5 maisto produktai, kurie pagerina širdies darbą

5 maisto produktai, kurie pagerina širdies darbą
@ Shutterstock

Vasarą, kuomet atšyla orai, itin suaktyvėja širdies veikla, šiam raumeniui tenka didesnis krūvis. Šiuo metų laiku turėtume valgyti maisto, kuris palaiko ir stiprina širdį. Tradicinėje kinų medicinoje širdies energijos sistema atlieka daug funkcijų, įskaitant: kraujo cirkuliavimą, kraujagyslių kontroliavimą, proto ir emocijų balansavimą, prakaito kontrolę. Kai mūsų širdies energija nebalansinė, t. y. ji nepakankamai gerai veikia, galime susidurti su šiomis problemomis: nerimu ar depresija, padažnėjusiu širdies plakimu, nemiga, atminties pablogėjimu, gausiu prakaitavimu, šąlančiomis galūnėmis, išblyškusia veido oda.

 

Galite išvengti nemalonių sutrikimų, kylančių dėl širdies veiklos sutrikimų, įtraukdami į savo mitybos racioną šiuos 5 maisto produktus:

 

  1. Braškės – apsaugo kraujagysles. Raudoni pomidorai, raudonos paprikos, ridikai, burokėliai, avietės ir ypač braškės, yra laikomi vasaros supermaistu. Braškių gausu šiuo metų laiku ir svarbiausia, kad jos yra puikus ir sveikas širdžiai maistas, nes jose gausu antioksidantų. Antioksidantai pašalina iš kūno toksinus, oksidacijos ir streso padarytą žalą. Moksliniais tyrimais taip pat įrodyta, kad nuo braškių ir jose esančių flavanoidų rūšies antocianinų, pagerėja širdies ir kraujagyslių būklė. Braškėse taip pat gausu vitamino C, skaidulų, jos padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme, mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo vėžio.

     

  2. Agurkas – padeda ištverti karščius. Agurkai yra šaltas energingas maistas, kurį galite valgyti kaip skanų ir sveiką užkandį karštą dieną. Agurkas sumažina cukraus kiekį kraujyje ir dėl to, kad jame gausu magnio, gerina širdies raumens darbą.

     

  3. Arbūzas – papildo kūną skysčių atsargomis. Kadangi vasaros metu gausiai prakaituojama, arbūzas tampa vienu iš geriausių maisto produktų, kuriuos rekomenduojama valgyti, siekiant palaikyti skysčių balansą kūne. Skysčių vartojimas leidžia išsaugoti sveiką širdį ir užtikrina jos sklandų darbą. Arbūzuose gausu aminorūgšties, vadinamos citrulinu, kuri padeda kraujui judėti kraujagyslėmis ir gali sureguliuoti, sumažinti per aukštą kraujospūdį. Šiame vaisiuje gausu ir likopeno, kuris sumažina širdies priepuolių riziką.

     

  4. Lapinis runkelis – ramina nervų sistemą. Nerimo jausmas, perdėtas susijaudinimas ar net per didelis džiaugsmas kaip manija, nemiga, kartais nurodo širdies darbo disbalansą, kuomet trūksta magnio. Lapiniame runkelyje pilna šio vieno būtiniausių mikroelemento – magnio, sklandžiam organų ir raumenų funkcionavimui. Lapiniame runkelyje esančios medžiagos taip pat padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

     

  5. Kale kopūstas – mažina riziką sirgti širdies ligomis. Kale kopūste esančios medžiagos padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, o tai tuo pačiu sumažina širdies ligų riziką.

Komentarai