Ką reikia žinoti apie daigintus grūdus

Ką reikia žinoti apie daigintus grūdus

Apie daigintų grūdų naudą žinoma jau seniai. Hipokratas, Indijos jogai ir net mūsų protėviai naudojo juos maistui – košėms, kisieliams, dėjo į sriubą, raugė girą, netgi virė alų.
 
Šiais laikais labai daug sveikos mitybos šalininkų patys daigina grūdus ir deda juos į salotas arba valgo vienus. Tam tinka praktiškai visos kultūros, figūruojančios žmonių valgiaraštyje: kviečiai, rugiai, miežiai, visi ankštiniai augalai, saulėgrąžų sėklos, žemės riešutai.

Manoma, kad daigintuose grūduose yra gerokai daugiau įprastų vitaminų ir dėl savo padidintos biologinės vertės jie labai naudingi visam organizmui – juk valgoma koncentruota gyvybinė energija ir maistingosios medžiagos, veikiančios mus ląstelių lygiu. Bet kaipgi yra iš tikrųjų?
 
Kuo turtingi
 
Daiginant grūdus juose iš tiesų padaugėja kai kurių vitaminų – B grupės (pavyzdžiui, vitaminų B, B2 ir PP – vidutiniškai 1,5–2 kartus), vitamino E. Daigeliuose atsiranda vitamino C, kurio paprastuose grūduose nėra.

Sudygusiame grūde iš dalies suyra fitatai – mineralų, taigi kalcio, magnio, cinko, kitų pasisavinimą stabdantys junginiai.

Taip pat daigintuose grūduose daug cukraus bei ląstelienos, ir tokios formos, kuri lengvai pasisavinama.

Dėl to daigintų kviečių, sojų ar paprastų pupelių maistinė vertė gerokai didesnė nei perdirbtų produktų, nes didesnė dalis naudingųjų medžiagų vis dėlto glūdi grūdo gemale. Sumalus grūdus į miltus, dauguma tų medžiagų – B grupės vitaminai, mineralinės medžiagos, maistinės skaidulos – pradingsta, arba, tiksliau, lieka sėlenose.
 
Kuo naudingi
 
Specialistai tvirtina, kad daiginti grūdai – tiek kviečių, tiek kitų grūdinių kultūrų – yra galingas organizmo gyvybinių funkcijų stimuliatorius. Jie:

 

  • reguliuoja ir atitaiso gyvybiškai svarbius organizmo procesus bet kokiame amžiuje, stiprina imunitetą, didina atsparumą peršalimo ligoms;
  • užtikrina normalią medžiagų apykaitą ir visavertį nervų sistemos funkcionavimą;
  • gerina virškinimą, gydo egzemas, skrandžio opą;
  • didina darbingumą ir gerina lytinę funkciją;
  • grąžina gerą regą, judesių koordinuotumą, plaukų spalvą ir vešlumą, stiprina dantis;
  • atjaunina organizmą (dėl daiguose esančių antioksidantų, vitaminų A, C, E bei fermentų);
  • šviežių ūglių gyvoji energija stimuliuoja vidinį apsivalymą ir organizmo regeneraciją, skatina hemoglobino susidarymą, valo kraują;
  • daiginti grūdai laikomi onkologinių ligų profilaktikos priemone;
  • didelis kiekis magnio daigintuose grūduose padeda sumažinti kraujospūdį, pašalinti iš organizmo cholesterolį, mažina širdies priepuolių tikimybę;
  • daiginti grūdai – efektyvi kovos su antsvoriu priemonė;
  • gerina miegą;
  • daigintos sėklos, grūdai ir pupos lengvai virškinami, juose gerokai daugiau vitaminų, nei kituose produktuose, taip pat optimalus baltymų ir angliavandenių santykis.

2 psl. »

Komentarai