Maisto produktai, skatinantys raudonųjų kraujo kūnelių gamybą

Maisto produktai, skatinantys raudonųjų kraujo kūnelių gamybą
@ Shutterstock

Jeigu nuolat be jokios aiškios priežasties jaučiatės pavargę ir nusilpę – jums gali būti anemija, dar kitaip žinoma kaip mažakraujystė. Anemija gali atsirasti dėl to, kad kraujyje yra mažai raudonųjų kraujo kūnelių, tuomet organizmas turi daugiau dirbti ir išeikvoja didesnį kiekį energijos, kad deguonis būtų tiekiamas visame kūne. Raudonųjų kraujo kūnelių gamybą galima paskatinti, į savo mitybos racioną įtraukus tam tikros sudėties maisto produktus.

 

Maistinės medžiagos, kurios padeda įveikti mažakraujystę

 

Valgydami maistą, kuriame gausu šių penkių maistinių medžiagų, galite pagerinti raudonųjų kraujo kūnelių kiekį:

 

  1. Geležies. Vartojant maisto produktus, kuriuose yra geležies, gali pagerėti raudonųjų kraujo kūnelių gamyba, o šios maistinės medžiagos yra:
     
  • raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, jautienoje;

     
  • gyvūnų organų mėsoje, pavyzdžiui, inkstuose ir kepenyse;

     
  • tamsiose, lapinėse daržovėse, tokiose kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;

     
  • džiovintose vaisiuose: slyvose ir razinose;

     
  • ankštinėse daržovėse;

     
  • kiaušinių tryniuose.

     
  1. Folio rūgšties (vitamino B9). Maisto produktai, kuriuose yra daug vitamino B9, yra šie:
     
  • duona ir makaronai (duonoje ir makaronuose esantys miltai dažnai praturtinami folio rūgštimi);

     
  • grūdai;

     
  • tamsios, lapinės, žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;

     
  • pupelės;

     
  • lęšiai;

     
  • žirniai;

     
  • avinžirniai;

     
  • riešutai ir saulėgrąžos.


     
  1. Vitamino B12. Maisto produktai, kuriuose yra šio vitamino:
     
  • raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena;

     
  • žuvis;

     
  • pieno produktai, tokie kaip: pienas ir sūris;

     
  • kiaušiniai.

     
  1. Vario. Vario vartojimas tiesiogiai nesukelia raudonųjų kraujo kūnelių gamybos, tačiau jis gali padėti įsisavinti geležį, kuri yra būtina šiam procesui. Maistas, kuriame yra daug vario:

     
  • naminių paukščių mėsa: vištiena, antiena;

     
  • vėžiagyviai;

     
  • kepenys;

     
  • pupelės;

     
  • vyšnios;

     
  • riešutai.

     
  1. Vitamino A. Retinolis, dar kitaip žinomas kaip vitaminas A, taip pat palaiko raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino A, yra šie:
     
  • tamsios, lapinės žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;

     
  • saldžiosios bulvės;

     
  • moliūgas;

     
  • morkos;

     
  • raudonos paprikos;

     
  • vaisiai, tokie kaip: arbūzas, greipfrutas ir melionas.

 

Komentarai

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas