Kaip gydyti egzemą? (I dalis)

Kaip gydyti egzemą? (I dalis)

Šia kankinančia liga gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės. Nuo jos gydytojai dažniausiai išrašo steroidinio kremo, tačiau jis padeda ne visiems. Laimei, yra ir kitų kovos su egzema būdų. Juos galima suskirstyti į dvi grupes: gyvenimo būdo keitimą ir natūralias priemones.

Pirmas būdas: gyvenimo būdo keitimas

Pakoreguokite savo mitybą. Nepamirškite, kad oda – tai pats didžiausias jūsų organas. Tai, ką jūs vartojate vidun, vienaip ar kitaip veikia ir jūsų išorę. Tinkama mityba yra labai svarbi jūsų odai. Stenkitės vartoti produktus, naudingus žarnynui ir kepenims, išbraukite iš savo raciono bent jau labiausiai apdorotus ir daugiausiai glitimo turinčius produktus.

Pereikite nuo įprastos mitybos prie dietos, kurios pagrindą sudaro švieži vaisiai, daržovės, riešutai ir kruopos. Stenkitės, kad jie būtų apdoroti kuo mažiau.
Valgykite Omega-3 rūgščių turinčius produktus (riebią žuvį, linų sėmenis, graikinius riešutus), jeigu galite, atsisakykite glitimo turinčių produktų (duonos, makaronų, kai kurių košių ir kito daug angliavandenių turinčio maisto).

Atsisakykite pieno produktų. Manoma, kad pienas ir jo produktai yra egzemos iniciatoriai, todėl jų geriau atsisakyti (bent jau kuriam laikui), ir stebėti savo būklę. Pienas gali būti gana rūgštingas, jame neretai pasitaiko hormonų ir cheminių junginių, kurie neigiamai veikia imuninę sistemą ir apsunkina egzemos eigą. Pieno ir jo gaminių reikėtų vengti dvi savaites.

Pakeisti karvių pieną galima kuo nors kitu, todėl jums neteks gerti nebalintos kavos (nebent mėgstate juodą). Ožkų pienas – puiki alternatyva grietinėlei.
Jeigu nenorite gyvulinė kilmės produktų, galite rinktis sojų, migdolų, ryžių ir lazdynų riešutų pieną.

Vartokite natūralius maisto papildus. Idealiomis sąlygomis mes visų reikiamų medžiagų gauname su maistu, tačiau iš tikrųjų taip nutinka labai retai. Kovojant su egzema galima pasitelkti į pagalbą tokias priemones:

 

  • Riebiąsias Omega-3, 6 ir 9 riebalų rūgštis (jos padeda sausai odai išsaugoti drėgmę, slopina uždegimą);
  • Vitaminus A, D ir E (jie itin svarbūs odai – padeda jai išsaugoti drėgmę, gerina odos struktūrą, stimuliuoja kolageno gamybą ir saugo nuo laisvųjų radikalų);
  • Papildai, kuriuose yra gama linoleno riebalų rūgšties (jos nakvišų, agurklių ir juodųjų serbentų sėklų aliejuje). Teigiama, kad ji slopina uždegiminius odos procesus ir padeda sureguliuoti jos riebalų balansą.


Rinkitės odos neerzinančius rūbus. Rūbai kontaktuoja su jūsų oda visą dieną, todėl gali sukelti sudirgimą. Daugelis pastebi, kad egzema paūmėja žiemą, kuomet tenka vilktis kelis rūbų sluoksnius. Tai lyg užburtas ratas: kuo odos būklė blogesnė, tuo labiau ją norisi paslėpti, o kuo labiau slepiate, tuo oda dirginama labiau. Padėtis pasitaisys, jeigu vilkėsite tinkamus rūbus:

 

  • Venkite duriančių audinių (vilnos). Lygios tekstūros medvilniniai, šilkiniai ir bambuko pluošto rūbai dirgina mažiausiai.
  • Jeigu sportuojate, rinkitės tokį kostiumą, kuris gerai sugeria drėgmę ir vėsina kūną. Didelis prakaitavimas gali pabloginti sergančiųjų egzema odos būklę.
  • Peržiūrėkite naudojamas skalbimo priemones: jeigu jų likučių liks ant drabužių, jie dirgins odą ir gali išprovokuoti egzemos paūmėjimą. Naudokite biopriemones, muilo riešutus ir natūralius skalbimo miltelius.


