Septynios trumpo, bet naudingo miego taisyklės

Septynios trumpo, bet naudingo miego taisyklės

Visiems mums puikiai žinoma, kad suaugusiam žmogui per parą reikia vidutiniškai 7–8 valandų miego. Deja, tokią prabangą sau galima leisti ne visada – pasitaiko dienų, o kartais net savaičių ar mėnesių, kai miegui galime skirti ne daugiau kaip po 4 ar 5 valandas.

Tikriausiai teko girdėti, kad neva kai kurie jogai gali nemiegoti iš viso. Savaime suprantama, pasiklausius tokių kalbų gali apimti pavydas. Napoleonas manė, kad miegas – tai blogas įprotis, tačiau jis taip pat buvo tik žmogus, ir jam poilsio, nors ir nedaug, vis dėlto reikėjo. O ar mums, paprastiems mirtingiesiems, galima kaip nors sutrumpinti miego trukmę?

Pasirodo, kad taip! Štai septyni punktai, kurie padės ne tik sumažinti miego poreikį, tačiau dar ir padarys jūsų poilsį gilesnį bei naudingesnį.

Relaksacija. Mokėti atsipalaiduoti yra labai svarbu – nuo šio sugebėjimo priklauso daugelis mūsų ypatybių, pavyzdžiui, geranoriškumas, optimizmas, atsparumas stresui, gebėjimas mokytis. Rytuose atsipalaidavimas iš viso laikomas šventumo ženklu. Tačiau į mistiką nesileiskime – išmokti atsipalaiduoti būtina tam, kad organizmas galėtų atsikratyti „šiukšlių“ – neigiamų emocijų, įspūdžių ir panašiai. Priešingu atveju miegas bus negilus ir ne toks naudingas, todėl jo reikės daugiau.

Aplinka. Svarbiausią vaidmenį atlieka mikroklimatas: per didelis karštis ar šaltis gali ženkliai padidinti miego poreikį. Net jeigu turite tam laiko, patikėkite – atsikėlę nesijausite gerai pailsėję. Įpraskite prieš eidami ilsėtis išsivėdinti kambarį, net jeigu jums atrodo, kad to nereikia. Žmogus geba prisitaikyti prie daugelio dalykų, todėl nebepastebi, kad patalpoje oras vis dėlto jau ne toks gaivus.

2 psl. »

Komentarai (1)

Andrius 2012-06-20 12:43
Diana, pasakyk man ir as tave uzmigdytsiu kaip kudiki ;-)

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas