7 požymiai, rodantys, kad maistas sugedęs

7 požymiai, rodantys, kad maistas sugedęs
@ Shutterstock

Atšilus orams, daugelis skuba į gamtą mėgautis įvairiais malonumais, įskaitant ir pikniką, bei maisto kepimą ant laužo. Tačiau, palikti šilumoje tokie maisto produktai, kaip: mėsa, sūris, žuvis, pienas, greitai sugenda, tampa nuodingi ir įgauna prastą kvapą dėl besidauginančių Pseudonomos bakterijų. Šios bakterijos, patekusios į organizmą, sukelia infekcijas ir apsinuodijimus, viduriavimą, karščiavimą.

 

Susipažinkite, su požymiais, rodančiais, kad maisto produktai yra sugedę ir kada jų negalima valgyti:

 

  1. Gleivės. Jeigu mėsos produktai pasidengia gleivėmis arba įgauna tam tikro blizgesio – maistas sugedęs. Tas pats tinka ir daržovėms, bet jos taip greitai, kaip mėsa, nesugenda.

     
  2. Pelėsis. Pelėsis įprastai labai gerai matomas ir dėl jo lengva nustatyti, kad maistas tikrai nebėra tinkamas valgyti. Besidauginant pelėsiui, pirmiausiai pastebimos mažos sporos, kurios vėliau greitai išplinta. Šis gedimas dažnai pasitaiko vaisiuose, daržovėse ir duonoje, tad vos pastebėjus pirmuosius pelėsio dauginimosi požymius – reikėtų maistą išmesti. Taip pat pelėsiai gali augti ir indelių kampuose, kuriuose laikomas maistas, todėl derėtų išlaikyti budrumą ir prieš gaminant valgyti atidžiai apžiūrėti produktus.

     
  3. Spalvos pasikeitimas – blukimas. Spalvos pasikeitimas ne visuomet gali būti gedimo požymis, nes kartais maistas tiesiog su laiku pakeičia spalvą, bet dar būna tinkamas vartoti ir tokios pat geros kokybės. Normalu, kad kai kurie vaisiai ar daržovės, gavę sąlytį su oru, pakeičia spalvą, pavyzdžiui: avokadai, baklažanai, obuoliai, bulvės, ir t.t. Tačiau, jei pastebite, kad nepradėjus pjaustyti, jau daržovės ar vaisiai pakeitė spalvą, geriau nerizikuokite ir jų nevalgykite.

     
  4. Prastas kvapas. Pauostę maistą, tikrai suprasite, kada jis netinkamas vartoti. Štai, pavyzdžiui, sugedęs pienas skleidžia rūdžių kvapą. Sugedę vaisiai ir daržovės taip pat skleidžia nemalonius kvapus. Jeigu jus atgraso maisto kvapas, geriausia jo ir nevalgyti.

     
  5. Pasikeitusi tekstūra. Gendantys vaisiai ir daržovės pradeda raukšlėtis arba pasidaro grūdėtos tekstūros.

     
  6. Pakitusi maisto pakuotės forma. Ypač atsargiai stebėkite, ar nesugedę konservai. Konservai sukelia didelę apsinuodijimo maistu riziką, vadinamą botulizmu, kuris gali būti mirtinas. Sugadintus konservus paprastai leidžia identifikuoti tam tikros anomalijos pačiame indelyje, pavyzdžiui, išsipūtusi skardinė ar dangtis arba sulaužytas sandariklis. Galbūt pastebėsite skardinės koroziją arba skystį, kuris išsiliejo po stiklainio dangčiu, tokiu atveju jokiu būdu nevalgykite konservų.

     
  7. Žuvų minkštimas pasidengia slidžia tekstūra. Be to žuvys pradeda kvepėti daug stipriau, įgyja gan nemalonų kvapą. Rekomenduojama suvalgyti bet kokią šviežiai pagautą žuvį per artimiausias 36 valandas. Jei žinote, kad per rekomenduojamą laiko tarpą nesuvalgysite žuvies, būtinai ją kuo greičiau išdarinėkite, išvalykite ir užšaldykite.

Komentarai