Vieni sultimis mėgaujasi nuolatos ir be jų neįsivaizduoja savo gyvenimo, kiti jas skanauja tik retomis progomis. Dietologė pataria, ką reikėtų žinoti apie jų vartojimą.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Deja, daugumos Europos šalių, taip pat ir Lietuvos gyventojai daržovių ir vaisių suvartoja gerokai mažiau. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tai – puikus vi...
Italai, ispanai, graikai ir kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, plačiai naudojamo tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėgęs beveik visas pasaulis, todėl lietuviai – ne išimtis. Ypač tyras šalto spaudimo alyvuogių aliejus – produktas, už kurį ne vienas gu...
Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie druskos žalą, bet beveik nė vienas stalas neapsieina be šio nuo seno kasdien vartojamas maisto pagardo. Mitybos specialistai pabrėžia, kad jei jau vartojama druska, ji turi būti joduota. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir mitybos specialistai atskleidžia, kuo ši druska skiriasi nuo kitų ir kodėl rek...
Tie, kurie svajoja atsikratyti nereikalingų kilogramų, griebiasi pačių įvairiausių dietų. Ne visos jos subalansuotos ir saugios, ne visų jų lengva laikytis. Norite, kad svorį mesti būtų kaip galima paprasčiau? Tada į savo racioną būtinai įtraukite daugiau avižų ir avižinių dribsnių – taip ne tik sumažinsite apimtis, bet ir geriau jausitės!
Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.
Putpelių kiaušiniai – tai labai naudingas dietinis produktas, vertinamas nuo neatmenamų laikų. Nors jie visai mažyčiai, tenka pripažinti, kad labai skanūs ir maistingi, o didžiausias jų privalumas yra tai, kad puikiausiai pakeičia vištų kiaušinius žmonėms, kuriems šis produktas yra draudžiamas. Pasilepinti šia gamtos dovana naudinga tiek vaikams...
Tam, kad sveikas gyvenimo būdas išties būtų sveikas, reikia paisyti trijų aspektų – pakankamai miegoti, gyventi fiziškai aktyviai bei laikytis taisyklingos mitybos principų. Ir, pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, jokios išlygos, neva „sporto salėje buvo gerai paplušėta, todėl galima užsisakyti didelę picą“, čia negalioja. Tačiau ką val...
Moksliniai tyrimai rodo, kad maiste trūkstant skaidulinių medžiagų didėja širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto, storosios žarnos vėžio atsiradimo rizika, todėl sveikos mitybos specialistai ragina gyventojus vartoti daugiau šių medžiagų turinčius maisto produktus.
Jeigu jums atsibodo mėtyti lauk sugedusius maisto produktus, susimąstykite: ar neperkate jų per daug? O gal tiesiog nežinote, kaip ir kur juos laikyti, kad ilgiau negestų? Štai keli naudingi patarimai, padėsiantys jums sutaupyti.
Žemas hemoglobino lygis – daugeliui gana gerai pažįstama problema. Ypač dažnai su ja susiduria moterys (priežastys gali būti įvairios: nėštumas, maitinimas krūtimi, gausios menstruacijos, avitaminozė ir t.t.). Ką daryti?
Norite numesti šiek tiek svorio, tačiau laikytis dietos neužtenka valios ir kantrybės? Pasinaudokite šiais 5 mitybos patarimais, ir per savaitę be jokio vargo neteksite iki 3 kg.
Dažnas iš mūsų nėra labai patenkintas savo kūno formomis ir svoriu. Dažniausiai probleminės vietos – pilvo, šlaunų, sėdmenų sritys, kuriose susikaupusi didesnė riebalų masė. Perteklinis riebalų kiekis ne tik verčia jaustis nepatogiai, bet ir tam tikrais atvejais gali turėti įtakos rimtiems sveikatos sutrikimas.
Žiema – tikras iššūkis mūsų organizmui. Ir ne tik todėl, kad kai kurie iš mūsų tiesiog nemėgsta šalčio ar tamsos. Šaltuoju sezonu didžiąją dalį energijos sankaupų organizmas išeikvoja tam, kad sušiltų, taip pat kovai su įvairių ligų sukelėjais. Drauge žiema – tai ir kaloringesnio, perdirbto maisto valgymo laikas. Pasak Vilniaus „Kardiolitos“ kli...
Visuomenėje įsigalint sveikos gyvensenos kultui, daugelis iš mūsų vis daugiau dėmesio ima skirti mitybai – stengiamės rinktis kuo sveikesnius produktus ir skubame atsisakyti to, kas ne taip vertinga. Vis dėlto specialistai pastebi, kad dauguma sveikuolių mitybos racioną formuoja intuityviai, be profesionalų pagalbos, todėl dažnai vadovaujasi nep...
Nors didžiosios metų šventės labai dažnai baigiasi persivalgymu, skrandžio skausmais ar net apsinuodijimu, vaistininkai tikina, kad sočios ir tuo pačiu sveikos Velykos – misija įmanoma. Ekspertai dalijasi patarimais, ką daryti, kad šventės praeitų be sveikatos sutrikimų.
Nuo mažens girdime, kad pienas – mums būtinas kalcio šaltinis. Be jo produktų neįsivaizduojame savo pusryčių, pietų ar vakarienės. Tačiau vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad pienas dar ir kenkia. Ką apie tai mano „Sveikatai palankus“ ekspertai?
Sėlenos – tai luobelės, kurios lieka sumalus grūdus, nesuvirškinamas išorinis kviečių ar kitų grūdų apvalkalas. Anksčiau malant grūdus didžioji sėlenų dalis būdavo išmetama, kol 7-ąjame praėjusio amžiaus dešimtmetį britų gydytojas Dennis p. Burkitt paskelbė keletą mokslinių pranešimų, kuriuose teigė, kad sėlenos ir kitos skaidulos gali apsaugoti...
Seniai žinoma, kad bananai – puikus energijos šaltinis. Mokslininkų teigimu, maždaug 90 minučių trukmės treniruotei užteks vos dviejų vidutinio dydžio bananų suteiktos energijos, todėl lyderiaujantys pasaulio atletai savo valgiaraščio neįsivaizduoja be šių vaisių.
Visi puikiai žinome, kad norėdami numesti svorio, turime ne tik sportuoti, bet ir riboti suvartojamų kalorijų skaičių. Tačiau kaip žinoti, kokia suvartojamų kalorijų norma yra tinkama ir padės pasiekti savo tikslą?
Jeigu ima smarkiai plakti širdis, pasigaminkite citrinos sulčių ir medaus koncentratą ir išgerkite vienu ypu.