Apiterapija (II dalis)

Apiterapija (II dalis)

Saldus gyvenimas ir bitės

„My honey“, arba „mano meduti“ – vienas iš populiariausių angliškų komplimentų. Tikriausiai ne be reikalo: dar prieš tai, kai pradėtas gaminti cukrus ir daugybę jo turintys saldumynai, teko naudoti medų – skanų ir naudingą produktą.

Visų pirma – medus yra puiki priemonė, padedanti sustiprinti imunitetą. Žmogus, kuris kasdien suvalgo po penkis valgomuosius šaukštus medaus (tik jokiais būdais negalima medaus tirpinti karštoje arbatoje – taip jis praranda didžiąją dalį savo gydomųjų savybių), gali ilgam laikui pamiršti slogą, gerklės skausmą ir kitus panašius peršalimo simptomus. Negalima nepaminėti ir to, kad medus iš anksto atlieka dar ir antibiotikų vaidmenį. Bitės gamina savotišką konservantą, kuris naikina kenksmingas bakterijas. Be to, medus taip pat veikia ir kaip skausmą malšinanti priemonė – jeigu peršalimas „griebė už gerklės“, arbatinis šaukštelis šio naudingo produkto, lėtai tirpstantis burnoje, pašalins skausmus ir nuramins. Toks pat kiekis, užgertas šiltu pienu arba nelabai stipria arbata padeda greičiau užmigti.

Geriausia medų pirkti pas patikrintus ir patikimus asmenis, tiesiai iš tiekėjo, bet tik ne iš gatvės prekeivių, kuriems negalėsite pareikšti jokių pretenzijų, jeigu medus pasirodys beesąs nekokybiškas. Taip pat būtina pastebėti, kad skirtingose vietose auga ir skirtinga augmenija, tad niekada nebus taip, kad bitės suneš medų tik iš vienos rūšies augalų. Medus iš skirtingų vietų skirsis skoniu, spalva ir kvapu, sąlyginai jį galima skirstyti pagal žiedadulkių kiekį arba rinkimo laiką.

2 psl. »

Komentarai