Avižos ir avižiniai dribsniai – dailesnėms kūno formoms ir geresnei savijautai!

Avižos ir avižiniai dribsniai – dailesnėms kūno formoms ir geresnei savijautai!

Tie, kurie svajoja atsikratyti nereikalingų kilogramų, griebiasi pačių įvairiausių dietų. Ne visos jos subalansuotos ir saugios, ne visų jų lengva laikytis. Norite, kad svorį mesti būtų kaip galima paprasčiau? Tada į savo racioną būtinai įtraukite daugiau avižų ir avižinių dribsnių – taip ne tik sumažinsite apimtis, bet ir geriau jausitės!
 
Truputis istorijos

Avižos teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos paplito jau labai seniai. Įdomu tai, kad Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai šį augalą laikė piktžole ir siūlė rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau.
 
Kuo naudingos avižos?

Avižinės kruopos yra labai sočios ir maistingos, turi daug augalinių baltymų (tarp jų – labai žmogui reikalingų amino rūgščių: triptofano, metionino, lizino, histidino, cistino, arginino). Baltymai, esantys avižose, reguliuoja riebalų apykaitą ir puikiai tinka sergantiesiems kepenų ir širdies ligomis. Nemažai yra ir augalinių riebalų (iki 40 proc.), todėl avižiniai dribsniai, palyginti su kitomis kruopomis, turi daugiausia kalorijų (345 kcal/100 g).
 
Avižinės kruopos turi vitaminų B1, B2, PP, C, daug mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies). Avižinių kruopų nuoviras labai gleivingas ir tinka pačioms griežčiausioms dietoms sergant virškinimo trakto ligomis. Įrodyta, kad avižinės kruopos puikiai sugeba mobilizuoti ir pašalinti iš organizmo šviną. Ne be reikalo avižinė košė daugelyje šalių labai populiari ir priskiriama prie pačių naudingiausių pusryčių. Ji labai naudinga ir lieknėjantiems, nes slopina apetitą. Taip yra dėl mažo glikeminio indekso ir didelio skaidulų kiekio, „lėtųjų“ angliavandenių, kurie yra ilgai virškinami ir palaipsniui išskiria energiją. Paprastai kalbant, avižiniai dribsniai ilgam užtikrina sotumo jausmą.
 
Taip pat avižos teigiamai veikia virškinimo traktą, greitina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio lygį kraujyje, gerina plaukų ir odos būklę ir net pakelia nuotaiką.
 
Avižos plačiai naudojamos ir liaudies medicinoje. Jau Dioskoridas grūdus naudojo kompresams, jų tyrę – nuo viduriavimo, o gleivėtą skystį – nuo kosulio. Gydymo tikslais avižos naudojamos ir dabar, pavyzdžiui: kruopų nuoviro (dažnai su medumi) duodama kaip stiprinamosios priemonės išsekusiems ligoniams ir sergantiesiems tuberkulioze, arba kaip silpnų laisvinamųjų. Sergantiesiems skrandžio ir žarnų ligomis iš kruopų antpilo skystosios dalies verdamas maistingas kisielius. Žalių avižų vandens antpilas veikia kaip prakaitą, šlapimą varantis ir karštį mažinantis vaistas. Jų spiritinis antpilas vartojamas kaip tonizuojamoji priemonė išsekus, esant protiniam pervargimui, nuo neurastenijos, nemigos. Jis rekomenduojamas ir norintiesiems mesti rūkyti.
 
Vaistažolių arbata, į kurią įeina ramunėlių žiedai, anyžiai, levandos ir avižų šiaudai, ramina nervų sistemą. Taip pat avižos yra puiki priemonė veido ir kūno odos kaukėms.
 
Avižinė košė – idealūs pusryčiai?
 
Kodėl verta valgyti pusryčiams avižinių dribsnių košės? Dėl kelių priežasčių: ji ne tik suteikia energijos, bet ir efektyviai mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Vienoje avižinių dribsnių košės porcijoje yra beveik visų būtinų maisto medžiagų: angliavandenių, B grupės vitaminų, ląstelienos ir mineralinių medžiagų (geležies, fosforo, seleno, kalcio). Avižiniai dribsniai su vaisiais, sėklomis ir medumi – tai ir klasikinių grožio salotų receptas, žadantis stangresnę ir lygesnę veido odą, žvilgančius plaukus, tvirtus nagus ir dailias kūno linijas!
 
Sveiki pusryčiai skubantiems: avižinė košė iš vakaro
 
Kaip minėta, avižinės košės priskiriamos prie geriausių pusryčių. Na, o jei rytais labai skubate ir neturite laiko stovėti prie viryklės, pasigaminti sveikus ir maistingus pusryčius galima ir iš vakaro. Tiksliau sakant, jie stovės šaldytuve ir gaminsis „savaime“.
 

  • 0,5 stiklinės avižinių dribsnių užpilkite 0,5 stiklinės pieno. Išmaišykite. Jei norite, kad košė turėtų mažiau kalorijų, pieną galima pakeisti vandeniu ar šviežiai spaustomis vaisių, uogų sultimis.
  • Pasaldinkite košę keliais šaukštais uogienės ar sirupo, trintų vaisių, uogų tyrės, medaus. Arba galima pagardinti ją riešutais, džiovintais vaisiais, kokoso drožlėmis, įvairiomis sėklomis.
  • Sluoksniuokite pusryčius stiklainyje: pusė pamirkytų avižinių dribsnių, tada – pusė kiekio medaus, uogienės arba sirupo, ant viršaus – pabarstukai, prieskoniai (pavyzdžiui, cinamonas, kardamonas, vanilinis cukrus). Tada dar kartą pakartokite sluoksnius ta pačia tvarka.
  • Indą uždarykite, kad neprisigertų pašalinių kvapų, ir statykite į šaldytuvą nakčiai.
  • Ryte papuoškite šviežiai pjaustytais vaisiais, uogomis, mėtų lapeliais.

 
Taip paruoštą košę galima valgyti ne tik pusryčiams – ji tiks ir priešpiečiams, ir vietoje užkandžio. Užsukamą indelį labai patogu neštis į mokyklą, paskaitas ar į darbą. Nieko baisaus jei sluoksniai susimaišys.
 
Kaip paruošti avižinius javainius?
 
Iš avižinių dribsnių galima gaminti ne tik košes – jie tinka ir įvairiems kepiniams, užkandžiams. Štai kaip galima paruošti avižinius javainius:

 

  • Valgomąjį šaukštą avižinių dribsnių užpilkite 3 šaukštais vandens. Kai jie išbrinks (po 10-12 val.), įtarkuokite 150 g saldžiarūgščių obuolių - tarkuodami masę maišykite, kad ji nepatamsėtų. Po to pridėkite valgomąjį šaukštą medaus, įmaišykite 0,5 citrinos sultis (arba 0,5 valgomojo šaukšto spanguolių sulčių) ir 1 šaukštą susmulkintų riešutų. Jeigu medus tirštas, atskieskite jį vandeniu. Vietoje medaus galite įdėti 1 valgomąjį šaukštą grietinėlės, o vietoje obuolių - bet kokių uogų arba išmirkytų džiovintų vaisių.
  • 1 valgomąjį šaukštą rūgpienio arba grietinėlės sumaišykite su 200 g bet kokių trintų uogų, trupučiu cinamono, 2 valgomaisiais šaukštais išmirkytų avižų dribsnių. Valgykite po 30 min.
  • Sutarkuokite 150 g obuolių, sumaišykite su 1-2 šaukštais avižinių dribsnių, pridėkite susmulkintų riešutų, kelis šaukštelius grietinėlės. Valgykite po pusvalandžio.


Avižų ir avižinių dribsnių dieta
 
Laikantis septynias dienas trunkančios dietos, kurios metu reikia valgyti avižų košę ir kai kuriuos kitus produktus, galima numesti nuo 3 iki 7 kilogramų ir pašalinti iš organizmo šlakus ir toksinus. Toliau sužinosite, kaip teisingai laikytis avižų košės dietos ir džiaugtis maksimaliais rezultatais.
 
Esmė. Laikantis šios dietos rezultatai juntami jau pirmąją savaitę: iš viso netenkama nuo 5 iki 15 kg (priklausomai nuo to, kiek laiko šios dietos laikomasi). Alkis nejuntamas, todėl organizmas nepatiria streso, savijauta neblogėja ir nepasireikia stiprus noras „pasukti iš kelio“.
 
Kam ši dieta bus naudinga? Iš visos dietų ši išsiskiria kaip viena labiausiai tausojančių, nors jos taip pat nerekomenduojama griebtis dažniau nei 2 kartus per metus. Laikymosi trukmė – 3-4 savaitės. Ši dieta naudinga ne tik norintiems sulieknėti, bet ir žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kadangi siekiant normalizuoti širdies veiklą vienas iš rekomenduojamų gydymo principų – svorio metimas.
 
Šios dietos gali laikytis ir alergija sergantys žmonės. Dietos metu iš žarnyno lengviau pašalinami alergenai, o sergant virškinamojo trakto ligomis (gastritu, opalige ir kt.) bei esant tulžies veiklos sutrikimams, leidžia organizmui pailsėti nuo virškinimo. Dietos galima laikytis esant padidėjusiam cukraus kiekiui kraujyje, turint probleminę odą, ypač jeigu ji riebi ar išberta jaunatviniais spuogais.
 
Kontraindikacijos: hepatitai, kepenų cirozė, infekcijos ir apsinuodijimas maistu – sergant šiomis ligomis visų pirma reikėtų pasveikti, leisti keletą mėnesių organizmui sustiprėti. Kaip šalutinis dietos efektas galimas vidurių užkietėjimas, todėl turintiems hemorojų jos geriau atsisakyti (tačiau dažniausiai toks efektas pasireiškia tuomet, kai dietos metu vartojama nepakankamai vandens, mažai vaisių ir daržovių, t.y. negaunama pakankamai skaidulų).
 
Patarimai ir rekomendacijos. Iš pradžių iki minimumo sumažinkite suvartojamų saldumynų ir riebių produktų kiekius, atsisakykite baltų miltų gaminių – geriau keiskite juos avižų produktais (jiems priskiriamos pačios avižos, avižiniai dribsniai, avižiniai sausainiai, duoniukai ir kt.) Tai leis pradėti žarnyno valymą palengva ir nuosekliai.
 
Lieknėjant ir valantis organizmui išskiriamos 2 fazės: pirmojoje organizmas valosi, antrojoje dieta leidžia mesti svorį, priklausomai nuo to, kiek laiko jos laikotės – nuo 1 iki 4 savaičių. Ilgiau šios dietos laikytis nepatartina: nepaisant viso naudingumo ir maistingumo, avižos negali pilnai padengti organizmui visų maistinių medžiagų poreikio.
Jei jus tenkina rezultatas, savijauta puiki ir sveikata leidžia, po 6-8 mėnesių galima pakartoti visą ciklą. Per 1 dietos savaitę netenkama 3-5 kilogramų.

1 fazė. Laikantis įprasto mitybos režimo su sumažintu riebalų kiekiu, atsisakius kepto maisto ir miltinių patiekalų, organizmo valymui naudojamas ryžių nuoviras. Jis paruošiamas taip: iš vakaro 1 litre vandens užmerkiami 4 šaukštai ryžių (geriausia – apvaliagrūdžių), leidžiama nusistovėti iki ryto. Ryte užmerktieji ryžiai statomi ant ugnies ir verdami valandą. Išvirus gaunamas ryžių kisielius, kuris geriamas vietoje pusryčių. Po to 6 valandas nieko nevalgoma ir negeriama. Po tiek laiko galima pradėti valgyti kaip įprasta, nustoti valgius iki miego likus 5 valandoms. Gerti tuo metu galima tik negazuotą vandenį. Dienos metu negalima valgyti aukščiau išvardintų draudžiamų produktų.
 
2 fazė. Šios fazės pagrindas – dviejų rūšių košės: avižinių dribsnių ir avižų. Košės verdamos be cukraus, sviesto, jas galima tik šiek tiek pasūdyti. Tačiau jei tokią košę valgyti jums pernelyg sunku, leidžiama įdėti 1/3 šaukštelio sviesto ar medaus, šiek tiek džiovintų vaisių ar uogų.


