Maisto produktai, skystinantys ir tirštinantys kraują

Maisto produktai, skystinantys ir tirštinantys kraują
@ Shutterstock

Kraujo kokybę lemia daugelis veiksnių: tai ir jūsų gyvenimo būdas, ir racionas. Vartojant tam tikrus produktus kraują galima ir suskystinti, ir pagerinti jo krešėjimą. Štai ką reikia žinoti.

Kas skystina kraują

Tirštas kraujas – labai pavojingas reiškinys: išauga trombų susidarymo rizika, krešuliai gali užkimšti smulkias kraujagysles, pabloginti organų aprūpinimą deguonimi ir sukelti insultą, todėl jeigu žinote, kad turite tokią problemų, iš pradžių reikėtų kreiptis į gydytoją, o po to – pakoreguoti savo racioną ir įtraukti į jį daugiau kraują skystinančių produktų.

Vanduo. Jis sudaro didžiąją mūsų organizmo dalį. Vandens balansas kraujui daro didelę įtaką, todėl verta susimąstyti, ar geriate pakankamai. Vidutiniškai rekomenduojama gerti po 2-2,5 litrus vandens per dieną, tačiau jeigu esate labai aukšti ar aktyviai sportuojate, jums vandens reikės daugiau. Tikslią normą, atsižvelgdamas į jūsų gyvenimo būdą ir sveikatą, padės nustatyti gydytojas.

Avietės. Šios uogos pasižymi panašiu poveikiu, kaip ir aspirinas – visiems gerai žinomas kraują skystinantis vaistas. Tačiau aspirinas gali neigiamai paveikti skrandžio gleivinę ir inkstus, o štai avietes vartoti saugu. Geriausia jas valgyti šviežias, tinka ir šaldytos. Liaudies medicinoje dažnai rekomenduojam gerti aviečių ir juodųjų serbentų lapų arbatą.

Linų sėmenų aliejus. Jame gausu kraujagyslėms būtinų polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E. Padeda pagerinti kraujagyslių elastingumą.

Riebi žuvis. Tai – naudingųjų riebalų šaltinis, taip pat padedantis kovoti su aterosklerozinėmis plokštelėmis.

Česnakas. Natūralus antioksidantas, pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis, tirpina trombus. Rekomenduojama vartoti termiškai neapdorotus, truputėlį pavytintus.

Jūros kopūstai. Kraujui labai naudingi produktai, kuriuose yra jodo. Jie mažina kraujo klampumą ir gerina kraujagyslių tonusą, todėl visos jūrų gėrybės, įskaitant ir kopūstus, sveikintinos ir laukiamos ant jūsų stalo.

Pomidorai. Juose esantis likopenas normalizuoja cholesterolio lygį kraujyje, o rutinas stiprina kraujagyslių sieneles.

Persimonai. Turi daug antioksidantų ir flavonoidų, skystina kraują, užkerta kelią trombų susidarymui, stiprina kraujagysles ir normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Raudongūžiai kopūstai. Tiesą sakant, naudingi bus bet kokie kopūstai (įskaitant ir raugintus), tačiau raudongūžiuose daugiau kalio, būtino kraujagyslėms, vitamino C ir B grupės vitaminų. Jie stimuliuoja medžiagų apykaitos procesus, gerina kraujo kokybę ir neleidžia susidaryti trombams.

Citrusiniai vaisiai. Turi vitamino C. Kraują ypač gerai skystina citrinos, todėl pasilepinti puodeliu arbatos su citrina ir medumi – gera idėja.

Medus. Skirtingos jo rūšys pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, kiaulpienių medus greitina medžiagų apykaitą, jaunina, valo kraują, gerina nuotaiką, virškinimą, stiprina bendrą organizmo savijautą.

Daiginti kviečiai. Gerai skystina kraują, jei kasdien suvalgote bent po šaukštą per dieną. Jų galima dėti į salotas, arba tiesiog valgyti su trupučiu linų sėmenų aliejaus.

Imbieras, cinamonas, ciberžolė. Šių prieskonių sudėtyje esantis kurkuminas skystina kraują ir neleidžia susidaryti krešuliams. Šio junginio randama ir krienuose, salierų šakniagumbiuose, liucernoje.

Kas skatina kraujo krešėjimą

Taip pat reikėtų išskirti produktus, kurie pasižymi priešingu poveikiu – tirština kraują ir skatina jo krešėjimą. Kai kuriais atvejais (pavyzdžiui, susižeidus) tai reikalinga. Svarbu pastebėti, kad daugumos tokių kraują tirštinančių produktų poveikis gana silpnas, ir sveiki žmonės, kurių kraujas normalus, gali nepajusti jokio skirtumo. Tačiau tai nereiškia, kad poveikio nėra.

Jeigu žinote, kad jūsų kraujas per tirštas, kad yra tromboflebito ar kitų panašių problemų rizika, toliau pateikiami produktai turi būti vartojami itin atsargiai:

 

  • Grikiai;
  • Gyvulinės kilmės riebalai (sviestas, taukai, riebūs pieno gaminiai);
  • Subproduktai;
  • Bananai;
  • Graikiniai riešutai;
  • Erškėtuogės;
  • Šermukšniai;
  • Žalios daržovės;
  • Dilgėlės;
  • Jonažolės;
  • Ąžuolo žievė;
  • Kraujažolės;
  • Putino žievė.


Visuose šiuose produktuose yra vitamino K, stiprinančio kraujo krešėjimą.

Bendrosios rekomendacijos

Jei jūsų kraujas tirštas, atsisakyti kraujo krešėjimą stiprinančių produktų nepakanka – reikia koreguoti mitybą apskritai: apriboti suvartojamų saldumynų, kepinių kiekius, riebų ir aštrų maistą, valgyti daugiau daržovių ir vaisių, gerti daugiau negazuoto vandens. Visas šias rekomendacijas ir taip girdite kiekvieną dieną, bet ar jų laikotės?

Komentarai (1)

Mantas 2018-11-20 18:35
Tai taip išeina agurkas tirština krauja?

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas