5 pokyčiai organizme, kurie nutinka atsisakius mėsos

5 pokyčiai organizme, kurie nutinka atsisakius mėsos
@ Shutterstock

Atlikus visuomenės apklausą Didžiojoje Britanijoje, nustatyta, kad beveik trečdalis britų per pastaruosius metus sumažino mėsos vartojimą. Paaiškėjo, kad dar 9 proc. britų ketina vartoti mažiau mėsos arba išvis jos atsisakyti, o maždaug 3 proc. visuomenės jau yra vegetarai arba veganai. Manoma, kad tokius pokyčius paskatino etinės priežastys ir susirūpinimas dėl sveikatos.

 

Taigi, kas nutinka kūnui, kas nustojama valgyti mėsą?

 

  1. Krenta svoris. JAV mokslininkai neseniai bandė nustatyti, kiek svorio žmogus praranda, atsisakydamas visavalgiškos mitybos ir tapęs vegetaru arba veganu. Tyrimo metu paaiškėjo, kad žmonės, nekeisdami suvartojamų dienos kalorijų kiekio, bet nevalgydami mėsos, gali atsikratyti iki 5 kilogramų.

     
  2. Pakinta žarnyno mikroflora. Atlikti tyrimai parodė skirtumus tarp visavalgių, vegetarų ir veganų žarnyno mikrofloros. Didžiausias skirtumas pastebėtas tarp visavalgių ir veganų, kurie visiškai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų. JAV mokslininkai nustatė, kad veganai turėjo labiau apsaugančias žarnyno bakterijų rūšis nei tie, kurie valgo mėsą.

     
  3. Gali trūkti maistinių medžiagų. Subalansuota ir su dietologais suderinta vegetariška ar veganiška mityba gali suteikti pakankamai maistinių medžiagų. Tačiau tiems, kas nevartoja mėsos, sunkiau gauti pakankamai geležies, vitamino D ir vitamino B12, tad būtina reguliariai tikrintis kraują ir kartais gali tekti vartoti papildus. Atsisakiusiems mėsos rekomenduojama valgyti daugiau ankštinių augalų – pupelių ir lęšių, riešutų, taip pat vartoti daugiau vaisių, tamsiai žalių daržovių, grūdų.

     
  4. Gali sumažėti rizika sirgti vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija perdirbtą mėsą klasifikavo kaip kancerogeninę, todėl tokie produktai kaip: šoninė ir saliamis, buvo priskirti prie žmogui žalingų veiksnių kategorijos, į kurią patenka ir gama spinduliuotė, bei cigaretės. Raudona mėsa taip pat buvo pažymėta kaip tikriausiai, turinti vėžį sukeliančių savybių. Ekspertai padarė išvadą, kad suvalgius tik 50 gramų perdirbtos mėsos porcijos per dieną – padidėja žarnyno vėžio rizika 18 proc.

     
  5. Gali sumažėti rizika sirgti širdies ligomis. Mokslininkai nustatė, kad raudona mėsa yra susijusi su širdies ligomis. JAV Lernerio tyrimų instituto mokslininkai įrodė, kad raudonoje mėsoje esanti maistinė medžiaga – karnitinas, prisideda prie širdies ligų vystymosi.

Komentarai