Mineralai, apie kuriuos daugelis nieko nežino – jei į savo mitybą įtrauksite šiuos produktus, galėsite būti ramūs

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Mineralai, apie kuriuos daugelis nieko nežino – jei į savo mitybą įtrauksite šiuos produktus, galėsite būti ramūs

Sulfatai (arba sieros rūgšties druskos) – mineralai, apie kuriuos kalbama nedaug, tačiau tai trečias gausiausias mineralas žmogaus organizme. Jei magnį, kalcį ar daugelį vitaminų puikiai pažįstame, tai sulfatus gaubia nežinios „migla“. Taigi, kuo šie mineralai mums naudingi ir iš kur jų gauti? 

 

Sulfatų gausu labai įvairiuose maisto produktuose, todėl nėra sudėtinga natūraliai jų gauti, jei teisingai maitinatės. Su mineraliniu vandeniu taip pat yra įsisavinama apie dalis viso suvartojamo sulfatų kiekio. Pavyzdžiui, negazuotas natūralus mineralinis vanduo, išgautas iš šaltinio ir neapdirbtas, yra puikus kasdienis sulfatų šaltinis. 

 

Sulfatai – kai jų pritrūksta, žmogaus organizmas pradeda „griūti“ 

 

Sulfatų poveikis žmogui yra labai didelis: nuo ląstelių apsaugos iki itin svarbių organizmo funkcijų. Medikai vieningi – šie mineralai svarbūs ir norint apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų. 

 

Mokslinėje literatūroje pateikiama vis daugiau įrodymų, kad sieros junginių, esančių daugelyje maisto produktų, vartojimas gali sumažinti uždegimo riziką, pastebėtas teigiamas poveikis, mažinant širdies, kraujagyslių ligų riziką. Tie, kas skundžiasi dažnais raumenų, sąnarių skausmais, taip pat negali „pro pirštus“ žiūrėti į šio mineralo trūkumą. Pasirodo, sulfatai glaudžiai susiję ir su daugeliu grožio „priešų“. Tai natūralus antimikrobinis produktas, kuris reikalingas įvairių dermatologinių ligų, pavyzdžiui: spuogų, pleiskanų, „rožės“, karpų atsiradimo tikimybės mažinimui. 

 

Remiantis kai kuriais tyrimais su gyvūnais, kai kuriose daržovėse gausu sulfatų, galinčių slopinti vėžinių ląstelių augimą stemplėje, krūtyse ir plaučiuose. Tokios mokslinės hipotezės motyvuoja galvoti, ką valgome ir geriame, skaityti produktų etiketes. Juk visada yra du pasirinkimai. Vanduo iš čiaupo arba natūralus mineralinis vanduo, papildytas mineralais ir sulfatais. Vertės neturinti greitasis maistas arba subalansuota, apgalvota ir išties vertinga mityba. 

 

Visgi, daugelis dar ne visada teisingai suvokia, kas yra sulfatai ir tai, kad jie išties naudingi. Ne vienam šis žodis turi kitą, neigiamą, asociaciją. Pavyzdžiui, natrio laurilo ar natrio laurilo eterio sulfatai. Tai vieni populiariausių priedų kosmetikoje, ypač – šampūnuose, dantų pastose. Šiuose sulfatuose randama kancerogenų, kurie nėra naudingi mūsų sveikatai ir gali organizme kauptis. 

 

Sprendimas: maistas ir vanduo, papildytas sulfatais 

 

Sulfatų galima rasti augaliniame maiste, tokiame kaip daržovės, riešutai ir ankštiniai augalai (daugelis pupelių rūšių), taip pat keliuose gyvūninės kilmės maisto produktuose, pavyzdžiui: mėsoje, jūros gėrybėse, paukštienoje ir kiaušiniuose. Sulfatų atsargas itin palanku pildyti vasarą, juk šiuo laikotarpiu turime itin daug šviežių, savo daržo vaisių, daržovių, uogų. Jų atsargas pravartu kaupti ir žiemai: džiovinti ar šaldyti. Sulfatų turi: česnakai, porai, svogūnai, brokoliai, kopūstai, žiediniai kopūstai, ridikai, avinžirniai, pupelės, lęšiai, žirniai. Nepamirškite ir riešutų bei sėklų: migdolai, graikiniai riešutai, sezamo sėklos ir saulėgrąžų sėklos. 

 

Kitas natūralus būdas kasdien gauti mineralų – mineralinis vanduo. Jei skaitote produktų etiketes, ant mineralinio vandens butelio rasite: ar šio mineralo yra ir koks jo kiekis. Pasak gydytojos dieto-logės Ievos Laukytės-Gaulės, ne visas vanduo, parduodamas prekybininkų, yra vienodas: Turbūt, esate matę užrašus „stalo vanduo“, „šaltinio vanduo“ ar „natūralus mineralinis vanduo“. Mikrobiolo-giškai visavertis, susiformavęs patikimai apsaugotoje požeminėje aplinkoje yra natūralus minerali-nis vanduo. Jis pasižymi savita ir pastovia chemine kompozicija, biologinėmis ir fizikinėmis savybė-mis. Pavyzdžiui, viename litre natūralaus mineralinio vandens TICHĖ yra 834 mg (100 proc. RPN) sulfatų“. 

 

Išties, TICHĖ yra Lietuvos žemės gelmių (net 689 metrų gylio gręžinio) turtas, išgaunamas specialiu būdu, nepakeičiant jo savybių, struktūros, bet išsaugant vertes. Sulfatai – ne vienintelis mineralas, kurio gausu TICHĖ mineraliniame vandenyje, jame yra ir magnio, kalcio, natrio, chloro, kalio, fluoro, ličio, bromo bei hidrokarbonatų (viso mineralų – 1378 mg/l). Tai unikalaus skonio ir ypatingos vertės kasdieniam vartojimui subalansuotas produktas. 

 

Galvojant apie savo mitybą ir gerą kasdienę savijautą, svarbu remtis sveikos mitybos piramidės, Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) ir dietologų rekomendacijomis, o jei jaučiatės blogai – kreiptis į gydytojus. Na, o visi produktai, kuriuose gausu sulfatų, yra rekomenduojami kaip kasdienės, subalansuotos mitybos dalis, todėl nepamirškite maisto produktų ir mineralinio vandens, papildytu šiuo mineralu.

Komentarai