Keli faktai apie maisto produktus

Keli faktai apie maisto produktus

Niekam nėra paslaptis, kad vaisiai, daržovės ir žalumynai pasižymi daugybe naudingų savybių mūsų organizmui. O ar žinote, kokiomis būtent?
 
Avokadai. Nors 100 g minkštimo yra 15 g riebalų, jie yra mononesotieji (itin naudingi mūsų organizmui). Kalio turi dvigubai daugiau nei bananai. Jei sumaišysite smulkiai supjaustytą avokadą ir morkų sultis, pasigaminsite puikiausią užpilą salotoms (be jokios druskos, cukraus ar kitų nereikalingų priedų).
 
Brokoliai. Ši kopūstų rūšis vitamino C turi daugiau nei apelsinai, o kalcio su šiomis daržovėmis gausite daugiau nei gerdami nenugriebtą pieną.
 
Kaliaropės. Labai svarbus kalio ir vitamino C šaltinis. Be to, jose gausu ląstelienos, teigiamai veikiančios virškinimą ir padedančios užkirsti kelią persivalgymui.
 
Kiaulpienės. Jų lapai naudojami salotoms. Turi daug karotinoidų, vitamino C, kalcio ir kalio. Patartina rinkti tik užmiestyje (toli nuo kelio ir automobilių).
 
Pekino kopūstai. Pasižymi folio rūgšties gausa, todėl naudingi nėščiosioms ir planuojančioms savo nėštumą. Kalorijų nedaug, tačiau gausu natrio, vitamino A ir kalio.
 
Petražolės. Kaip ir krapai bei kalendros, gerina virškinimą, reguliuoja žarnyno veiklą. Tai puikus vario ir mangano šaltinis, jomis galima atgaivinti burnos kvapą (užtenka sukramtyti keletą lapelių).
 
Pomidorai. Gausu likopeno, užkertančio kelią vėžiui, ir vitamino C. Beje, didžiausia šio vitamino koncentracija yra želė pavidalo medžiagoje aplink sėklas.
 
Salierai. Nemažai kalio, be to, tai pats geriausias augalinės kilmės natrio šaltinis. Salierus galima laikyti tikrais dietinių sulčių lyderiais: jos turi itin daug ląstelienos ir labai mažai kalorijų.

Komentarai

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas