Naudingiausi produktai smegenims

Naudingiausi produktai smegenims

Smegenys sudaro tik 2% visos kūno masės, tačiau šio organo apetitas yra dešimt kartų didesnis nei visų kitų. Jos sunaudoja net 20% per dieną visų gaunamų kalorijų! Jei norite užtikrinti nepriekaištingą jų veiklą, turite daugiau dėmesio skirti tam, ką valgote. Kokių produktų reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį?
 
Šokoladas
 
Jau actekų laikais šokoladas buvo laikomas vaistu. Vėliau kakavos cheminė analizė pateikė nemažai siurprizų: kakava suteikia tonizuojančių bei stimuliuojančių savybių, be to, joje gausu magnio (330 mg/100 g) ir vadinamojo laimės hormono seratonino (tai paaiškina, kodėl šokolado mėgėjai rečiau serga depresija, lengviau įveikia stresą). Ir tai dar ne viskas! Dar yra antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir taip apsaugo smegenis. Žinoma, svarbu ir saikas. Jei nemėgstate šokolado, rinkitės arbatą (joje taip pat gausu antioksidantų) arba silpną kavą (dėl jos kofeino bei stimuliuojančių medžiagų).
 
Graikiniai riešutai
 
Graikiniai riešutai nuo seno liaupsinami dėl ypatingos savo sudėties. Rytų išminčiai teigia, kad, norint pašalinti nervinę įtampą ir stresą, kasdien reikėtų suvalgyti bent po kelis šių riešutų branduolius. Tačiau svarbiausia, kad graikiniuose riešutuose gausu geležies, kobalto, cinko, riebiųjų rūgščių (omega 3), B grupės vitaminų. Mūsų organizmui labai naudingas ir graikinių riešutų aliejus, kuriuo galima gardinti salotas ar bet kokius kitus patiekalus arba gerti vieną. Graikiniai riešutai ne tik stiprina smegenų veiklą, kraujagysles, bet ir padeda išsaugoti gerą atmintį.  
 
Riebi žuvis
 
Daugiau nei 50% smegenų masės susideda iš lipidų, o daugiau nei 70% jų yra riebiosios rūgštys, priklausančios omega 3 rūgščių šeimai. Šios medžiagos dalyvauja smegenų ląstelių veikloje bei statyboje ir veikia membranų pralaidumą. Jos taip pat skatina neuronų veiklą. Omega 3 rūgščių trūkumas gali sukelti smegenų veiklos pakitimų bei atminties sutrikimų. Žuvys yra tikra omega 3 rūgščių „bomba“.

2 psl. »

Komentarai