Moterų sveikata: apie ką perspėja bloga nuotaika?

Moterų sveikata: apie ką perspėja bloga nuotaika?

Vidutinė tikėtina moterų gyvenimo trukmė yra ilgesnė nei vyrų, tačiau sveikatos problemų jos turi daugiau.
 
Taip pat Lietuvos moterys savo sveikatą linkusios vertinti pesimistiškiau už lietuvius vyrus ir kitų Europos šalių gyventojus. Pasak sveikatos priežiūros specialistų, didžiausia klaida su prasta nuotaika ir savijauta taikstytis, galvojant, kad viskas susitvarkys savaime.
 
Su amžiumi problemų daugėja
 
Pasak „Norfos vaistinės“ vaistininkės Rasos Palevičienės, vyresnės moterys dažniausiai skundžiasi dėl menopauzės simptomų, o vidutinio amžiaus dažniau serga peršalimo ligomis, kovoja su išvaizdos pokyčiais.
 
„Norinčioms pagerinti savijautą ir išvaizdą, optimaliausia rinktis kompleksinius papildus, tačiau galima vartoti ir į tam tikras aktualias problemas orientuotus preparatus. Pavyzdžiui, tiek jaunoms, tiek vyresnėms moterims labai tinka preparatai su nakvišų aliejumi, kuris dažnai vadinamas grožio vitaminu, o taip pat padeda esant menstruacijų sutrikimams. Dabar, žiemą, ypač rekomenduojamas vitaminas D, kurio nesant saulės natūraliai organizme nesigamina, o trūkstant – silpsta imunitetas, trūksta ūpo, energijos. Vitaminą D žiemą reikėtų vartoti ne tik moterims, bet ir vyrams bei vaikams“, - sako rūpestinga vaistininkė.
 
Didelė dalis moterų susitaiko su priešmenstruacinio sindromo simptomais – skysčių kaupimusi organizme, pilvo ar raumenų skausmu, taip pat ir dėmesio koncentracijos pablogėjimu, užmaršumu, mažesniu fiziniu ir protiniu darbingumu, o tam tikrais atvejais ir dezorientacija. Ne mažiau nemalonūs simptomai kamuoja menopauzę išgyvenančias moteris. „Menopauzės metu gelbėja preparatai su izoflavonais. Šios medžiagos savo sandara yra panašios į moteriškus hormonus estrogenus, kurių trūkumas ir sukelia įvairius nemalonius simptomus. Jų nereikia bijoti, nes tai iš sojos pupelių išgaunamos biologiškai aktyvios medžiagos, kitaip nei hormonų terapija, nesukeliančios šalutinio poveikio“, - sako R. Palevičienė. Pasak jos, tiek priešmenstruacinio sindromo, tiek menopauzės laikotarpiu puikiai tinka homeopatiniai preparatai.
 
Bloga nuotaika gali būti simptomas
 
Stipri moters sveikata ir gera savijauta labai priklauso nuo jos emocinės būklės, teisingo požiūrio į gyvenimą, pozityvumo. Žmogaus, o ypač moters, organizmas veikia taip, kad bet kokie nuotaikos pasikeitimai, sveikatos būklė ir net išvaizda gali būti paaiškinami vienų ar kitų hormonų aktyvumu.
 
Jei nuolatos šalta, tai gali būti hormonų sistemos sutrikimų simptomas. Jeigu prie to dar pasireiškia ir svorio augimas, užkimusio balso, vidurių užkietėjimo simptomai, galima įtarti skydliaukės aktyvumo sumažėjimą arba hormono, stiprinančio skydliaukės darbą, trūkumą. Nuolatinis stresas, sunkūs išgyvenimai stipriai veikia skydliaukės veiklą, o taip pat ir žilimo procesą: moterys įprastai pražyla anksčiau nei vyrai, o viena dažniausių to priežasčių yra būtent endokrininės liaukos sutrikimai. Su amžiumi, o taip pat ir keičiantis sezonams, apskritai pastebimai suprastėja plaukų, odos, nagų būklė – šiems atgaivinti tinka preparatai su biotinu ar cinku.
 
Emocinis jautrumas, ašarojimas taip pat priklauso nuo hormoninės organizmo būsenos: prolaktino lygis kraujyje stipriai pakyla tada, kai žmogus emociškai susijaudina, o kuo jis aukštesnis, tuo dažniau žmogus verkia. Moterų prolaktino lygis visada gerokai aukštesnis nei vyrų, o išgyvenant stresą šis rodiklis pakyla dar labiau, todėl nereikia stebėtis, kad moterys dažniau verkia ar stipriai susijaudina. Tačiau tai nereiškia, kad nuolatinis padidėjęs jautrumas yra normalu.
 
„Jei bloga nuotaika apninka be aiškios priežasties, reikia tiesiog gerai išsimiegoti, daugiau būti gryname ore, dažniau bendrauti su maloniais žmonėmis. Taip pat, geras žiemą apimančios slogios nuotaikos priešnuodis yra jonažolė – ją vartoti tinka tuomet, jei moteris nevartoja kitų vaistų. Svarbu atminti, kad bloga nuotaika gali būti ne tik ligos ar sutrikimo simptomas, bet ir priežastis, todėl savimi reikia rūpintis kasdien“, - pataria vaistininkė R. Palevičienė.

Komentarai