Nei vaistas, nei maistas: ką reikia žinoti apie papildus

Nei vaistas, nei maistas: ką reikia žinoti apie papildus

Iš viso neaprėpiamo šiuolaikinių vaistinių asortimento vitaminus ir maisto papildus gaubia daugiausia nuogirdų ir mitų. Anot specialistų, visa tai užgožia mokslinius faktus ir trikdo vartotojus. Štai ir rezultatas: žmonės nebeklausia gydytojų, kada ir kokius papildus jiems derėtų vartoti, ir viską sprendžia patys.
 
Pavargę auklėti mus liautis užsiiminėjus savigyda ir saviveikla, medikai surašė taisykles, į kurias reikėtų atsižvelgti prieš pradedant stiprinti sveikatą vienokiais ar kitokiais papildais.
 
Jei manote, kad reikia, vadinasi, reikia
 
Aiškiau pasakius, jeigu svarstote pradėti vartoti papildus, veikiausiai turite svarią priežastį kaip tik taip ir padaryti.
 
Jei esate visiškai sveiki, jums, aišku, visai nebūtina vartoti kokius nors – kad ir pačius nekalčiausius – papildus. Juk nevartojate vaistų, kai nesergate, ar ne? Bet jeigu jums diagnozuotas koks nors sveikatos sutrikimas arba dėl savo gyvenimo būdo ar paveldimumo priklausote rizikos grupei (pavyzdžiui, širdies ligų ar cukrinio diabeto), apie maisto papildus bei vitaminus galbūt vertėtų pagalvoti.
 
Kita vertus, sako medikai, dabar visiškai sveikų žmonių nėra – praktiškai visi turime storesnę ar plonesnę ligos istoriją. Vadinasi, beveik kiekvienas galime turėti potencialios naudos iš vienokių ar kitokių papildų net jei tai tik multivitaminai vėžio ar kataraktos rizikai sumažinti.
 
Atlikite namų darbus
 
Jūsų kūnas – šventovė. Neverskite į ją visko, kas papuola po ranka, kol nebūsite tikri, kad potenciali konkretaus maisto papildo nauda persveria potencialią riziką. Ir turėkite omenyje: dauguma veiksmingų maisto papildų kai kuriose šalyse prilyginami tikriems vaistams, taigi nėra tokie jau nekalti.

2 psl. »

Komentarai