Kavos privalumai ir trūkumai

Kavos privalumai ir trūkumai

Kava – tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be kavos. Tačiau ar ją vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.

Kavos trūkumai:

  • Kofeinas sukelia priklausomybę.
  • Kava didina kraujospūdį.
  • Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus.
  • Kava (net ir be kofeino) turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
  • Kava pablogina miego kokybę.
  • Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
  • Kavos suaktyvina žarnyno peristaltiką, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greičiai ir įsisavinimas.
  • Kava trukdo pagrindinių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, įsisavinimui.
  • Kava skatina dantų ėduonies vystymąsi.
  • Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, pašalinimą.
  • Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
  • Kofeinas gali padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms.
  • Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
  • Kava yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
  • Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.


Kavos privalumai:

  • Egzistuoja mokslinių tyrimų, paneigiančių dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos trūkumų.
  • Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėre kavą, bet ir rūkė.
  • Kava didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui.
  • Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, išlaiko smegenų aktyvumą bei slopiną alkį.
  • Kava slopina cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
  • Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
  • Kavai būdingas gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės.
  • Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
  • Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos.
  • Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.
  • Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
  • Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
  • Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
  • Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.

2 psl. »

Komentarai (1)

Nesvarbu 2018-11-20 18:56
O ar galima paaugliams gerti kava ryte, jog pagerintų susikaupima ir informacijos priėmima per pamokas?