10 žalingiausių produktų

10 žalingiausių produktų

Parduotuvių lentynose šiandien nieko netrūksta. Bėda tik ta, kad ne visi mūsų mėgstami produktai yra naudingi sveikatai. Šį kartą pakalbėkime apie tuos, kurie kenkia labiausiai – jų reikėtų vartoti kaip galima rečiau arba atsisakyti visiškai.

 

Rafinuotas cukrus

Rafinuotas cukrus ne veltui laikomas vienu iš pavojingiausių produktų: jis neturi nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų, nei maistinių skaidulų, tačiau tuo pačiu yra labai kaloringas. Šis produktas provokuoja daugybės įvairių negalavimų vystymąsi: cukrinį diabetą, nutukimą, išeminę širdies ligą, aterosklerozę, paprasčiausią dantų ėduonį ir daugybę kitų sutrikimų. Be to, jis mažina atsparumą infekcijoms.



Druska

Suaugusiam žmogui jos reikia ne daugiau kaip 5 g per dieną. Mes paprastai suvartojame dvigubai ar net trigubai daugiau. Ji skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, inkstų ligas, toksinų kaupimąsi, piktybinių auglių atsiradimą. Garbaus amžiaus žmonėms, taip pat tiems, kurie kenčia dėl širdies ir inkstų ligų, druskos reikia ne daugiau kaip 2 g per dieną. Dar geriau maisto nesūdyti visai.



Dešra

Dešros, dešrelės – tikra riebalų, druskos ir įvairių priedų bomba. Jų sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų arba ryžių (net iki 85 %), gana daug kancerogeninių medžiagų. Skonio suteikia natrio glutamatas, kuris, kaip teigia daugelis mokslininkų, sukelia priklausomybę ir daugelio ligų vystymąsi. Valgant tokius produktus nuolat, galima labai sutrikdyti nervų sistemos veiklą.



Margarinas

Tai visai ne sviesto analogas, kaip kad įprasta manyti. Tai tikrų tikriausias surogatas: jame yra sukietintų sintetinių riebalų ir daugybė konservantų, emulsiklių bei dažiklių. Margarine esantys transriebalai labai kaloringi, toksiški ir kaupiasi žmogaus organizme. Reikėtų pridurti, kad būtent šis produktas, o ne sviestas, yra naudojamas daugumai parduotuvėje randamų kepinių, konditerinių gaminių: sausainiams, keksams, ir panašiai.

2 psl. »

Komentarai (10)

Dmnc 2022-01-16 18:19
Reikia valgyti tai kas natūralu, aišku retkarčiais užkąsti submarina ar kebaba suvalgyt kelis soldainius nieko tokio, bent jau 80% dienos mitybos turėtų sudaryti natūralus maistas tai kas iš gamtos.
sveika mityba 2013-12-18 14:04
tikra teisybe rasoma, ne kiek nenustebau tik dar nemazai produktu butu galima prideti prie sio gan skurdaus sarasiuko:)
eikit... 2013-12-18 06:41
Tai kas galima??? GRŪDAI, KRUOPOS, VANDUO, DARŽOVĖS (beje, irgi tik mėšle išaugintos). ARTISTAI!!!
ok 2012-11-24 21:12
nepatingekim paskaityti etikeciu pirkdami maisto produktus!
nors ir ten neviskas taip aiskiai parasyta ypac kai kalba eina apie augalines kilmes riebalus.
o alkoholis, kodel, net labai sveika, 50 gramu raudono gero vyno kaip vaistai tiesiog!
mm 2012-11-16 22:01
jei darote pats/pati konservuotus,tada taip sutinku,dedate pipirus druska.ir tai sakykim sveika.o kas parduotuveje, jus manote jie naudoja tik pipirus ir druska?atsipeikekit.
Simona 2012-11-11 11:13
Pasigedau baltu miltu...
la 2012-04-30 22:23
Taip bent nesitikejau
Laura 2012-04-17 18:58
Kai kurie produktai nustebino
klystate pati/pats 2012-04-17 17:32
Viskas, kas pasakyta apie konservus mazdaug atitinka realybe, juk viesa paslaptis yra kiek "slaptu" ingridientu neprirasoma ant pakuociu... suprasciau, jei jus turetumete kazkokiu svarbiu argumentu, bet kad Jus pati/s pavartojote labai populiaru konservanta: E250 (Natrio nitritas- Natūrali druska, konservantas)... beje, cukrus ir pipirai, kaip ir kitu dauguma prieskoniu irgi yra konservantai, tik juos leidziama nezymeti kaip E..
del konservu nusisnekat!!! 2012-04-15 23:15
Apie konservu nusisnekejote!!! juose nera jojiu konservantu, dazikliu. Juose tik druska, pipiras. juose nesidaugina bakterijos, nes jie yra uzdaryti ir tai sveikesnis maistas, nei kokios dereles, desros ar koks kitas brudas.