Pavalgius vargina pilvo pūtimas ir skrandžio skausmai? Tai gali reikšti pieno produktų netoleravimą

Pavalgius vargina pilvo pūtimas ir skrandžio skausmai? Tai gali reikšti pieno produktų netoleravimą
@ Shutterstock

Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas arba prasidėti staiga, net jei dar niekada neturėjote virškinimo problemų dėl pieno produktų. Simptomai dažniausiai atsiranda praėjus nuo pusvalandžio iki dviejų valandų po to, kai žmogus suvalgo ar išgeria maisto produktus, kurių sudėtyje yra laktozės. Laktozės netoleravimas, dar vadinamas laktozės malabsorbcija, paprastai yra nekenksmingas sutrikimas, tačiau simptomai gali būti itin nemalonūs.

 

Laktozės netoleravimo simptomai

 

Dažniausiai pasireiškiantys laktozės netoleravimo požymiai:

 

  • Viduriavimas;
     

  • Pykinimas, o kartais ir vėmimas;
     

  • Skrandžio spazmai;
     

  • Pilvo pūtimas;
     

  • Besikaupiančios dujos.
     

Kodėl netoleruojami pieno produktai?

 

Laktozės netoleravimas atsiranda, kuomet plonoji žarna nesudaro pakankamai fermento (laktazės), kad suvirškintų pieno cukrų (laktozę). Fermentas laktazė pieno cukrų paverčia gliukoze ir galaktoze, kurios absorbuojamos į kraują per žarnyno gleivinę. Jei trūksta laktazės, maiste esanti laktozė patenka į storąją žarną, o ne yra perdirbama ir absorbuojama. Storojoje žarnoje normalios bakterijos sąveikauja su nesuvirškinta laktoze, sukeldamos laktozės netoleravimo požymius ir simptomus.

 

Yra trys laktozės netoleravimo tipai:

 

  1. Pirminis laktozės netoleravimas. Žmonės, kuriems pasireiškia pirminis laktozės netoleravimas – tai labiausiai paplitęs tipas – plonosios žarnos gleivinė būna nepažeista, tačiau enterocitai (žarnos epitelio ląstelės) sintetina nepakankamai laktazės.
     

    Kai kūdikių mityboje motinos pienas pakeičiamas kitu maistu, gaminamos laktazės kiekis paprastai sumažėja, tačiau sveikam žmogui jis išlieka pakankamai didelis, kad suvirškintų pieno kiekį įprastoje suaugusiųjų mityboje. Esant laktozės malabsrobcijai, laktazės gamyba sumažėja daugiau nei įprastai jau iki pilnametystės, todėl pieno produktus tampa sunku virškinti.
     

  2. Antrinis laktazės netoleravimas. Ši laktozės netoleravimo forma atsiranda, kai sumažėja laktazės gamyba plonojoje žarnoje po ligos, traumos ar operacijos. Ligos, susijusios su antriniu laktozės netoleravimo išsivystymu, yra: žarnyno infekcija, celiakija, bakterijų peraugimas ir Krono liga (lėtinė žarnyno liga).
     

    Šiuo atveju gali padėti pagrindinio sutrikimo gydymas – išgydžius ligą, dėl kurios kilo laktozės netoleravimas, įmanoma atkurti laktazės kiekį ir palengvinti simptomus, nors tai gali užtrukti.
     

  3. Įgimta laktozė. Itin retai, tačiau būna, kad kūdikiai gimsta su laktozės netoleravimu, kurį sukelia laktazės trūkumas. Šis sutrikimas perduodamas iš kartos į kartą pagal paveldėjimo modelį, vadinamą autosominiu recesyvu, o tai reiškia, kad tiek motina, tiek tėvas turi perduoti tą patį geno variantą, kad vaikas jį perimtų. Neišnešioti ir per anksti gimę naujagimiai taip pat gali netoleruoti laktozės dėl nepakankamo laktazės kiekio (nes nespėja išsivystyti reikiamas fermentų kiekis plonojoje žarnoje).
     

