Naudingi patarimai tėvams, jeigu vaikas bijo gydytojų

Naudingi patarimai tėvams, jeigu vaikas bijo gydytojų

Anksčiau ar vėliau dėl vienų ar kitų priežasčių visi vaikai atsiduria ligoninėje arba poliklinikoje, o tada prasideda ašaros: atžalos verkia, prašosi paimamos namo, o mamos tik bejėgiškai skėsčioja rankom arba ima kurpti pasakas apie tai, kaip čia smagu ir kaip daug draugų čia galima susirasti. Deja, tai padeda ne visada. Kokių klaidų vengti ir ką daryti, kad apsilankymas gydymo įstaigoje vaikui neatrodytų toks baisus?

Bijo ne visi, bet nemėgsta dauguma

Gydytojų bijo dauguma vaikų. Tokia baimė dažniausiai pasireiškia šioms amžiaus grupėms:

 

  • Mergaitėms ir berniukams nuo 3 metų amžiaus;
  • Mergaitėms nuo 5 iki 8 ir nuo 10 iki 12 metų;
  • Berniukams nuo 6 iki 9 ir sulaukus 11 metų.


Kai kuriems vaikučiams baimę įveikti arba bent jau ją sumažinti padeda tai, kad šalia yra mama – ji gali nuraminti prisilietimu, pasakyti ką nors švelnaus ir malonaus. Kiti gi lengviau atsikvepia, kai gydytojas arba gydytoja parodo, kiek ir kokių žaisliukų išgydė.

Ką patarti tėvams?

Ruoškitės iš anksto. Kai mažylis bent įsivaizduos, kas jo laukia gydytojo kabinete, priežasčių nerimauti ir baimintis bus mažiau. Jeigu vaikui anksčiau jau buvo atlikta ta pati procedūra, jis išsigando ir ši baimė įsitvirtino, pažaiskite, kaip jis bijo. Žaidimo metu svarbu apsikeisti vietomis, kad iš pradžių mažylis pabūtų „piktu, siaubingu gydytoju“, o jūs – išsigandusiu vaiku, o po to – atvirkščiai. Svarbu laikytis nuoseklumo. Nereikėtų iš pradžių siūlyti vaidinti savęs paties, nes tai gali dar labiau įtvirtinti jo baimę. Kai vaidinsite vaiką, pasistenkite, kad tai atrodytų įtikinama, ne kaip pokštas. Greičiausiai sūneliui arba dukrytei bus smagu sužaisti tokią situaciją, o juk juokas – tai puikus būdas sumažinti emocinę įtampą. Po to pasikeiskite vietomis. Pasistenkite, kad vaikutis galų gale laimėtų, ir ši pergalė nebūtų labai sunki. Pažaiskite kartu tokius žaidimus kelias dienas ir pamatysi teigiamus rezultatus.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas