Kaip atpratinti vaikus nuo užkandžiavimo vasarą?

Kaip atpratinti vaikus nuo užkandžiavimo vasarą?

Kol vaikai šaltuoju periodu užimti mokykloje ar lanko darželį – su mityba, atrodo, didesnių problemų nekyla. Pusryčius pavalgome kartu, dieną vaikai gauna karštus pietus mokyklos valgykloje, o vakare – vakarienė prie šeimos stalo. Deja, atėjus vasarai ši rutina sutrinka. Vaikai lieka namie vieni ir dažnas gyvena ledų ar traškučių dieta. Ką daryti tėvams, kurie negali visą dieną būti namie ir pasirūpinti, kad jų vaikas valgytų visavertį maistą?

„Vaikams labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą ir visada tuo pačiu paros metu. Užkandžiauti tarp pagrindinių patiekalų galima, tačiau tai turi būti sveiki užkandžiai – geriausiai sezoniniai vaisiai, uogos ar daržovės“, - sako šalies ugdymo įstaigoms maistą tiekiančios VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė.

Vaikų mityba vasarą

Pasak mitybos specialistės, sveikos vaikų mitybos principai mažai tepriklauso nuo sezono. Pagrindas – produktų įvairovė, nes kasdien su maistu turėtume gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų.

„Vasarą siūlome tėvams gaminti lengvesnį maistą. Atsisakykite tokių patiekalų kaip cepelinai, įvairūs apkepai ar plokštainiai. Venkite riebaus maisto. Vasara puikus metas pratinti vaikus valgyti daržoves, nes jos yra šviežios, turi daugiau vertingų medžiagų ir kur kas skanesnės nei žiemą. Ir, aišku, nepamirškite Lietuvoje užaugintų uogų, o rudeniop ir vaisių“, - rekomenduoja A. Blyžienė.

Pasak specialistės – labiausiai vaikams žalingas yra greitas maistas ir pusgaminiai. Tad esant galimybei, pusryčiaukite ir vakarieniaukite su vaikais kartu, o pietums palikite pačių pagamintų patiekalų – pamokinkite vaiką juos pasišildyti. Aišku, geriausia grįžti namo per pietų pertrauką ir pavalgyti drauge.

Diena prasideda pusryčiais

Kalbant apie pirmąjį dienos maistą, VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė perspėja, kad nereikėtų žavėtis greitai pagaminamais sausais pusryčiais. Didžioji jų dalis, ar bent jau tie, kuriuos mėgsta vaikai – persotinti didžiuliu kiekiu cukraus ar jo pakaitalais.

„Pusryčiams geriausia tinka daug angliavandenių turintys produktai: košės, varškė, jogurtas, vaisiai, kiaušiniai. Jeigu neturite galimybės pusryčiauti kartu – bent jau palikite vaikui ant pusryčių stalo  tai, kas vertinga jo organizmui ir nereikalauja didesnių pastangų pasigaminti. Tiesiog nepirkite sausų saldžių sausų pusryčių, kad nekiltų bereikalingų pagundų“, - sako A. Blyžienė.

Jeigu namuose auga smaližius, mitybos specialistė pataria valgyti liesą varškę, ją pagardinant mėgstamais vaisiais ar uogomis, jogurtu. Į košę galima įsidėti kiek cinamono, prie jos taip pat tiks šviežios uogos ir vaisiai. Kiaušinius galima tiek kepti, tiek virti, o lėkštę papuošti vasarinėmis daržovėmis ar žolelėmis.  

Pietums rinkitės liesą mėsą, o žuvį ruoškite bent du, tris kartus per savaitę. Nekepkite riebaluose, verčiau troškinkite ar virkite. Vakarieniaukite lengvai ir būtinai kartu, išjungę televizorių. Išeidami į darbą palikite vaikams sveikų užkandžių.

Sveiki užkandžiai  

„Matomoje vietoje išeidami į darbą visada padėkite dubenėlį su sveikais užkandžiais – sode nuskintomis ar turguje įsigytomis sezoninėmis uogomis, kurių derlius Lietuvoje būna išties gausus. Praalkės jūsų vaikais tikrai mielais paims saują žemuogių, mėlynių ar aviečių“, - pataria A. Blyžienė.

Vis dėlto, vaikų mitybos specialistė perspėja, kad užkandžiai yra skirti tik alkiui numalšinti tarp pagrindinių patiekalų ir neturėtų būti valgomi vietoj pagrindinio valgio.  

„Dažnas mūsų iš vaikų išgirsta, kad jis neva nenorintis vasarą valgyti, nes karšta ir jis nėra alkanas. Kartais išties gali taip būti, bet tikrai ne kasdien. Pasidomėkite, ar jūsų vaikai nepiktnaudžiauja saldainiais, pyragaičiais ar bulvių traškučiais. Jie duoda sotumo jausmą, bet yra išties žalingi. Kalbėkitės su vaikais apie sveiką mitybą – jie noriai mokosi“,- sako VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos specialistė.

Aldona Blyžienė pabrėžia, kad vaikai visų pirma perima tėvų įpročius bei šeimoje puoselėjamas tradicijas. Jeigu namuose sveiki maisto produktai, daržovės ar tausojantis valgio ruošimas (garuose, vandenyje) yra retenybė, tai nereikėtų tikėtis, kad jūsų vaikas maitinsis sveikai.

„Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tik du trečdaliai  6-7 klasės vaikų žino, jog kasdien reikia valgyti daržoves, ir vos daugiau nei trečdalis – apie būtinybę kasdien gerti pieną ir valgyti grūdinius maisto produktus. Tačiau saldumynus kasdien valgo kas antras mokinys“, - vardina A. Blyžienė.

Kuo pakeisti ledus?

Vaikų mitybos įpročiai keičiasi labai lėtai. Bet viskas priklauso tik nuo mūsų. VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos specialistė įsitikinusi, kad žingsnelis po žingsnelio vaikus įpratinti maitintis sveikai yra įmanoma.

„Geriausias būdas - vaikui pasiūlyti vietoje jo pamėgto saldumyno panašų, bet sveiką ir vertingą alternatyvą. Jeigu karštą vasaros dieną vaikas nori ledų, pasiūlykite jam kartu pasigaminti pieno ir uogų desertą. Vietoje cukraus ir riebalų, jūsų mažasis gaus organizmui taip reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, - sako A. Blyžienė, pridurdama, kad tokį desertą galima palikti šaldytuve ir jūsų atžala ja pasigardžiuodamas suvalgys, kai jūs dirbsite, o jam norėsis pasmaližiauti.

Vasarą vaikai daug geria – dažniausiai saldžius gazuotus gėrimus ar sultis iš pakelių. Keiskite šį įprotį vandeniu. Kad būtų įdomiau – pripjaustykite į ąsotį vaisių ar uogų. Bus namie gamintas limonadas.

„Perspėkite vaikus, kad vienoje stiklinėje saldaus gėrimo yra šaukštas cukraus. Tai troškuliui numalšinti tikrai nepadės“, - sako A. Blyžienė Jums dovanodama skanaus bei sveiko deserto receptą.

Vaniliniai drebučiai žemuogių skraistėje

Ingredientai:
1 stiklinės šviežių žemuogių
900 ml pieno
100 ml vandens
100 g cukraus
1 vanilės ankšties
25 g želatinos

Gaminimo eiga:
1. Pieną kartu su cukrumi ir perpjauta vanilės ankštimi kaitinti, kol užvers. Užvirusį pieną nukelti nuo ugnies, uždengti puodą ir palikti, kad susigertų vanilės aromatas.
2. Želatiną užmerkti vandenyje ir ištirpinti karšto vandens vonelėje.
3. Šiek tiek praaušusį pieną perkošti, supilti ištirpusią želatiną ir gerai išmaišyti. Paruoštą mišinį supilti į gražius indelius, o ant viršaus gausiai pabarstyti prinokusių žemuogių.
4. Indelius sudėti į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..

Kitas faktas