7 priežastys į mitybą įtraukti persimonus

7 priežastys į mitybą įtraukti persimonus
@ Shutterstock

Persimonai, kilę iš Kinijos, auginami tūkstančius metų dėl jų skanių vaisių ir kokybiškos medienos. Persimonus galima valgyti šviežius, džiovintus, arba virtus. Taip pat juose gausu naudingų maistinių medžiagų ir vitaminų. Taigi, kodėl vertėtų į mitybos racioną įtraukti šį vaisių? 

 

1. Jame gausu vitaminų bei mineralų. Nors persimonai mažo dydžio, tačiau juose yra didelis naudingų maistinių medžiagų kiekis. Taigi, viename persimono vaisiuje yra: 

 

Kalorijos: 118 kcal; 

Angliavandeniai: 31 gramas; 

Baltymai: 1 gramas; 

Riebalai: 0,3 gramo; 

Skaidulos: 6 gramai; 

Vitaminas A: 55% RPN 

Vitaminas C: 22% RPN 

Vitaminas E: 6% RPN 

Vitaminas K: 5% RPN 

Vitaminas B6: 8% RPN 

Kalis: 8% RPN 

Varis: 9% RPN 

Manganas: 30% RPN 

 

Be aukščiau išvardintų naudingų medžiagų, persimonas yra tiamino (B1) ir riboflamino (B2), folatų, flavanoidų, karotinoidų, magnio ir fosforo šaltinis. Viename vaisiuje taip pat yra daugiau negu pusė rekomenduojamos vitamino A normos, kuris yra būtinas imuninei ir nervinei sistemoms, regėjimui bei organizmo augimui. 

 

2. Antioksidantų šaltinis. Persimonuose gausu antioksidacinį poveikį turinčių junginių. Antioksidantai padeda išvengti ląstelių pažeidimų, neutralizuodami oksidacinį stresą – procesą, kurį sukelia nestabilios ląstelės, vadinamos laisvaisiais radikalais. Oksidacinis stresas gali sukelti įvairias ligas, pavyzdžiui – širdies ligas, diabetą, Alzhaimerį. Į mitybą įtraukus persimono, galite sumažinti šių ligų riziką, be to, vaisiuje esantis beta karotinas – puiki plaučių vėžio, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio, prevencija. 

 

3. Naudinga širdies sveikatai. Širdies ligos – pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje. Jų išvengti gali padėti tinkama mityba – galingas maistinių medžiagų derinys, esantis persimonuose, yra puikus pasirinkimas norint sustiprinti širdies darbą. Atliktas tyrimas rodo, jog flavanoidai, esantys šiame vaisiuje, sumažina širdies ligų riziką iki 18%. Taip yra todėl, kad maisto produktai, praturtinti flavanoidais, mažina kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį. 

 

4. Mažina uždegimą. Tokios ligos, kaip: artritas, diabetas, vėžys ir nutukimas yra susijusios su lėtiniu uždegimu. Persimonuose gausu vitamino C – stipraus antioksidanto, kovojančio su o uždegiminiais procesais. C-reaktyvusis baltymas ir interleukinas-6 yra medžiagos, kurias gamina organizmas, reaguodamas į uždegimą. Atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog 64 asmenims, turintiems antsvorį ir kasdien šešias savaites per dieną papildomai vartojus 500mg vitamino C, organizme sumažėjo C-reaktyvaus baltymo ir intereleukino-6 kiekis. 

 

5. Turi daug skaidulų. Per didelis kiekis blogojo cholesterolio gali padidinti širdies ligų – insulto ir širdies priepuolio riziką. Maistas, kuriame gausu skaidulų, pavyzdžiui: vaisiai ir daržovės, gali sumažinti aukštą cholesterolio kiekį, pašalindami jį iš organizmo. Persimonas yra vaisius, praturtintas skaidulomis – jis ne tik padeda širdžiai, bet ir reguliuoja sveiką žarnyno darbą bei cukraus kiekį. 

 

6. Gerina regėjimą. Persimone esantis vitaminas A palaiko junginės membranos ir ragenos veiklą. Be to, jis yra svarbus rodopsino komponentas – baltymo, reikalingo sveikam regėjimui. Taip pat vaisiuje gausu liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie mažina geltonosios degeneracijos ligos riziką, kurią sergant pažeidžiama tinklainė ir laikui bėgant prarandamas regėjimas. 

 

7. Skanus ir lengvas užkandis. Persimonai gali būti puikus užkandis arba vienas iš patiekalų ingredientų – jis puikiai prisitaiko tiek prie saldaus, tiek prie pikantiško skonio. Keletas būdų, kaip įtraukti persimonus į savo mitybą: 

 

· Įpjaustykite persimonų kubelius į salotas; 

· Įdėkite pjaustyto persimono į avižinę košę arba jogurtą – jis atstos cukrų arba kitus saldiklius; 

· Kepkite persimonus orkaitėje ir paskaninkite medumi – gausite skanų ir sveiką desertą. 

· Įmaišykite džiovintą arba šviežią persimoną į bandelės, duonos ar pyrago mišinį. 

· Kepkite persimonus su vištiena ar kita mėsa – gausite unikalų skonio derinį.

Komentarai