Vasaros produktų TOP 10

Vasaros produktų TOP 10

Šaltuoju metų laiku organizmas reikalauja daug energijos, kurią jis gauna su maistu – sriuba, karštaisiais patiekalais ir t.t.. Tačiau ką daryti vasarą, kai lauke kepina saulė, o jums be ledų ir šaltos arbatos daugiau nieko nebesinori?
 
Siūlome produktus, kurie ne tik padės atsigaivinti, bet ir privers organizmą funkcionuoti geriau, pašalins iš jo kenksmingas medžiagas.
 
Agurkai

Švieži agurkai (ypač, jeigu tik ką nuskinti nuosavame darže) yra pats geriausias vasaros produktas. 90% agurkų sudaro vanduo. Juose daug kalcio, vitamino C ir mineralinių druskų. Vartoti agurkus reikėtų nesūdytus – druska tik skatins skysčių kaupimąsi, o jums papildomų kilogramų, pabrinkimų ir patinimų vargu ar reikia. Dėkite agurkus į salotas arba valgykite tiesiog taip tiek, kiek norite – tikrai neperdozuosite.
 
Kiviai

Šis žalias produktas – tai ne tik labai geras vitamino C šaltinis. Jis neleidžia organizmui dehidratuoti, turi daug kalcio. Taip pat yra žinoma, kad šie vaisiai reguliuoja kraujo spaudimą. Galite maišyti kivius į saldžias vaisių salotas arba pusryčių košes. Skanu ir sveika!
 
Avietės

Turi obuolių, vyno, salicilo, skruzdžių rūgščių, gliukozės, fruktozės, sacharozės, rauginių medžiagų, kalio druskų, vario, vitamino C, karotino ir eterinių aliejų. Šviežios uogos puikiai malšina troškulį ir gerina virškinimą, mažina karščiavimą ir šalina iš organizmo toksinus. Na, o sudėtyje esantis varis padeda kovoti su bloga nuotaika. Gera priežastis suvalgyti saujelę kitą šių uogų!
 
Švieži žalumynai

Dar vienas dėmesio vertas naudingųjų medžiagų šaltinis, kurį galite auginti savo darže. Dėkite į salotas daugiau krapų, petražolių, svogūnų laiškų, špinatų, šviežių salotų lapų. Tikrai verta. Pavyzdžiui, špinatuose gausu folio rūgšties, būtinos raudoniesiems kraujo kūneliams.
 
Arbūzai

Vienas vasariškiausių ir geriausiai troškulį malšinančių produktų. 90% sudaro vanduo. Kalorijų nedaug, todėl nesibaiminant dėl figūros galima valgyti dideliais kiekiais. Minkštime yra ląstelienos, pektinų, vitaminų B1, B2, C, PP, folio rūgšties, vitamino A, mangano, nikelio, geležies, magnio, kalio, šiek tiek tiamino ir nikotino rūgšties. Arbūzai stimuliuoja virškinimo ir medžiagų apykaitos procesus, gerai malšina troškulį ir padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas.
 
Melionai

Teigiamai veikia virškinimą, folio rūgštis dalyvauja kraujodaros procesuose. Vaisiai gerai malšina troškulį ir ramina nervų sistemą. Dietologai rekomenduoja melionus sergantiems mažakraujyste, širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, inkstų ir kepenų ligomis.
 
Paprikos

Paprikose yra vitaminų C, B1, B2, B9, P, PP. Vitamino C daugiau nei citrinose ir juoduosiuose serbentuose. Geras kalio, magnio, natrio, fosforo, geležies, chloro, cinko, mangano, vario, jodo, chromo, sieros ir kobalto šaltinis. Rekomenduojama valgyti sergant anemija, susilpnėjus imunitetui, nuo osteoporozės, pradėjus anksti plikti. Paprikos stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą. Galima valgyti dideliais kiekiais. Gerai malšina troškulį.
 
Juodieji serbentai

Vertingas vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Turi vitaminų C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, A, pektinų, cukraus, folio rūgšties, rauginių medžiagų, eterinių aliejų, fosforo, geležies ir kalio.
 
Plečia kraujagysles, pasižymi tonizuojančiu poveikiu, gerina medžiagų apykaitos procesus, valo kraują, slopina uždegimus, stimuliuoja apetitą, varo šlapimą ir skatina prakaitavimą. Vienos geriausių vasaros uogų!
 
Cukinijos

Organizmas jas įsisavina itin gerai. Turi vitamino C ir A, taip pat kalio, kalcio, geležies, magnio. Šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, padeda greičiau pasisotinti. Tinka ruošti įvairius apkepus, tyres ir kitus skanius ir naudingus patiekalus.
 
Šparagai

Geras angliavandenių, karotino, kalio druskų, lizino, fosforo, tiamino, kalcio, vitaminų B1, B2, С, PP šaltinis. Turi daug vandens, labai tinka valomajai dietai. Iš šparagų galima gaminti sriubas, salotas ir apkepus. Tinka troškinimui, virimui ir konservavimui.
 
Patarimai:
 
Vasarą stenkitės valgyti nedidelėmis porcijomis kas 3-4 valandas. Tai padės išvengti sunkumo jausmo.
 
Nevalgykite prieš miegą mėsos ir riebaus maisto – nespėsite suvirškinti. Geriau suvalgykite daržovių salotų, pagardintų citrinos sultimis.
 
Gerkite daugiau paprasto švaraus vandens. Paįvairinimui galite įmesti į jį riekutę laimo arba citrinos.

Komentarai