Išvalytas, lydytas sviestas ghi (ghee)

Paruošimo laikas:
Porcijų skaičius:
50
Ingredientai:
  • Geras, riebus, kaimiškas sviestas, 1,5 kg
Gaminimo instrukcija:
  1. Sviestą sudėkite į storadugnį puodą ir kaitinkite ant vidurinės ugnies. Vis permaišykite iki kol užvirs. Tuomet ugnį sumažinkite. Sviestas suputos - iš jo garuoja vanduo ir dega baltymai.
    Virkite apie 40-60 min. iki kol sviestas taps gintarinės spalvos, visiškai vientisas, be jokių priemaišų. Sudegę kazeino baltymai iškris nuosėdomis ant puodo dugno.

  2. Baigus virti nukelkite puodą nuo ugnies, padėkite į šaltą vietą, neuždenkite puodo. Sviestui pravėsus jį perpilkite per marlinio audinio gabaliuką supildami į stiklainiuką su dangteliu.

  3. Šis sviestas dar vadinamas skystu auksu, jis labai mėgiamas ir vertinamas Indijoje, tačiau ir mūsų senoliai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. Iškaitintas ir išvalytas sviestas praktiškai negenda. Valant išdega baltymai, nugaruoja vanduo ir lieka tik naudingi riebalai.

  4. Ghee sviestas mėgiamas ne tik dėl naudos, bet ir dėl skonio - šis sviestas patiekalams suteikia savotišką, švelniai riešutinį poskonį. Ghee sviestą gali naudoti ir pieno produktams alergiški žmonės.

  5. Laikomas šaldytuve sviestas kietėja, o kambario temperatūroje jis primena aliejų. Šį sviestą galima naudoti iki 10 kartų (priklausomai nuo kokybės) - pakepinę maistą sviestą perkoškite per marlę ir grąžinkite į indą.

Receptą atsiuntė: Aistė

Komentarai