Prieskoniai-riebalų „žudikai“

Prieskoniai-riebalų „žudikai“

Prieskoniais pagardintas patiekalas pasotina greičiau, negu be jų. Vos pusė šaukštelio raudonųjų pipirų, įmaišytų į padažą, arba arbatinis šaukštelis garstyčių su mėsa daro stebuklus – pagreitina medžiagų apykaitą net 25 %. Tačiau tai – ne vienintelis prieskonių privalumas.

Cinamonas. Norintiems sulieknėti – pats naudingiausias prieskonis. Tyrimai rodo, kad cinamonas reguliuoja cukraus lygį kraujyje ir neleidžia kauptis riebalams. Vos 0,25 arbatinio šaukštelio cinamono per dieną 20 kartų pagreitina angliavandenių apykaitą, o jo kvapas malšina alkį. Gardinkite šiuo prieskoniu kavą, arbatą, avižinę košę, apkeptus vaisius ir paukštieną.

Kajeno pipirai. Idealiai tinka besilaikantiems dietos, kadangi pagreitina metabolizmą, mažina cukraus lygį kraujyje. Pipirų sudėtyje esantis kapsacinas šiek tiek pakelia kūno temperatūrą, organizmas po to net 3 valandas 50 % efektyviau išnaudoja angliavandenius ir riebalus tam, kad gautume energijos. Dar vienas privalumas – kajeno pipirai stimuliuoja epinefrino ir norepinefrino sintezę ir taip slopina apetitą.

Ciberžolė. Labai populiarus indiškas prieskonis, naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir medicinoje. Tai – antioksidantų šaltinis, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais, be to, pasižymi uždegimus slopinančiomis savybėmis. Įdomu tai, kaip ciberžolė padeda lieknėti: veiklioji medžiaga kurkuminas kliudo riebalinėms ląstelėms kaupti riebalus. Šis prieskonis taip pat gerina virškinimą. Dėkite ciberžolių į aliejaus ir acto užpilą salotoms, troškintas daržoves, troškinius ir apkepus.

Kardamonas. Dar vienas labai naudingas indiškas prieskonis, deginantis riebalus. Galima įsiberti į kavą, arbatą, marinatą paukštienai, arba 1 arbatinį šaukštelį kardamono sėklų įberti į 250 ml verdančio vandens, pavirti 10 minučių, atvėsinti ir išgerti po valgio.

Anyžiai. Padeda sumažinti apetitą, pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu, gaivina burnos kvapą. Senovės Graikijoje atletai prieš varžybas kramtydavo anyžių sėklas, kad apgautų skrandį, neapsunktų ir pakeltų kovinę dvasią. Imkite iš jų pavyzdį!

Imbieras. Ne tik suteikia patiekalams nepakartojamą skonį ir aromatą, bet ir 20 % pagerina medžiagų apykaitą. Kaip ir kajeno pipirai, šiek tiek pakelia kūno temperatūrą, be to, mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

Juodieji pipirai. Tarp sveiko gyvenimo būdo propaguotojų nėra labai populiarūs (o be reikalo). Juodieji pipirai skaido riebalines ląsteles ir pagreitina medžiagų apykaitą. Veiklioji medžiaga, vadinama piperinu, daro įtaką smegenų ir nervų sistemos veiklai ir verčia organizmą sudeginti dar daugiau kalorijų. Taip pat pipirai padeda kovoti su rėmeniu, prastu virškinimu ir pilvo pūtimu.

Krienai. Skaido riebalines ląsteles ir padeda išvalyti organizmą, gerina virškinimą (ypač tada, kai prieskonio dedama į riebius ir mėsiškus patiekalus). Galima gaminti krienų padažą arba užkąsti patiekalą marinuotais krienais.

Komentarai (4)

Pamparam 2015-01-12 08:37
manau, mišinio iš visų šių prieskonių padaryt neišeis - jie tiesiog tarpusavyje nesiderins. Bet pakaitaliot gaminant tikrai galima.
jadvyga 2014-03-02 14:40
tai tikrai,sveikas gyvenimo budas,sveiki produktai..
rasa 2014-02-22 20:58
puikus,naturalus ir tikroviski patarimai :)aciu
Niam 2014-02-15 20:46
O galima visus situos prieskonius imest po truputi i blenderi ir pasidaryti kaip toki prieskoniu misini ?