainiui gali būti pažeidžiami organai: kepenys, širdis, gimda, skydliaukė oda, žarnynas ir kiti. 

 

Tiek gliuteno netoleravimas, tiek celiakija gali atsirasti bet kokio amžiaus žmogui ir vienintelis to gydymo būdas – begliutenė dieta. Atsisakius gliuteno per keletą savaičių organizmas nuo jo išsivalo, taip dingsta minėti gliuteno netoleravimo simptomai, organizmas vėl pradeda įsisavinti su maistu gaunamus mineralus bei vitaminus. 

 

Laikantis begliutenės dietos negalima valgyti visų miltinių gaminių, kepinių, kuriuose naudojami kviečiai, miežiai ir rugiai. 

 

Taip pat gliutenas slepiasi ir visiškai netikėtuose maisto produktuose, tokiuose kaip:

 

  • Majonezas ir kiti padažai
  • Saldainiai, šokoladas, ledai
  • Tirpioje kavoje
  • Sausuose pusryčiuose
  • Dešroje ir dešrelėse
  • Įvairiuose konservuose
  • Sūrio užtepėlėse.

 

Be įvardintų produktų gliuteno galime rasti ir kitose maisto gaminiuose, tad laikantis begliutenės dietos svarbiausia skaityti etiketes ir rinktis alternatyvą be gliuteno.

 

Atsisakyti – nebūtina, tačiau gali būti veiksminga

 

Dauguma žmonių, atlikę gliuteno netoleravimo bei alergijos testus gauna neigiamą atsakymą, tačiau teigia, jog gliuteno atsisakymas padeda jaustis geriau. 

 

Paprasčiausias būdas patikrinti ar gliutenas turi įtakos savijautai – produktų, sudėtyje turinčių šį baltymą, atsisakymas kelioms savaitėms. Eksperimento metu pasistenkite valgyti daugiau šviežio, neperdirbto maisto, o jei jūsų organizmas netoleruoja gliuteno, savijautos pokyčius turėtumėte pastebėti jau pirmosiomis dienomis. 

 

Komentarai

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas