Kodėl kankina kosulys?

Kodėl kankina kosulys?

Daugelio sveikatos priežiūros įstaigų duomenimis, kosulys yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi į gydytojus.
 
Šis nemalonus reiškinys dažniausiai yra laikinas. Tačiau net ir trumpalaikis kosulys gali būti rimtesnės sveikatos problemos ženklas, įspėja medikai ir pataria dėl viso pikto pasirodyti specialistui. Blogos savijautos kaltininkų gali būti daugybė, pradedant astma ir baigiant pneumonija, taigi kuo greičiau pavyks nustatyti diagnozę, tuo greičiau pagysite.
 
Tas nelemtas virusas
 
Jeigu kosite tris savaites ar trumpiau, didelė tikimybė, kad dėl paprasto peršalimo. Toks kosulys – veikiausiai sausas, su trupučiu skaidrių gleivių – gali užsisvečiuoti ir mėnesį arba net ilgiau, nors kiti peršalimo simptomai būna jau seniai praėję. Dėl to gali būti kaltas virusas, dirginantis kvėpavimo takų nervų galūnes, todėl jos dar ilgai išlieka jautrios.
 
Kaip gydytis? Priemonių įveikti virusines infekcijas nėra, tad viena išeitis – kentėti ir laukti, kol praeis. Jeigu kosulys labai stiprus ir nereceptiniai vaistai jo nenuslopina, palengvėjimo neteikia, jūsų gydytojui gali tekti išrašyti receptą kosėjimo refleksą raminantiems vaistams.
 
Vaistinėse laisvai parduodami gleives skystinantys arba atsikosėjimą lengvinantys vaistai taip pat gali pagelbėti – jų padedami greičiau išvalysite tą bjaurastį.
 
Sugedęs „čiaupas“
 
Žmonėms, kuriuos kamuoja kosulys (sausas ar drėgnas – nesvarbu) aštuonias savaites ir ilgiau, gali būti išsivystęs lėtinis rinosinusitas, dar vadinamas užnosiniu varvėjimu. Tada sinusuose besikaupiančios gleivės laša tiesiai į gerklę ir ją kutena, taigi provokuoja kosulį.
 

2 psl. »

Komentarai