Venkite streso. Egzema ir kitos odos problemos labai susijusios tiek su psichologiniu, tiek su fiziniu stresu, todėl skirkite sau laiko:

 

  • Medituokite: raskite sau keletą minučių, kad nueitumėte į ramią vietą, galėtumėte užsimerkti ir sutelkti savo dėmesį į kvėpavimą. Labai naudinga tiek joga, tiek pilatesas.
  • Klausykitės muzikos. Įrodyta, kad ji mažina kraujospūdį, slopina nerimą ir yra puikus vaistas nuo streso. Raminanti muzika (klasika, gamtos garsai) padeda atsipalaiduoti, o štai dainavimas pagal klasikinę roko muziką verčia pasijusti laimingiems.
  • Išsimiegokite. Miego trūkumas – vienas pagrindinių streso šaltinių. Stenkitės ilsėtis 7-8 valandas per parą. Jeigu miegate neramiai, prieš miegą išsimaudykite šiltoje vonioje (galima įlašinti levandų ar kito raminamuoju poveikiu pasižyminčio eterinio aliejaus), išvėdinkite kambarį, kad jame būtų vėsu, užtraukite užuolaidas ir išjunkite visus šviesos šaltinius (net ir telefoną).


Rinkitės odos neerzinančias kūno priežiūros priemones
. Priemonės, kurias naudojate duše, gali daryti didelę įtaką jūsų odos būklei, todėl verta dažniau atkreipti dėmesį į tai, kas rašoma ant etikečių. Paprastai kuo produktas natūralesnis ir kuo labiau drėkina odą, tuo mažiau ją ir dirgina. Venkite antibakterinių priemonių ir dezodorantų, nes jie gali sausinti odą.

 

  • Pamirškite dušo gelius ir kvepiantį muilą – nors šios priemonės gali džiuginti jūsų akis ir nosį, jose paprastai netrūksta medžiagų, sausinančių jūsų odą ir darančių ją kietesnę.
  • Venkite produktų su natrio laurilsulfatu. Jo paprastai dedama į šampūnus ir muilą, kad geriau putotų, tačiau jis gali dirginti ir sausinti odą.
  • Venkite parabenų. Tai – cheminių medžiagų grupė, naudojama daugumoje higienos priemonių (šampūnuose, kondicionieriuose, kūno geliuose, losjonuose ir šveitikliuose). Yra žinoma, kad jie dirgina odą ir gali tapti vėžio priežastimi.


Drėkinkite orą. Sausas oras jūsų namuose gali apsunkinti odos ligas (įskaitant ir egzemą). Įsigykite drėkintuvą – jų būna pačių įvairiausių dydžių ir formų.

 

  • Drėkinti orą padeda ir kambariniai augalai. Labiausiai šiam reikalui tinka paparčiai ir katekinė areka (dar vadinama arekine, betelio palme).
  • Dar vienas oro drėkinimo būdas – pastatyti dubenį ar puodą vandens po kokiu nors šilumos šaltiniu (arba ant jo). Sušilęs vanduo garuos ir drėkins orą.

Rečiau maudykitės po dušu. Nors jis gali raminti sudirgusią odą, dažnos maudynės turės priešingą poveikį ir pablogins jos būklę. Prauskitės kas antrą ar net kas trečią dieną, rinkitės šiltą, o ne karštą vandenį, praleiskite vonioje ne daugiau kaip 15-20 min.

Po maudynių, kol oda dar nenudžiūvo, būtinai pasitepkite drėkinamuoju kremu, losjonu arba dar geriau – aliejumi (jis neleis išgaruoti drėgmei). Atsargiai nusausinkite odą, labai jos netrinkite – sergant egzema odą lengva sudirginti.

Komentarai