Renkamės akinius nuo saulės

Renkamės akinius nuo saulės

Nekokybiški akiniai nuo saulės – tai ne tik į balą išmesti pinigai, bet ir grėsmė sveikatai. Į ką reikėtų atsižvelgti, kad juos rinkdamiesi neapsiriktumėte?

Netinkamai parinkti akiniai sukelia begales pačių įvairiausių nepatogumų, su kuriais galų gale tenka kovoti chirurgams, kosmetologams ir terapeutams. Štai keletas iš jų.

Raukšlės aplink akis. Jeigu akiniai prastai atlieka savo funkciją ir neapsaugo nuo saulės (yra per šviesūs arba per maži), akys nuolat primerktos. Jos bijo šviesos, aplinkui formuojasi specifinės raukšlelės.

Akių mikrotraumos. Jaunystėje jos ne tokios pastebimos ir daug nepatogumų nesukelia, tačiau senatvėje viskas apsiverčia aukštyn kojomis ir kenkia regėjimo aštrumui.

Ragenos nudegimai. Tokia diagnozė gresia tiems, kurie žiūri į mirgančią jūrą arba žaižaruojantį saulėje sniegą per akinius, nepadengtus apsaugine plėvele nuo atspindžių.

Galvos svaigimas ir skausmai, nemalonūs pojūčiai. Jeigu akinių lęšiai išgaubti, tačiau neatitinka centrai, akimis matomas vaizdas bus iškreiiptas. Remiantis Europos standartais, tokia produkcija kenksminga sveikatai.

Tikriname lęšius

Jeigu jau išsirinkote patinkančius akinius, bet dar dvejojate, pirkti juos ar ne, štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

 

  • Paprašykite akinių paso. Jeigu jo nėra, akinių kokybė labai abejotina.
  • Padėkite ant stalo bet kokį lygų daiktą (pieštuką, tušinuką, liniuotę) ir pažiūrėkite į jį per akinių lęšius kaip per padidinamąjį stiklą (laikykite akinius ištiestos rankos atstumu) Jeigu daikto kontūrai nepakinta, vadinasi, lęšiai kokybiški. Jeigu matote iškreiptą vaizdą, patikėkite, tokiam pirkiniui švaistyti pinigų neverta.
  • Užsidėkite akinius ir apsidairykite aplinkui, pažiūrėkite į daiktų spalvas. Jeigu jų atspalviai neatitinka, tai ženklas, kad akinių pirkimas – didelė klaida. Geriau susilaikykite.

2 psl. »

Komentarai (1)

Eglė. 2012-06-14 16:10
Kiek girdėjau,kad geri akiniai yra polirizuoti ir rudos spalvos, jokie kitokie. Be to, jie turi būti vienspalviai t.y. negali viršuje būti tamsi spalva, o einant į apačią tamsėti ar atvirkščiai. Dar vienas faktas, tik mano neišbandytas vairavimui puikus pasirinkimas yra geltonos spalvos akiniai.

Ar žinote, kad...

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Kitas faktas