Mokslininkai rado būdą, kaip sutramdyti žvynelinę

Mokslininkai rado būdą, kaip sutramdyti žvynelinę

Į sergančiuosius šia neužkrečiama liga neretai žiūrima su pasidygėjimu: jiems bijoma paduoti ranką, atsisėsti šalia, su jais bijoma plaukioti tame pačiame baseine ar ežere. Jiems atsisakoma netgi daryti masažą, kirpti plaukus... Šie žmonės serga žvyneline, kuri visuomenei geriau žinoma kaip psoriazė. Lietuvoje sergančiųjų daugiau nei 120 tūkst., o pasaulyje – daugiau nei 125 mln.
 
Ilgus metus mokslininkai manė, kad pagrindinė šios ligos priežastis yra pernelyg greitas ląstelių dauginimasis, tačiau atradus interleukiną 17A (IL-17A) suprasta, kad užburtame psoriazės rate svarbus vaidmuo tenka baltymui. Dabar manoma, kad IL-17A pasiųstas signalas odos ląstelėms paskatina jų spartesnį nei paprastai augimą bei kaupimąsi odos paviršiuje. Dėl to atsiranda stori ir daugybiniai odos pažeidimai. Tuo pat metu IL-17A siunčia signalą ir su infekcija kovojančioms ląstelėms, iššaukdamas niežulį, žvynų atsiradimą bei skausmą. Su infekcija kovojančios ląstelės pagamina dar daugiau IL-17A, ir taip ratas niekada nesibaigia. Biologinės terapijos vaistas yra IgG1/κ klasės monokloninis antikūnas, identiškas žmogaus antikūnui. Jis selektyviai jungiasi prie uždegiminius procesus skatinančio citokino interleukino‑17A (IL‑17A) ir jį neutralizuoja, tokiu būdu sumažindamas ligos požymius, suteikdamas palengvėjimą ligoniams.
 
Už naujo biologinės terapijos vaisto sukūrimą psoriazės gydymui farmacinei kompanijai „Novartis“ buvo paskirta farmacijos pramonės Nobelio premija „Prix Galien“. Paprastai jos skiriamos už ypatingus laimėjimus kuriant naujus vaistus žmonių sveikatai.
 
Žvynelinė - tai yra lėtinė, uždegiminė, nenuspėjamos eigos, nuolat pasikartojanti odos liga, galinti pažeisti ne tik odą, bet  ir nagus, sąnarius bei kitus organus. Liga neužkrečiama, todėl prisilietus prie sergančiojo nėra jokios rizikos užsikrėsti, o sirgti ja gali bet kokio amžiaus žmonės: tiek vaikai, tiek suaugę. Ji paplitusi tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų ir sergama ja visame pasaulyje.

2 psl. »

Komentarai (2)

Asta 2022-10-02 11:09
Pagydoma jau viskas pagydoma su Endoca
Genutė 2022-10-01 21:18
Reikia vaistų.