Patarimai neturintiems laiko mesti svorį

Patarimai neturintiems laiko mesti svorį

Statistika rodo, kad antsvorio turintys 25–30 metų žmonės miršta 12 kartų dažniau nei tie, kurie jo neturi, 45–50 metų moterys su antsvoriu rizikuoja susirgti ateroskleroze, o vyrams ši liga diagnozuojama dar jaunesniame amžiuje. Ir tai tik kelios liūdnos pasekmės, kurios gresia laiku nesusirūpinus savo augančiu svoriu.

Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinikos sveikatingumo trenerio Valdemaro Kavaliausko teigimu, kovą su antsvoriu visų pirmą reikia pradėti nuo galvos: „Žmonės yra linkę ilgus metus kentėti antsvorio keliamas problemas ir vis nesiryžti gyvensenos pokyčiams. Kartais rankos nusvyra ir po neteisingų bandymų, todėl visada rekomenduoju pokyčius į rutiną įtraukti pamažu. Vasara tam yra pats geriausias metas,“ – sako V. Kavaliauskas.
 
Gyvensenos įpročius ne vėlu keisti bet kuriame amžiuje

Sveikatingumo treneris nepritaria mitui, kad žmonėms, perkopusiems 30 metų, gyvensenos įpročius keisti yra labai sunku arba to padaryti apskritai neįmanoma. „Įvairiausi mitai, kuriais žmonės bando pateisinti savo pasyvumą imtis pokyčių, atsiranda iš nežinojimo. Ar kas patikėtų, kad norint pastebėti pirmuosius savijautos pokyčius ir kūno lengvumą, užtenka trijų savaičių programos? Ir tam tikrai nereikia ypatingų valios pastangų reikalaujančių sprendimų ar ilgų treniruočių sporto salėje – užtenka vos kelių paprastų pokyčių kasdieninėje rutinoje, kurių naudą pastebėjus, pats kūnas reikalaus daugiau,“ – mitus paneigia Valdemaras Kavaliauskas.

2/3 dienos raciono būtina suvartoti iki 15 val.

Norint numesti svorio, jokiu būdu negalima iškart imtis dietų ir alinančių treniruočių sporto salėje. Visų pirma, reikia sureguliuoti, kada ir kiek valgome. „Svarbiausia laikytis trijų taisyklių: reguliariai valgyti pusryčius, 2/3 dienos kalorijų suvartoti iki 15 val. ir nevalgyti po 19 val.,“ – vardina V. Kavaliauskas. Paliesiaus klinikos specialistas priduria, kad norint jaustis energingai, miegoti reikia eiti ne vėliau kaip 23 val. Tiesa, iki 21 val. dar leidžiama išgerti puodelį nestiprios žalios arbatos arba stiklinę kefyro – dažniausiai tiek ir užtenka, norint numalšinti alkį ir susidoroti su laisvaisiais radikalais, kuriuos dienos metu sėkmingai kaupėme. Nereguliari mityba, dažni užkandžiavimai ir miego trūkumas – svorio prieaugio garantas.

2 psl. »

Komentarai