Kokį poveikį žmogaus organizmui daro marihuana?

Kokį poveikį žmogaus organizmui daro marihuana?

Marihuana - tai iš žydinčių kanapių viršūnėlių išgaunama narkotinė medžiaga. Tai bene dažniausiai vartojama nelegali svaiginamoji medžiaga. Statistika teigia, kad visame pasaulyje bent kartą per metus maždaug 4% suaugusiųjų vartoja marihuaną, 0,6% ją vartoja kasdien. Apie marihuaną sklando daugybė mitų, bandančių įteigti, kad tai tėra "nekaltas" narkotikas, nesukeliantis rimtų pasekmių sveikatai. Tačiau kaip yra iš tikrųjų?

Marihuanos sudėtyje yra apie 400 skirtingų cheminių medžiagų. Pagrindinis psichiką veikiantis komponentas yra tetrahidrokanabinolis. Nuo šio komponento kiekio priklauso narkotiko poveikis: kuo daugiau šio komponento kanapėse - tuo stipriau marihuana veikia organizmą.

Marihuana dažniausiai vartojama ją rūkant. Narkotiko poveikis organizmui pasireiškia po 10-30 minučių.

Koks marihuanos poveikis:

 

  • Džiūsta burna ir gerklė;
  • Padažnėja širdies ritmas;
  • Sutrinka koordinacija ir pusiausvyra;
  • Sulėtėja reakcijos laikas;
  • Susilpnėja trumpalaikė atmintis.


Vidutinės dozės sukelia atsipalaidavimą, skatina fantazijas. Didelės dozės gali sukelti haliucinacijas ir paranoją.

Paprastai trumpalaikis marihuanos poveikis visiškai išnyksta po  2-3 valandų. Tačiau iš organizmo tetrahidrokanabinolis pilnai nepasišalina. Ši medžiaga tirpsta riebaluose, todėl kaupiasi riebaliniame audinyje, kepenų, plaučių, seklidžių ir kitų organų riebaluose. Praėjus dviem dienom po marihuanos vartojimo, ketvirtadalis tetrahidrokanabinolio dar yra organizme. Atlikus šlapimo tyrimą tetrahidrokanabinolio pėdsakų galima rasti dar tris dienas po vartojimo, o jautriais kraujo tyrimais jis aptinkamas net iki 2 savaičių laikotarpiu.

24 valandas po marihuanos vartojimo gali pasireikšti atminties pablogėjimas, sumažėti informacijos įsisavinimo efektyvumas, atsirasti sunkumai sukaupti dėmesį, pablogėti matematiniai bei kalbėjimo įgūdžiai. Kai kurių tyrimų duomenimis, marihuana gali sukelti negrįžtamą poveikį atminčiai, dėl struktūrinių atminties srities smegenyse pokyčių.

2 psl. »

Komentarai (198)

Amber 2022-03-10 09:51
Fenix ce tau!
Uzpraitais metais mano brolis užsakė kanabes tablečių pavidalu...
Dabar istorija,
Mano mama Uzpraitais metais 2020 issigyde vezy su tomis tabletemis, tetis kraujo spaudimo kuris būdavo tikrai labai aukštas, daug problemų būdavo išgydė, spaudima!
Tuos faktus tai tikrai žinau!
Ir jai žinai kaip kontroliuoti ir vartoti, patikėk Fenix, kaip sakoma mama gamta!
Mes visi skirtingi ir mūsų organizmai ir habitai skirtingi, kūno sudėtis ir jėgos ir t.t..
Tai va!
luna 2021-03-25 23:58
https://www.kanapiuekspertai.lt/estt-cbd-nera-narkotikas/ stai ir atsakymas :)
Vartojantis reguliariai apie 15 metu 2021-01-07 13:40
Kad kenksmingas marichuanos poveikis 5 kartus stipresnis už tabako yra melas ir žmonių klaidinimas.O priklausomybė tai ne didesnė nėi kavos.O lygint su alkoholio daroma žala tai jau visiškas briedas.
Mano nuomone marichuanos nauda ir žala apylygės ir jeigu tau to nereikia tai geriau nevartot ypač jei nesubrendus psichika(tai liečia visas psichoaktyvias medžiagas)ruošiesi tapt tėvu(mama),sergi arba kas nors iš šeimos turi psichinių ligų.JAH RASTAFARI
Algis 2020-03-31 23:35
na labai jau glaustai sitam straipsnyje apie poveiki. siulyciau paskaitinet placiau https://cbdnauda.lt/marihuanos-poveikis-organizmui/
To Lama 2020-02-09 13:52
Visos tavo paminetos medziagos yra su*u kruva. Beto is kur jus vaikai traukiat, kad zalingi iprociai atpalaiduoja??? Tik TAM momentui tu jautiesi gerai kol vartoji (nes medziagos esancios svaigaluose pvz: THC, dirbtinai uzkelia tavo dopamino lygi), poto tau reikia dar, jei negauti keiciasi nuotaika. Reguleriai vartojant (kad ir savaitgaliais) naturali dopamino gamyba buna sutrigdyta ir tai itakoja tavo psihikos kitima. Poto kaltini valdzia, kad tu de*ilu tapai atsiprasant.
Fenix 2020-02-09 03:19
Tie kurie ruko zole, ja lygina su alkoholiu ir garbina, jus jau viena koja prazuve ir su liudna ateitimi jei toliau su tokiom paziurom gyvensite.
Net nepastebesite, kaip prabegs laikas, busite pikti ir nepatenkinti, kaltinsite visus aplinkui, o zole (kuri prisides prie jusu situacijos), garbinsite, nes tam momentui paruke pasijusite geriau.
Pasiduomekite ka jus rukote. Nelyginkite medicinines zoles su 'barygu' piktzolem. Pasiziurekite youtube apie weed addiction, zmoniu istorijas(kaip nuo mokslo/studiju laiku pradejo rukyti, puikiai leido laika ir kaip viskas pasisuko su laiku...) pasiskaitykite usa/uk puslapius ir forumus.
Jus net nesuprantat kad ilgalaikis/reguliarus jos vartojimas daro daug daugiau neigiamo nei teigiamo tam kartui, kol esate apsiruke.
Lietuvoje nera tikru istoriju su zoles neigiamu poveikiu, o informaciniai straipsniai gaila, bet rukanciuju isikalusiu sau i galvas jog rukyti cia nieko blogo, vargu ar apsvies..
Mc Kiba 2019-12-17 07:29
Faktas kad žole yra vienintelis narkotikas kurio neimanoma perduozot ir niekas nera nuo jo mires kad musu seimas nesupranta pokol seniai seime neišmirs tol žole nebus legali
melita 2019-12-14 18:56
melita dalinskaite
Dainius 2019-11-25 17:45
O galima numirti nuo marijuanos ?
Matas 2019-09-01 11:06
Durnių valdžia.Veryga be smegenų,visas išbales,ligotas,aiškina apie sveikata.Šakalienė vaikų neturiejusi,ir nieko apie nenutokia,aiškina apie vaikų auklėjima.Visą ideologiją kopijoja nuo skandinavų,nesuvokdami kad ten kitas mentelitetas žmonių.Kai kuriose šalyse vyras tampamas, tik kai pasantikiauja su asilu,jeigu tokia šalis praturtėtu,atrastu naftos,mūsų seimo durneliai propaguotu zofilija.Lietuva stebūklų šalis.