Ruošiant košes svarbu žinoti tam tikrus ypatumus. Pirmąją dietos dieną košės verdamos ant vandens, antrą dieną vandenį galima per pusę skiesti su pienu, o pradedant trečia diena pakaitomis verdama tai pieniška košė, tai košė be pieno.
 
Dieta. Jei avižos įkyrės, galite į valgiaraštį įtraukti ryžių ar grikių (maždaug trečdalis savaitės raciono) – tai suteiks jūsų patiekalams daugiau įvairovės.
 
Per parą turėtumėte suvalgyti 600 g paruoštos košės – arba dribsnių, arba avižų. Padalinkite maistą į 6 dalis – bus po 100 g košės. Valgykite ją kas 3 valandas, po 1 porciją.
 
Beje, pusryčiams būtinai rinkitės avižų, o ne dribsnių košę – ji stimuliuoja virškinimą, skatina riebalų deginimą. Šachmatinis principas, kaitaliojant tai avižų, tai avižinių dribsnių košę, leidžia taip pat užtikrinti įvairesnį maistą, o organizmas gauna maistingų medžiagų ir energijos iš grūdų.
 
Avižų košę dar galima gardinti žalios arba baltos spalvos daržovėmis – brokoliais, žiediniais arba paprastais kopūstais, agurkais, agurkais, žaliomis paprikomis. Galima virti troškinį ar gaminti salotas, pagardinti jas aliejumi ir druska. Salotas galima valgyti ir po košės, ir pertraukose tarp košių.
 
Laikantis avižų dietos vartojami ir vaisiai – galima suvalgyti iki 350 g šviežių ir apie 50 g džiovintų vaisių per parą. Iš vaisių geriausia rinktis obuolius, kriaušes, kivius, citrusinius vaisius, vengti bananų, melionų, vynuogių.
 
Leidžiama valgyti ir uogų – mėlynių, visų spalvų serbentų, braškių – jos valgomos šviežios, pertrinamos kaip kokteilis, uogomis gardinamos salotos.
 
Avižų dietos metu nevalia gerti kavos, mineralinio ir gazuoto vandens. Kiekvienas valgymas baigiamas puodeliu arbatos (žaliosios arba juodosios) be cukraus. Papildomai kasdien galima išgerti iki 0,5 l sulčių – pomidorų, morkų, obuolių arba apelsinų. Kartą per keletą dienų galima išgerti ir pusę taurės raudonojo vyno.
 
Dienos meniu pavyzdys:
 
7.00 – pusryčiai: avižų kruopų košė be pieno, obuolys ir žalioji arbata.
10.00 – priešpiečiai: pieniška avižinių dribsnių košė, agurkų ir svogūnų salotos, 1 stiklinė morkų sulčių.
13.00 – pietūs: vandenyje virta avižų kruopų košė, salotos iš žaliosios paprikos su kopūstais, pomidorų sultys.
16.00 – pavakariai: pieniška avižinių dribsnių košė, kriaušė, arbata.
19.00 – avižų kruopų košė be pieno, troškinti brokoliai, vanduo.
22.00 – pieniška avižinių dribsnių košė, sauja braškių, arbata.
 
Laikantis tokio mitybos režimo lieknėti pradedama pirmosios savaitės gale-antrosios savaitės pradžioje. Vidutiniškai po 3-5 kg per savaitę. Per visą dietos laikotarpį atsikratoma 12-16 kg. Be to, pagerėja virškinimas, oda tampa skaistesnė.
 
Neišsigąskite, jeigu pirmąsias 7 dienas svoris stovės vietoje. Taip nutinka dėl to, kad organizme keičiasi medžiagų apykaita, pradeda šalintis šlakai. Antrąją savaitę svoris krenta greičiau.

Komentarai (4)

dusia 2017-10-26 22:55
Labiau norėčiau tapti kumele
birbaliukas 2016-12-10 19:36
o ka jei esi mesa, tai gal tapsi karvem ar kiaulem.mes taip visi isikabine i tas mesas, kad baisu.o paskui dejuojam kad visur skauda.
birbaliukas 2016-12-10 19:33
labai sveika man tai tinka
ona 2015-03-03 12:20
ėskim avižas , tapsime asilais ir kumelėmis.

Ar žinote, kad...

40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių

Kitas faktas