Beržų sula

Beržų sula

Tikriausiai neatsirastų tokių, kurie bent viena ausimi nebūtų girdėję apie beržų sulos naudą. Vidutinei oro temperatūrai pakilus iki 5–6 laipsnių šilumos, kai pradeda šviesti saulė, medžiai ima busti: šaknyse susikaupusios sultys kyla kamienu aukštyn, į sprogstančius pumpurus. Jas galima drąsiai vadinti gyvybės eliksiru, beržų krauju, viena iš didžiausių gamtos dovanų, kuria galima ne tik mėgautis, bet ir pagerinti savo sveikatą. Prekyboje beržų sulos beveik neįmanoma, tačiau šis skanus ir naudingas gėrimas vis tiek labai mėgstamas ir populiarus.

Natūrali beržų sula

Šiais laikais itin vertinama viskas, kas natūralu, todėl daugelis mieliau eitų patys prisileisti beržų sulos, o ne ieškotų jos parduotuvių lentynose. Tik kaip visa tai tinkamai padaryti? Klausimas šiandien toks pat aktualus, kaip ir prieš daugybę metų. Anksčiau sulą pradėdavo rinkti tada, kai saulė įšildydavo dirvą ir medžiai busdavo po žiemos miego. Į sulos naudą dėmesys atkreiptas taip pat labai seniai, kai pastebėta, kad išgėrus šio skanaus gėrimo žmonės pajusdavo jėgų, žvalumo ir gyvybinės energijos antplūdį.

Šių permainų priežastis yra ta, kad intensyvaus sulčių judėjimo aukštyn metu beržų šaknys maitinasi dirvos vandeniu, per žiemą sukaupusiu daugybę naudingų elementų. Šio proceso metu vyksta mineralinių medžiagų, druskų ir biologiškai aktyvių medžiagų sintezė. Visa tai sudaro skystį, kuris maitina ir žadina medį aktyviems gyvybiniams procesams. Pumpurų atsiradimas liudija, kad sula pradėjo aktyviai tekėti kiekviena medžio šakele.

Renkamės vietą

Beržų sulos kokybė tiesiogiai priklauso nuo vietos, kurioje yra renkama. Ji turi būti pakankamai toli nuo triukšmingų magistralių ir apaugusi beržynu. Geriausia rinktis medžius, augančius priemiesčiuose, atvirose saulėtose vietose. Be to, būtina atminti, kad intensyviausiai sula juda nuo pusiaudienio iki maždaug šeštos valandos vakaro. Jei kalbėtume apie tai, kiek sulos galima pririnkti iš vieno beržo, nepadarant jam žalos, nurodomi skaičiai skiriasi – vienuose šaltiniuose teigiama, kad per parą galima prileisti tris litrus, kituose – kad penkis. Sula paprastai teka apie 2–3 savaites, per kurias iš suaugusio beržo galima prisileisti iki 10 kibirų sulos.

2 psl. »

Komentarai (2)

Vita 2012-04-04 20:44
O dabar su mielu noru gerčiau, jei tik kas parūpintų šviežios :)
Vita 2012-04-04 20:44
Pamenu kaip vaikystėje kaime senelis versdavo gerti sulą, o man taip neskanu buvo :)

Ar žinote, kad...

Jeigu jaučiate danties skausmą, pridėkite prie danties gabaliuką svogūno. Skausmas turėtų atlėgti.

Kitas faktas