Maisto produktai, kurie padės išvengti rėmens

Maisto produktai, kurie padės išvengti rėmens
@ Shutterstock

Skrandžio refliuksas – nemalonius pojūčius sukeliantis sveikatos sutrikimas, galintis sutrikdyti įprastą dienotvarkę ir miegą. 

 

Jaučiami simptomai gali pranašauti apie kitas ligas 

 

Pavieniai refliukso epizodai yra normali organizmo reakcija į suvalgytus netinkamus maisto produktus, tačiau nuolat kartojantis šiam procesui refliuksas tampa liga, lydima įvairių simptomų, dėl kurių kenčia gyvenimo kokybė ir gali atsirasti kitų sveikatos problemų. 

 

Sergant gastroezofaginio refliukso liga, atsirūgstama rūgščiu arba karčiu skrandžio turiniu ir asmuo jaučia stiprius rėmens simptomus, tokius kaip: stemplės deginimas ir graužimas, kurie atsiranda po valgio ir stiprėja fiziškai judant. Be to, gali varginti nemalonus kartumo skonis burnoje, negalėjimas nuryti maisto. Taip pat yra atvejų, kuomet refliuksas sukelia lėtinį kosulį ir skatina astmos vystymąsi, nes rūgštus skrandžio turinys, patekęs į kvėpavimo takus, dirgina nervus, esančius šalia stemplės, o tai sukelia brionchiolių spazmus. 

 

Refliukso prielaidas galima lengvai pašalinti 

 

Skrandžio rūgštingumą gali padidinti daug faktorių, tačiau dažniausia priežastis – tam tikri maisto produktai ir gazuoti gėrimai, tačiau tai nėra vien kepti, rūkyti arba riebūs gaminiai. 

 

Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, mandarinai, greipfrutai, kiviai savo sudėtyje turi daug rūgšties ir skatina didesnį skrandžio sulčių išsiskyrimą. Rūgštys dirgina stemplę ir sukelia nemalonius rėmens pojūčius. Be to, skrandžio rūgštingumą gali didinti kava, pieniškas šokoladas, alkoholiniai gėrimai, ypatingai jeigu jie yra gazuoti. 

 

Refliuksą skatina ne tik mityba, bet ir žalingi įpročiai, tokie kaip: valgymas likus mažiau nei valandai iki miego, dažnas persivalgymas, per daug aptempti drabužiai, taip pat per dažnas piktnaudžiavimas tabako gaminiais. 

 

Veiksmingiausia priemonė – sureguliuota mityba 

 

Varginant refliuksui, iš pradžių patariama atsisakyti jau minėtų perdirbtų, didelį transriebalų kiekį turinčio greitų maisto produktų, cukraus, kofeino, gazuotų gėrimų ir alkoholio. Taip pat, jausdami rėmenį ar kitus jo sukeliamus simptomus, venkite visko, kas gali padidinti spaudimą aukštyn iš skrandžio: didelių angliarūgštės kiekių, netinkamos kūno padėties. Mityboje turėtų vyrauti sveikieji riebalai, baltymai ir lėtieji angliavandeniai: kiaušiniai, žuvis, daržovės, avokadai, alyvuogės, taip pat įvairūs pilno grūdo produktai. Be to, valgyti derėtų mažomis porcijomis, 4 – 6 kartus per parą. Ne mažiau svarbu yra tinkamas vandens kiekis, todėl per dieną rekomenduojama išgerti 1,5 – 2 litrus vandens.

Komentarai