Dėl ko gali sustiprėti laktozės netoleravimas?

 

Veiksniai, dėl kurių gali sustiprėti laktozės netoleravimas:

 

  • Vyresnis amžius. Laktozės netoleravimas dažniausiai pasireiškia suaugus ir vėlesniame amžiuje. Kūdikiams ir mažiems vaikams ši būklė nėra dažna.
     

  • Etniškumas. Laktozės netoleravimas dažniausiai būdingas Afrikos, Azijos, Ispanijos ir Amerikos indėnų žmonėms.
     

  • Priešlaikinis gimdymas. Per anksti gimusiems kūdikiams gali sumažėti laktazės kiekis, nes vaiko plonojoje žarnoje iki motinos nėštumo trečiojo trimestro pabaigos nesivysto laktazę gaminančių ląstelių.
     

  • Ligos, pažeidžiančios plonąją žarną. Plonosios žarnos problemos, galinčios sukelti laktozės netoleravimą, yra: bakterijų peraugimas, celiakija, žarnyno infekcija ir Krono liga.
     

  • Tam tikri vėžio gydymo būdai. Jei gydėte skrandžio vėžį spinduline terapija arba turite dėl chemoterapijos atsiradusių žarnyno komplikacijų, padidėja rizika išsivystyti laktozės netoleravimui.
     

Kaip patvirtinama diagnozė, kad žmogus netoleruoja pieno produktų?

 

Gydytojas gali įtarti laktozės netoleravimą, atsižvelgdamas į simptomus. Patvirtinti diagnozę galima atliekant vieną ar abu iš šių testų:

 

  1. Vandenilio kvėpavimo testas. Žmogui išgėrus skysčio, kuriame yra didelis laktozės kiekis, gydytojas matuoja vandenilio kiekį žmogaus kvėpavime. Kuomet žmogus iškvepia per daug vandenilio, tai parodo, kad plonoji žarna pilnai nesugeria laktozės.
     

  2. Laktozės tolerancijos testas. Praėjus dviem valandoms po to, kai žmogus išgeria specialaus skysčio, kuriame yra didelis laktozės kiekis, jam atliekami kraujo tyrimai, kad būtų galima išmatuoti gliukozės kiekį kraujyje. Jei gliukozės lygis nepakyla, tai reiškia, kad kūnas netinkamai virškina ir absorbuoja laktozę (dar kitaip žinomą kaip „pieno cukrų“).
     

Speciali mityba negalintiems virškinti pieno produktų

 

Norėdami sumažinti laktozės kiekį dietoje:

 

  • Ribokite pieną ir kitus pieno produktus;
     

  • Į savo įprastą maistą įtraukite tik nedideles pieno produktų porcijas;
     

  • Valgykite ir gerkite pieno produktus su sumažinta laktozės koncentracija;
     

  • Į pieną įpilkite skysto arba miltelių laktazės fermento, kad suskaidytų laktozę.
     

Pieno produktų sumažinimas mityboje nereiškia, kad negalite gauti pakankamai kalcio. Kalcio yra daugelyje kitų maisto produktų:

 

  • Brokoliuose ir žaliose lapinėse daržovėse;
     

  • Grūduose;
     

  • Lašišoje;
     

  • Pieno pakaitaluose: sojos, ryžių, migdolų, avižų piene;
     

  • Migdoluose;
     

  • Pupelėse.
     

Taip pat įsitikinkite, kad gaunate pakankamai vitamino D, kuris įprastai yra piene. Kiaušiniuose, kepenyse ir jogurte taip pat yra vitamino D, organizmas taip pat gamina vitaminą D, kai leidžiate laiką saulėje. Beje, net neribodami pieno produktų suvartojamo kiekio, daugelis suaugusiųjų negauna pakankamai vitamino D. Pasitarkite su gydytoju dėl vitamino D ir kalcio papildų vartojimo.

Komentarai