Mėgaujamės saule taisyklingai

Mėgaujamės saule taisyklingai

Saulė – tai žvaigždė ir ryškiausias mūsų matomas dangaus objektas. Žemė ir kitos Saulės sistemos planetos skrieja aplink ją, kaip ir asteroidai, kometos, kometoidai, transneptūniniai objektai ir, be abejo, dulkės. Saulė yra vienintelis energijos šaltinis Žemei. Beveik visos gyvybės rūšys priklauso nuo fotosintezės, kuri galima tik dėl jos energijos.

Artėjant vasarai, saulės spinduliai labai suaktyvėja, todėl vykstant į keliones ar į paplūdimius būtina tinkamai pasirūpinti oda. Svarbu nepamiršti ne tik akinių, kepurių, padedančių apsaugoti odą nuo ultravioletinių spindulių, bet ir kitų apsauginių priemonių.

Karštomis dienomis žmogaus odai labai reikalingas drėkinamasis kremas, nes prakaituojant itin daug drėgmės išgaruoja. Jis padeda apsisaugoti nuo ultravioletinių saulės spindulių, išvengti raukšlių ir pigmentinių dėmių. Geriausia priemonė, apsauganti mus nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio, yra kremai su vadinamuoju SPF (angl. sun protection factor) filtru. Specialistai rekomenduoja rinktis ne mažesnę nei SPF 15 apsaugą (sulaiko 93 % UV spindulių). Apsauginio kremo veikimo laiką galite apskaičiuoti ir patys, SPF skaičių padauginę iš laiko, kurį galite praleisti saulėje neįdegę. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad minėtieji kremai ne visada veiksmingi: jeigu kremas nėra atsparus vandeniui, o jūs negalite atsispirti pagundai kas pusvalandį išsimaudyti, teks tepliotis po kiekvienų maudynių. Be to, derėtų imtis ir kitų priemonių, padedančių išsaugoti gražią odą.

Prisiminkite, kad pavojingiausias metas lepintis saule – nuo 10 iki 14 valandos, o ilgai būnant atokaitoje nešioti kepuraitę ir akinius nuo saulės yra privaloma. Apsauginis kremas turėtų būti tepamas pusvalandį prieš išeinant į gatvę, paplūdimį ar pan.

2 psl. »

Komentarai (3)

anonimas 2012-11-10 18:40
Roma,aukso žodžiai. ;)
skaistute14 2012-05-30 20:00
mano klasioke balta baltutele je saule neima
Roma 2012-05-30 08:34
Svarbiausia - gerti labai daug vandens, kad organizmas nepatirtų streso iš vidaus

Ar žinote, kad...

Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.

Kitas faktas