Kai skrandis nelaukia švenčių

Kai skrandis nelaukia švenčių
@ Shutterstock

Švenčių laikotarpis – tikras išbandymas virškinimo sistemai. Persivalgymas apkrauna organizmą – atsiranda pilnumo, sunkumo, mieguistumo jausmas. Skrandžio veiklos sutrikimai dažniausiai pasireiškia rėmens graužimu, pykinimu, spazminiais skausmais pilvo ir skrandžio srityje.

Persivalgyti ypač pavojinga žmonėms, kurie serga virškinimo sistemos ligomis: gastritu, opalige, kepenų, kasos ligomis. Persivalgius gali atsirasti dusulio pojūtis, nes išsipūtęs skrandis spaudžia diafragmą. Kad nemalonūs pojūčiai negadintų šventinės nuotaikos, o šventė netaptų eiline persivalgymo diena, užtenka susipažinti su keliais paprastais žingsniais.


1. Prieš šventę. Laikykitės įprasto režimo: būtinai pusryčiaukite, priešpiečiams suvalgykite vaisių, vėliau – lengvus pietus. Jeigu prie stalo atsisėsite nekankinami alkio, suvalgysite mažiau. Per dieną nebus sulėtėjusi medžiagų apykaita, taigi ir kalorijų, bevirškindami maistą, sunaudosite daugiau.

2. Gėrimų pasirinkimas. Prieš šventinę vakarienę išgerkite vandens, arbatos. Skystis pripildys skrandį – jausitės sotesni. Jei valgant troškina – užsigerkite šilta arbata arba šiltu vandeniu. Gerdami šaltus gėrimus, sustabdysite virškinimą. Sultys yra maistas, o ne gėrimas, kuris dar ir turi labai daug kalorijų, tad jo patartina vengti. Ribokite alkoholį ne tik dėlto, kad nėra sveika jį vartoti, bet jis išbalansuoja jūsų cukraus lygį kraujyje ir dėl šios priežasties pajuntate alkį. Vartojamas su baltyminiu maistu alkoholis stipriai apsunkina ir sulėtina virškinimą.

3. Gera pradžia – pusė darbo. Pirmiausiai rinkitės kuo sveikesnius, liesesnius, daržovių patiekalus. Daržovės suteikia sotumo jausmą, turi mažai kalorijų, jose yra natūralių fermentų ir skaidulų, padedančių skaidyti maistą. Venkite aštraus, riebaus, nesubalansuoto maisto.

2 psl. »

Komentarai