Kaip maitintis sulaukus 20, 30, 50 metų?

Kaip maitintis sulaukus 20, 30, 50 metų?

Apmaudu, bet kai kurie žmonės bėgant metams tik pilnėja. Kas būtų, jei galėtumėte išvengti su senatve susijusio svorio didėjimo, atsižvelgus į metus kontroliuodami mitybą?
 
Nuo trečios iki šeštos dešimties – ką reikėtų valgyt kiekvienoje amžiaus grupėje atsidūrusiems žmonėms? Jei visą savo gyvenimą valgėte taip pat, galbūt laikas pakoreguoti asmeninį meniu?
 
Trečia dešimtis (20-29 metų)
 
Pasak akredituoto australų mitybos specialisto Tysono Tripcony, geriausia, ką galėtumėte padaryti, sulaukę 20-ties, tai laikytis taisyklės „2 ir 5“. Tai reiškia, kad kasdien suvartojate 2 porcijas vaisių ir 5 porcijas daržovių.
 
„Įvairūs mitybos specialistai nuolat įkyriai kartoja, kaip svarbu valgyti daržoves, tačiau taip daroma tik dėl to, jog žinoma, kokios svarbios jos yra žmonių trumpalaikei ir ilgalaikei sveikatai“, - teigė Tysonas.
 
Jis taip pat pridūrė, kad šio amžiaus sulaukusiems asmenims dažnai trūksta geležies. Norint to išvengti, patariama į maisto racioną įtraukti geležies turinčius produktus, tokius kaip raudona mėsa arba, jei nemėgstate raudonos mėsos, rinkitės ankštines daržoves, lęšius, sojos pupeles, tofu, vitaminų turinčius pilno grūdo produktus. Juos vartoti reikėtų ne rečiau nei 3 kartus per savaitę.
 
Ketvirta dešimtis (30-39 metų)
 
Šis amžiaus periodas labai svarbus moterims, nes būtent tuomet jos laukiasi vaikų, juos augina.
 
Mitybos specialistas pataria į kasdienį racioną įtraukti pilno grūdo produktus, pavyzdžiui, vitaminų, geležies ir kalcio turinčius pusryčių dribsnius, avižas su riešutais ir įvairiomis sėklomis.
 
Jei esate vyras, šiuo laikotarpiu labai svarbu reguliuoti maisto suvartojimą ir porcijų dydį bei fizinį aktyvumą. Dažniausiai ketvirtą dešimtį perkopę vyrai juda mažiau, nei anksčiau, tad ir dieta turi būti atitinkama.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.

Kitas faktas