„Visos žmogaus ligos prasideda žarnyne“, – teigė medicinos mokslų tėvas Hipokratas. Virškinimo sutrikimai – gyvenimo būdo palydovai, verčiantys mus ieškoti gydytojo pagalbos.
Viena didžiausių mūsų dienų problemų yra ne maisto trūkumas, o mažas maisto produktų maistingumas, netinkama mityba ir to sukeliamos sveikatos problemos. Kenčia net ir sveikos mitybos propaguotojai – jie dažnai negauna visų būtinų medžiagų, nes ir pačių užsiauginamų produktų maistinė vertė – jau ne ta, kaip anksčiau.
Tikriausiai neatsirastų nė vieno žmogaus, savo kailiu bent kartą nepatyrusio, kas yra sutrikęs virškinimas. Tačiau ar žinote, kas dėl to kaltas ir ką reikėtų daryti? Juk apie šį negalavimą sklando daugybė mitų...
Kai žarnyne prisikaupia kenksmingų bakterijų, stresą patiria ir kūnas, ir protas. Ar tikrai šie mikroorganizmai gali sukelti nerimo priepuolius ir net depresiją? Specialistai vieningai sutinka: tikrai taip.
Ypatingai per įvairias šventes žmonės yra linkę daug ir dažnai valgyti nesuderintą maistą, mažai judėti, daug laiko praleisti sėdėdami, su maistu vartoti alkoholį.
Su virškinimo sutrikimais anksčiau ar vėliau tenka susidurti daugeliui. Kas dėlto kaltas ir kaip išspręsti šią problemą? Juk ji apipinta gausybe mitų...
Paskubomis sušveistas užkandis, sumuštinis vietoje visaverčių pietų arba vakarienės – štai kaip šiandien maitinasi dauguma žmonių. Be „tešlos“ ant klubų ir „alaus pilvo“ tokia mityba gali baigtis ir nemaloniais skrandžio pojūčiais – sunkumo ir pilnumo jausmu, pykinimu. Kaip jų išvengti?
Virškinimo sutrikimai kamuoja kas antrą pasaulio gyventoją. Tačiau apie juos vis dar žinome stebėtinai mažai. Vienas dažniausių pasitaikančių negalavimų – funkcinė dispepsija.
Išskleistų plaučių paviršiaus plotas sudarytų 80 kvadratinių metrų. Tai maždaug pusė krepšinio aikštelės ploto